Chip 2007/09 – Přírodní požáry

Téma DVD zářijového Chipu je nyní velmi aktuální – třetí pokračování seriálu Živelní katastrofy nazvané Přírodní požáry přináší záběry na zničující plameny podporované větrem, které pohlcují lesní porost i honosné usedlosti. Cena časopisu i s DVD je 165 Kč.

Živelní katastrofy 3 – Přírodní požáry

Plameny požáru pohlcují všechno. Křovinatý a lesní porost i honosné usedlosti. Oheň žene vpřed horký vítr a většinou je lidskou silou nezvladatelný. Zničující lesní požár hltá část po části. Hasiči proti němu nasazují doslova a do písmene své životy a často bojují jeho vlastní zbrání – ohněm proti ohni, kdy vypalují široké pruhy vegetace, aby se posun žhavého pekla zastavil.

Ale ani s největším nasazením nedokáží vždy uspět. Požár přijde to jako tsunami a než se obyvatelé blízkých domů nadějí, jsou uprostřed ohně. Záběry z takového řádění ohně lze přirovnat snad jen ke snímkům z Hirošimi nebo Nagasaki.
Ale ačkoliv požáry přemění přírodní ráj v peklo na zemi, ve svém důsledku paradoxně pomáhají udržovat přírodní rovnováhu…

Dalším videem na DVD je Film o filmu Kletba zlatého květu. Z filmových novinek jsou představeny filmy 1–18–1980, Harry Potter 5, Hostel, Motel smrti a Simpsonovi ve filmu.

Driver Genius Pro 6.2
Nedílnou součástí softwarové výbavy počítače jsou ovladače hardwaru, které mohou uživatele při reinstalaci či aktualizaci systému pořádně potrápit. Správu ovladačů vám usnadní plná verze aplikace Driver Genius Professional Edition 2006 6.2
Driver Genius Pro je profesionální správce ovladačů hardwaru vašeho počítače. Mezi hlavní funkce programu patří diagnostika vybavení počítače, identifikace instalovaných ovladačů a možnost jejich zálohování, obnovy, aktualizace a případně i odstranění z operačního systému. Díky záloze ovladačů nemusíte při reinstalaci operačního systému hledat instalační média k hardwaru nebo stahovat ovladače z internetu. Driver Genius umí rovněž vytvořit instalační balíček se všemi potřebnými ovladači k vašemu hardwaru, který vám výrazně ušetří čas a práci při nové instalaci operačního systému. Nechybí ani funkce vyhledávání a instalace nejnovějších ovladačů pro váš hardware.

Magical Security 2007
Zabezpečení dat v počítači pomocí šifrování může být nečekaně snadné a uživatelsky přívětivé. Stačí k němu použít program Ashampoo Magical Security 2007, jehož plnou verzi najdete na Chip DVD.
Ashampoo Magical Security 2007 slouží ke spolehlivému šifrování souborů s citlivými daty, které uchováváte v počítači nebo třeba posíláte jako přílohu e-mailu. K šifrování je používán silný algoritmus AES, díky kterému budou vaše data naprosto v bezpečí. Funkce Ashampoo Magical Security můžete využívat nejen z přehledného rozhraní programu, ale rovněž i pomocí kontextové nabídky Průzkumníka Windows nebo libovolného souborového manažera. V obou případech je práce s programem nanejvýš jednoduchá. Kromě speciálního formátu šifrovaných souborů umí Ashampoo Magical Security vytvořit i samorozbalovací šifrovaný archív nebo šifrované soubory rovnou vypálit na CD či DVD. Speciální funkcí, související rovněž s bezpečností, je spolehlivé mazání souborů, které poté již není možné obnovit.

