Sport – Non plus ultras

Pokud obohacení dostupných DVD v deníku Sport o středeční Kobru 11 bylo dlouhodobě očekáváno, tak objevení pátečního titulu Non plus ultras dnes 11. září 2008 nebylo avizováno ani na vlastních webových stránkách, ani se neobjevilo v televizních upoutávkách. Pokud si vzpomenete na film, věnovaný hokejovým fanouškům nebo jiný film, motající se kolem fandů fotbalu , máte možnost rozšířit si obzory o další fandy za rovných 50,- Kč.

 

 

 

 

 

Humorný pohled na krátký životní úsek několika chlapů, z nichž někteří zestárli příliš předčasně a někteří jako by ještě nedospěli. Scénář Non plus ultras vychází ze skutečných událostí. Postavy jsou skutečné, žijí mezi námi, jen už se své oblíbené činnosti – fotbalovému chuligánství – nevěnují s takovou vervou jak tomu bylo v minulosti.

Tyčka, osamělý muž středního věku, se jedno nedělní odpoledne ocitne v krizové situaci. Před fotbalovým zápasem mu hrozí inzultace od fanoušků vlastního klubu. Zachrání ho Jirka Jíra přezdívaný Bejčák, nepsaný vůdce několikačlenné fandovské party. Tyčka se díky Bejčákvi ocitá v prostředí, které je pro něho nové a svým nezaujatým pohledem pozoruje partu stárnoucích fotbalových chuligánů, kteří ho přijmou mezi sebe…

 

 

K tvrdému jádru sparťanských fandů se počítají další členové party – postpubertální bijec Vočko, prostomyslný hromotluk přezdívaný Potápěč, koktavý milovník Anglie přezdívaný Pejsek. Jejich druhým domovem je hospoda, kterou vede zatrpklý hostinský Lojza, a kromě chlastu pro ně existuje už jen fotbal.

Celý příběh, který je mozaikou několika historek. Tou první je cesta na ligový zápas do Ostravy, na který parta přes všechny výmluvy, vytáhne hostinského Lojzu. Ten se partě několikrát marně pokusí zmizet a nakonec se dostane do rvačky fandů a je zatčen policí.

Druhou, hlavní historkou, je setkání se dvěma anglickými rowdies, které Vočko poznal přes internet a pozval je do Prahy. Vyklubou se z nich dva obstarožní a věčně opilí burani, se kterými má parta jen potíže.

Ze spousty dalších epizodek ze života fotbalových fanoušků se výrazněji odděluje ještě příběh Bejčáka, který má sice oddanou dívku Táňu, ale nečekaně se zakouká do Petry, kamarádky své sestry. Pozve ji na fotbal, ale dívka tvrdí, že už má jiné plány. Je totiž pozvaná na koncert do Rudolfina. Bejčák je ochoten obětovat jí nejen fotbal, ale i kamarády, jeho snaha však dojde hořkého zklamání.

 

 

 

 

Žánr: Komedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2004

Délka: 79 minut

Premiéra v kinech ČR: 5. srpna 2004

Režie: Jakub Sluka

Scénář: Jiří Popel

Produkce: Jan Seidl, Michaela Berková, Lukáš Malý, Jakub Sluka

Hudba: The Who, Kashmir 9:41, Radim Hladík a další

Kamera: Jakub Dvorský

Společnost: Lajka-Film / Barrandov studio

Hrají: David Novotný (Bejčák), Vladimír Dlouhý (fanoušek Sparty Praha Tyčka), Matěj Hádek (Vočko), Michal Novotný (Potapěč), Karel Zima (Pejsek), Jana Hlaváčová (matka), Jiří Lábus (strýc Pepa), Naďa Konvalinková (Iveta), Oldřich Kaiser (Lojza), Jana Marková (Petra), Petra Špindlerová (Táňa), Karolina Kaiserová (Iva), Ruth Horáčková, John Early, Robert Orr, Richard Krajčo (fanoušek Baníku Ostrava Chachar), Karel Hála (swingový zpěvák), John Comer (fanoušek), Martin Stropnický (fanoušek), Jan Antonín Duchoslav (výčepní Martin)

Údaje o DVD:

Po spuštění žádná upoutávka na příště, žádná reklama na další tituly, jen po úvodních znělkách výběr jazyka menu (česky/anglicky)

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky, česky pro neslyšící, anglicky, německy, francouzsky, španělsky, polsky, italsky, rusky

Obraz: anamorphic PAL 16:9 DVD 5

Bonus: Film o filmu (17:45 min.), Videoklip "Kashmir 9:41" (3:04 min.), Trailer 1 (0:52 min.), Trailer 2 (1:30 min.), Soundtrack (hudba z filmu – 47:06 min)