Aha! – Železný dědek

 

V nedělním Aha! se tentokrát nesetkáme s Vlastou Burianem, ale zato s jeho blízkým hereckým kolegou – Jaroslavem Marvanem. Zítra dne 9. září 2007 jako příloha nedělního Aha! vychází poprvé na DVD komedie z poválečného budovatelského období. Jde o film Železný dědek. Cena 38,- Kč

 

Železnice měla v českém filmu vždycky čestné místo, ať už to byl Přednosta stanice nebo Ostře sledované vlaky. Filmů věnovaných vlakům a kolejím však bylo natočeno mnohem víc.
Film z roku 1948 je poctou všem železničářům. V té době totiž železnice měla ještě v našem národě dobrý zvuk. Vlaky jezdily přesně a byly levné. Příslušníci „modré armády“ představovali solidnost a spolehlivost. Těžko říct, kdy se to změnilo. Snad poté, co to jeden bývalý strojvůdce dotáhl na předsedu vlády a v této funkci se totálně znemožnil. Pak se odehrála kauza nefunkčních vlaků Pendolino a několikeré zdražování jízdného. Naposledy nám předevčírem odvolali z funkce předáka železničních odborů Duška. Zkrátka na železnici, dějou se věci. V době Železného dědka to byla ještě idyla.

Tento film je zároveň docela dobrodružný a „akční“. To například když Jaroslav Marvan ujíždí se svou lokomotivou před kotláři (stíhačky, které likvidovaly vlaky a hlavně lokomotivy tím, že jim rozstřílely kotle) do tunelu a jak zachránil nebrzděné vagóny.
Starý strojvedoucí Matys zachrání na konci války svou milovanou lokomotivu Lízu před hloubkovými letci. Lokomotiva je ovšem poškozena a on je zraněn. V kritické chvíli zastoupí svého zetě, také strojvedoucího, a zabrání tak vlakovému neštěstí. Přesto je poslán do penze. Aby ukázal, co dokáže „železný dědek“, s partou učedníků zrekonstruuje Lízu…

Ve filmu si zahrála i parní lokomotiva 387.018 (ještě v době, kdy byla ve službě), která si u železničářů vysloužila přezdívku Mikádo.

Jaroslav Marvan se narodil a vyrůstal na pražském Žižkově. Vystudoval reálku a tak jako jeho otec, se stal pošťákem. Po několika letech praxe byl vyslán na Podkarpatskou Rus (ta byla v té době součástí Československa). Tam začal hrát ochotnické divadlo. Po návratu do Prahy dostal práci výběrčího úvěrů. Když si stěžoval svému příteli a spolužákovi Josefu Čapkovi, že se stydí vymáhat od lidí peníze, Čapek mu pomohl dostat se do divadla k Burianovi.
Žánr: Komedie
Rok vzniku: 1948
Země původu: Československo

Režie: Václav Kubásek
Námět: Jaroslav Zrotal
Scénář: Karel Steklý, Jaroslav Mach
Kamera: Josef Střecha
Hudba: Miloš Smatek
Hrají:
Matys – Jaroslav Marvan
Mytysová – Marie Ježková
Jandera – Otomar Krejča
Janderová – Marie Kautská
Přednosta – Vítězslav Boček
Žejdlic – Vladimír Hlavatý
Mistr Zálabský – J. O. Martin
Topič Vašek – Lubomír Lipský
Kotrba – Emil Bolek
Hanousek – Stanislav Neumann
Lékař – Ladislav Kulhánek
Asistentka – Karla Kučerová
Skladník – Karel Effa
Prodavačka – Jindra Hermanová

Kamera: Josef Střecha
Hudba: Miloš Smatek
Střih: Josef Dobřichovský
Zvuk: František Šindelář
Distribuce: Rozdělovna filmů československého státního filmu
Zvuk: česky 2.0
Obraz: 4:3
Typ disku: DVD5
Délka: 83 minut
Bonusy: Fotografie, soudobá dokumentace

Příbuzné texty:
• Co vychází na DVD v září
• DVD z nedělního Aha!
• DVD ze středečního Aha!
• Kde sehnat starší DVD z novin a časopisů?
• Co chystá na DVD deník Aha!