Chip Service DVD
To bylo slibů, že Vista bude dobře zabezpečená, a jak je vidět, skutek zase utek´ – podobně jako u starších Windows. Na Chip DVD naleznete všechny záplaty pro Vistu, Windows 98, 2k a XP. Nic nemusíte stahovat z internetu!
Žádný operační systém od Microsoftu není v dnešní době příliš dobře zabezpečený. Na Chip DVD najdete všechny důležité updaty pro operační systémy Windows 98, 2000, XP a Vista. Součástí Service DVD jsou i bezpečností záplaty a service packy pro kancelářské balíky MS Office 2000, 2003, XP a 2007. Veškerá data se týkají pouze českých verzí operačních systémů a českých MS Office.
Instalace operačního systému je po necelé hodině dokončena, konečně vás vítá známá obrazovka s tlačítkem Start ve spodním rohu. Vše sice funguje velice svižně, ale bez nainstalovaných opravných záplat je operační systém děravý jako cedník. Opravné záplaty jsou první věcí, kterou byste měli na počítač nainstalovat. Důrazně doporučujeme nainstalovat záplaty ještě předtím, než připojíte počítač k internetu. V opačném případě už totiž může být pozdě – váš počítač může být napaden a může v něm být spuštěn nebezpečný kód.

Ashampoo AntiSpyWare 1.6 CZ
Každý počítač připojený k internetu je třeba chránit před mnoha druhy nebezpečné havěti. Spolehlivou ochranu před mnoha typy hrozeb vám poskytne aplikace Ashampoo AntiSpyWare, jejíž plnou verzi najdete na Chip DVD.
Tento program vás neochrání jen před spywarem, jak by se mohlo podle jeho názvu usuzovat, umí totiž také účinně bojovat proti červům, trojským koňům, key loggerům, rootkitům, dialerům i odcizení identity uživatele. Výhodou Ashampoo AntiSpyWare je možnost kontroly počítače v reálném čase, každá nákaza je tedy odhalena již ve chvíli, kdy se snaží proniknout do vašeho počítače. Samozřejmostí jsou i kontroly různých částí systému a vybraných složek či souborů na vyžádání.

Outpost Security Suite Pro 2007
Zabezpečení počítače proti útokům z internetu běžně vyžaduje použití kombinace více různých programů. U plné verze Outpost Security Suite Pro 2007 je to ale jinak – všechny potřebné funkce najdete přímo v této aplikaci.
Outpost Security Suite Pro obsahuje kompletní sadu nástrojů na zabezpečení počítače před různými typy útoků z internetu. Na ochranu vašeho stroje je připraven firewall, antivir, antispyware, i nástroj na ochranu před odcizením identity uživatele. K lepšímu zabezpečení počítače slouží také funkce filtrování internetových stránek, detekce útoků a filtr nevyžádané pošty. Outpost Security Suite Pro umí pracovat v automatickém i učícím se módu, nabízí precizní definici pravidel pro jednotlivé služby a aplikace které pracují se sítí a obsahuje obrovské množství nastavitelných parametrů u všech obsažených nástrojů. Aplikace vám umožní zvolit si mezi úrovní zabezpečení systému a náročností na spolupráci uživatele.

Kubuntu 7.04
Mnozí zájemci o alternativní operační systémy si zvykli, že Chip DVD pravidelně představuje zajímavé linuxové distribuce. Další z této řady bude uživatelsky přívětivý operační systém Kubuntu, který je založený na projektu Ubuntu, tedy na systémovém jádře Linux a pracovním prostředí KDE. Tento Linux lze vyzkoušet přímo z CD nebo si jej nainstalovat na počítač.
Kubuntu vzniklo jako reakce uživatelů, kteří preferují grafické prostředí KDE před GNOME. Proto také najdete v názvu ono přidané „K“. Kromě grafického prostředí se uvedená edice liší též odlišným výběrem aplikací a úrovní lokalizace. Na Chip DVD najdete Kubuntu ve formě ISO obrazu, určeného k přímému vypálení na médium.

1-abc Backup 1.01
S vhodným programem můžete pravidelné zálohování dat pouze nastavit a pak pustit z hlavy. Přesně takovým pomocníkem je aplikace 1-abc Backup 1.01, jejíž plnou verzi najdete na Chip DVD.
Program 1-abc Backup 1.01 vám pomůže s pravidelným zálohováním dat, u kterého stačí jen nastavit jaké soubory a adresáře se mají zálohovat, umístění zálohy (externí a síťové disky, USB Flash disky a další paměťová média), typ zálohy (plná či inkrementální) a intervaly zálohování. Aplikace poté běží na pozadí systému a po uplynutí nastaveného času automaticky provede zálohu vybraných souborů do příslušného umístění. Nástroj 1-abc Backup vytváří jednoduché zálohy prostým překopírování dat do zvoleného místa. Uživatelské rozhraní programu je jednoduché a přehledné, navíc neobsahuje žádná podrobná nastavení.

