Aha! – Ducháček to zařídí

Pokud se vám líbí klasické české veselohry s králem humoru Vlastou Burianem, edice Nedělního Aha! vám již podruhé nabízí šanci získat takovýto film na DVD za přijatelnou cenu. Po filmu Lelíček ve službách Sherlocka Holmesa se s klasikem české veselohry můžete opět setkat v jedné z jeho nejlepších komedií Ducháček to zařídí. Vyjde v neděli 26. srpna 2007 a cena bude 38,- Kč (+ 10 Kč cena novin).

Pan Ducháček je sice poněkud svérázný patron, nicméně jako koncipient advokátní kanceláře doktora Faulknera je naprosto nenahraditelný. Zejména v okamžiku, kdy se Faulkner zamiluje do sympatické Julie, dcery Alžběty z Rispaldiců. Nikdo kromě něj totiž netuší, že rozhazovačná rodina Rispaldiců, jejichž finanční záležitosti kancelář spravuje, už nemá žádné peníze, a že ji Faulkner z lásky k Julii financuje ze svého. Situace se vyhrotí, když Faulkner požádá Julii o ruku a ona, přestože ho také miluje, a ke své lásce se mu přizná, odmítne, aby vyhověla své povýšené matce, pro kterou advokát není tou správnou partií. Přestože se vinou své finanční podpory Rispaldicům Faulkner sám ocitne na mizině, donutí Ducháčka, aby sehnal pětadvacet tisíc na proplacení směnky, kterou podvodně podepsal Juliin bratr. Ducháček sice peníze opatří, vzápětí však vyrazí na zámek Rispaldiců, kde rodinu bez servítků seznámí se skutečným stavem jejich financí a počne organizovat dražbu rodinného majetku, kterým by pokryl dluhy.

Tento film vznikl v době, kdy Československo zažívalo nejhorší chvíle od svého vzniku. Vyhlásilo mobilizaci, přišlo o třetinu území, muselo evakuovat více než milion obyvatel, spousta továren se ocitla v říši a hospodářství stálo na pokraji kolapsu. Ve filmových studiích zatím vznikaly legendární komedie, na které se před kinem stály fronty.

Válečným fenoménem byl právě Vlasta Burian. Hned v roce 1938 měla premiéru komedie Ducháček to zařídí. O rok později rozesmál diváky ve filmu U pokladny stál, dva roky nato bodoval s veselohrou Přednosta stanice. Burian po válce čelil obvinění z kolaborace. Přišel o práci i o čest.

Rok vzniku: 1938

Země původu: Československo

Délka: 89 minut

Kinopremiéra: 3. června 1938

Režie: Karel Lamač

Asistent režie: František Urbánek, Jindřich Adolf, Vratislav Innemann

Scénář: Rudolph Bernauer, Václav Wasserman, Rudolf Österreicher

Produkce: Václav Dražil

Hudba: Eman Fiala

Kamera: Otto Heller

Střih: Ervín Drexler

Zvuk: Josef Zora

Architekt: Jan Zázvorka

Společnost: Metropolitan

Hrají: Vlasta Burian (ředitel kanceláře Jan Damián Duchá), Ladislav Hemmer (advokát JUDr.Jiří Faukner, Ducháčk), Milada Gampeová (vdova po admirálovi Alžběta z Risp), Karel Máj (student agronomie Ervín, Alžbětin), Adina Mandlová (Julie, Alžbětina dcera), Čeněk Šlégl (Quido Krištofovič,korv.kap.,otec A), Jaroslav Marvan (advokát baron Kurt Bertrand), Jiřina Sedláčková (Helena, dcera barona Bertranda), Václav Trégl (rozvoduchtivý manžel Jan Rabas), Marie Blažková (Brigita, Rabasova žena), Theodor Pištěk (bankéř Ignác Zamoski), Karel Postranecký (komorník Vilém), Němec Karel (2) (kastelán Dudek), Milka Balek-Brodská (sekretářka u Fauknera), Ferdinand Jarkovský (koncipient Kolomazník), Václav Menger (věřitel Rispaldiců), Josef Oliak (věřitel Rispaldiců), Vladimír Pospíšil-Born (věřitel Rispaldiců), Alois Dvorský (klient Josef Zmok), Elsa Vetešníková (Tuci, Rabasova milenka), Jičínský Karel [dab] (hlas čtoucí úvodní titulky)

Údaje o DVD:

Jazyk: česky

Zvuk: 2.0

Obraz: PAL, černobílý

Formát: 4:3

Region: ALL

Disk: DVD5

Titulky: české titulky pro neslyšící