Sherlock Holmes – Poslední upír

V dnešním pokračování edice Sherlock Holmes od Amercomu nejsou příběhy dva, ale jen jeden, zato ale v délce celovečerního filmu. Jmenuje se Poslední upír a vyšel na DVD dnes, v pátek 5. září 2008. Cena 49,- Kč.

Upíři nejsou, to ví každý. Lidé si je vymysleli z nutnosti, z potřeby nějak si vysvětlit svůj strach. A dnes, v našem moderním světě, v našem osvíceném devatenáctém století, už na ně žádný rozumný člověk věřit nemůže. O tom je Sherlock Holmes skálopevně přesvědčen. Jenomže v malé vesnici Lamberley se zřejmě zastavil čas.

Za Sherlockem Holmesem přichází reverend Marridew, vikář malé venkovské farnosti, se žádostí o objasnění podivných událostí, které se v poslední době ve vesnici odehrávají. Nedávno se sem přistěhoval John Stockton, potomek rodu Sinclairů, kteří kdysi v kraji vládli. Pro svou krutost byli Sinclairovi považováni za upíry, a nakonec je vzbouření vesničané upálili v jejich sídle. Událost se odehrála před sto lety, John Stockton však do obrazu svých předků podivuhodně zapadá: nikdy nespí, v noci chodívá na hřbitov a po hádce s místním kovářem mu pouhým pohledem způsobí smrtelné chrlení krve. Když pod jeho dotekem údajně zemře novorozené dítě Boba Fergusona, dávného přítele doktora Watsona, rozhodnou se Holmes s Watsonem případ důkladně prověřit. A kupodivu i na samotného Sherlocka Holmese, který dosud na upíry nevěřil, zapůsobí John Stockton nedefinovatelným fluidem.

V devadesátých letech osmnáctého století zasáhla malé městečko Lamberley na britském venkově vlna podivných vražd. Protože obětmi byly dívky, které někdo zranil na krku, věřili místní obyvatelé, že zločiny jsou dílem upírů, konkrétně poněkud tajemný Lord St. Clair a jeho rodina, která v kraji vládne. Nakonec tlupa vesničanů obklíčila zámek, Lordu St. Clairovi vrazila do srdce dřevěný kůl a spolu se zbytkem šlechtické rodiny i jejich zámkem spálila. O sto let později přichází ke slavnému detektivovi Sherlocku Holmesovi reverend Augustus Marridew, vikář z Lamberley, a žádá ho, aby objasnil podivné události, ke kterým poslední dobou dochází v jeho farnosti. Všechno prý začalo poté, co se přistěhoval John Stockton, vzdálený potomek rodu St. Clairů, kteří byli pro svou krutost a zálibu v krvi považováni za upíry. A John Stockton se prý svým předkům podezřele podobá. V noci chodívá na hřbitov ke hrobce svých předků a místnímu kováři prý po hádce pouhým pohledem způsobil chrlení krve.

Navíc se objeví další případy podivných úmrtí a lidé z Lamberley věří, že Stockton je upír. Případem zaujatý Sherlock Holmes se rozhodne případ vyšetřit. Společně s kolegou Watsonem se vydá do Lamberley a setká se s Johnem Stocktonem. Ukáže se, že muž je vědec, který se specializuje na okultní vědy a s radostí laškuje s pověrčivostí místních obyvatel. Situace se však stává stále vážnější a před Holmesem stojí otázka, zda by se Stockton mohl opravdu stát upírem. Začíná věřit, že se stává svědkem událostí, které přesahují tento svět a cokoli, co je možno vědecky prozkoumat.

Žánr: horror, krimi, mysteriozní

Země: Velká Británie, USA

Rok výroby: 1993

Délka (min): 102

Originální název: The Last Vampyre

Režie: Tim Sullivan Scenář: Arthur Conan Doyle, Jeremy Paul Hrají: Jeremy Brett (Sherlock Holmes), Edward Hardwicke (Doktor Watson), Roy Marsden (John St. Claire Stockton), Keith Barron (Bob Ferguson), Yolanda Vazquezová (Paní Carlotta Fergusonová), Maurice Denham (Reverend Augustus Merridew), Richard Dempsey (Jack Ferguson), Juliet Aubreyová (Dolores)

{youtube}EUTvT7Qep7g{/youtube}