Nejlepší výběr pro MP3
Redakce Chipu pro vás nachystala výběr programů, které vám pomohou s hudbou. Konkrétně jde o programy na rychlé ripování CD, pořádek v hudební knihovně, zajištění stejné hlasitosti všech skladeb, poloprofesionální editace audia.
Jde o nástroje BonkEnc, Super 2007, Duplicate Music Files Finder, Media Player paket, MP3Tag, MP3Gain, Foobar2000 paket, Audacity 1.3, Mixážní studio Kristal a další.

Microsoft Forefront Client Security
Až donedávna měl Microsoft z hlediska požadavků velkých a středních zákazníků jednu velkou slabinu: V jeho nabídce chybělo robustní bezpečnostní řešení.
Tento problém většina zákazníků řešila produkty třetích stran, ovšem i tak se ozývala poměrně silná skupinka uživatelů, toužící po bezpečnostním řešení úzce svázaném s operačním systémem. Nedávno Microsoft představil výsledek svého snažení, svůj první velký pokus v oblasti bezpečnosti. Toto řešení má jméno Forefront a jde o komplexní sadu produktů, které nejsou zaměřeny jen na ochranu klienta, ale i serveru a hranice sítě.
Na DVD najdete 120denni zkušební verzi bezpečnostního řešení Forefront. Je určena pro pracovní stanice v lokální síti. Pro vyzkoušení je ovšem v lokální síti potřeba nainstalovat nejprve serverovou část Forefront (podmínkou je server s Windows 2003 SP1 nebo 2003 R2) a poté až klientskou část Forefront Security Agent. Po celou zkušební dobu se bude chovat jako plná veze s možností updatů signatur i vlastní aplikace. Data jsou na Chip DVD uloženy jako ISO obraz CD, které je nutno vypálit na CD nebo namontovat do virtuální mechaniky.

Ford Street Racing
Mnohý příznivec počítačových automobilových závodů jistě už vyzkoušel některý z dílů série Ford Racing. Jde o povedené závodní simulátory výhradně s vozy Ford. Poslední díl série byl uveden v roce 2006 pod názvem Ford Street Racing. Jak je patrné z názvu, půjde městský závod – vybrány byly ulice města Los Angeles.
K dispozici je 18 plně licencovaných Fordů. Jde o modely z minulosti, ale i o nedávno představené prototypy: Ford Escort RS 2000, Mustang GT, Mustang Boss, Capri MK, výkonnější Ford Fiesta ST, Focus, Sierra RS 500, nejlepší kousky jako Ford RS 200, GT90 Concept, Ford GT a zmiňovaný projekt budoucnosti Shelby Cobra GT500. Pro závody je pevně dáno 12 různých okruhů (plus obrácené verze). Jezdit budete v různých částech Los Angeles (Chinatown, Venice Beach, Downtown…) a to většinou u pobřeží, v horách a nebo přímo ve středu města. Trasy jsou navržené poměrně rovně, takže se dá jezdit pěkně zostra. Závoděním dochází k otevírání stále zajímavějších tratí. Z grafiky je potřeba vyzvednout poměrně realisticky zpracovanou tropickou krajinu a dynamické stíny.

CommView for WiFi 5.6
Výkonný nástroj, který informuje o dění ve Wi-Fi síti. Podmínkou je, že máte kompatibilní bezdrátovou kartu (seznam naleznete na stránkách výrobce). Poté můžete sledovat veškerý pohyb v bezdrátové síti, a pokud zadáte klíč WEP, můžete i dešifrovat komunikaci. Výhodné je použít program pro sledování síly signálu.

Google Earth
Jen těžko by pravidelný čtenář počítačových magazínů neznal aplikaci Google Earth – což je, zjednodušeně řečeno, model zeměkoule otexturovaný většinou již velice kvalitními satelitními a leteckými snímky, na kterých je možné zobrazovat různé vrstvy objektů a vyhledávat v nich. Google Earth 4 přináší podporu otexturovaných 3D modelů, podporuje animace s časovým průběhem, obsahuje vylepšené uživatelské rozhraní a umožňuje ovládání herními ovladači.
Pomocí nástroje SketchUp, který Google nedávnou koupil a zpřístupnil veřejnosti, lze vytvářet objekty vlastní. Na doplňování vlastních objektů se váže inovace KLM souborů, prostřednictvím kterých mohou uživatelé vkládat do map nové 3D objekty a informační vrstvy. KLM soubory se nyní načítají podle aktuálního zobrazení, nikoliv tedy všechny najednou, jako tomu bylo doposud. S novou verzí Google Earth rozšířil Google výrazně databázi map s vysokým rozlišením, které pochopitelně budete moci využívat i se staršími verzemi aplikace a v internetové aplikaci Google Maps. Nové mapy zajímavých koutů světa a věrně zobrazené modely významných objektů určitě stojí za to vidět.

Lékárna pro disky – Kondice harddisků
Pevný disk je poslední komponentou v počítači, která funguje na mechanickém principu – motorky otáčejí plotnou, hlavičky létají nad datovou vrstvou. Pohyblivé díly jsou zdrojem problémů, a proto jsou pevné disky nejčastější příčinou poruch v počítači. Ztráta dat může znamenat tragédii. Proto vám DVD Chip přináší návod, jak data nejen obnovit, ale jak především zabránit jejich ztrátě. Ukáže vám, jak poznáte, že pevný disk je na konci svého života a že je nejvyšší čas jej vyměnit. Poradí vám, jak pracovat s partition, a přidá i nejlepší tipy pro práci s disky. Při hledání vhodných nástrojů jse autoři zaměřili pouze na freeware a výsledky zkoumání jsme byli nadšeni. Vše potřebné najdete na Chip DVD, včetně jádra Visty.

O čem si přečtete v časopise:
Tématem zářijového čísla časopisu Chip je detoxikace Windows. Pomocí nástrojů, které najdete na Chip DVD, spolehlivě vyléčíte Windows XP i Windows Vista. V dalších částech našeho magazínu najdete samozřejmě několik srovnávacích testů – z těch internetových jmenujme třeba velký test browserů, kam byl zařazen Explorer, Firefox, Opera a Safari, z hardwarových testů je připraveno například porovnání 15 GPS navigací, megatest digitálních fotoaparátů nebo test 22palcových TFT monitorů.

Další články:
Elektronický inkoust – Základ nových interaktivních aplikací.
Novinky od Googlu – Google Earth a iGoogle.
Minimyš s minipřijímačem – Logitech představil speciální bezdrátovou myš pro notebooky.
Microsoft Surface: Počítač zítřka – Se svým projektem Surface chce firma Microsoft vytvořit intuitivnější styl ovládání.
Vodní chlazení pro pevné disky – Voda nejen chladí, ale i zvukově izoluje.
Bezpečnost – Válka strojů | Spam útočí přes PDF | Videa jako pašeráci virů.
HDMI 1.3: Nové rozhraní pro domácí kino – Nová verze digitálního rozhraní slibuje ještě větší požitek z filmů.
Notebook s HD DVD vypalovačkou – Toshiba Qosmio G40 jako multimediální centrum.
Intel zmenšuje notebooky – Novinky z IT veletrhu Computex, který se konal na Tchaj-wanu.
Bloggeři se množí – Počet českých weblogů se za poslední rok zvýšil o více než 100 procent
Medvědí silou – Test 11 základních desek s čipsetem P35.
50 špičkových digitálů – Megatest digitálních fotoaparátů.
Lepší cestou – 15 GPS navigací v testu. Která je nejlepší? A na co si dát pozor? Vše prozradíme.
Elektronická empatie – Umělecká skupina E-area vytváří zajímavé projekty využívající nejmodernějších technologií.
PC na dálkové ovládání – Webové služby pro vzdálenou správu počítačů.
Ovládněte počítače – Programy pro vzdálenou správu počítačů.
Ententýky LAN poletí z elektriky – Srovnávací test homeplugů.
Expresní test: 22“ TFT monitory – Přehledný test 12 nových modelů.
Expresní test: Antiviry – Bezplatné antiviry. Dokáží ochránit váš počítač? Není lepší si za bezpečnost připlatit?
Slouží i baví… – Které videoservery vás pobaví a kam si můžete uložit video z dovolené?
Krátké testy – Zajímavý hardware a software pod lupou.
Chip top 10 – Souhrnné hardwarové srovnávací testy.
Připojení k internetu a VoIP operátoři – Přehled nejlevnějších a nejvýhodnějších datových a VoIP tarifů.