Nejočekávanější DVD 36. týdne

Předminulý týden v souvislosti s přechodem na nový systém jsme uvedli anketu, jejímž cílem bylo zjistit, které tituly na DVD vycházející v trafikách budou v nadcházejícím týdnu ta nejočekávanější a nejvyhledávanější. Tento týden můžete hlasovat opět pro další tucet DVD.

Anketu najdete v pravém sloupci a v tomto místě se budou nacházet i ankety v dalších týdnech. Technické možnosti ankety nám dovolují vybrat pro hlasování dvanáct titulů, což neobsáhne všechna DVD vydávaná v daném týdnu. I když se tak nedostane na všechny, jako reprezentativní vzorek to jistě stačí. Nyní, kdy se týden chýlí ke konci se pokusím krátce ohlédnout za nabídkou minulého týdne a zrekapitulovat, co nám přinesl.

V uplynulém týdnu se hlasování zůčastnilo 869 čtenářů. Celkově se dá říct, že nabídka minulého týdne byla bohatá a k peněženkám kupujících nemilosrdná. Největšímu očekávání těšila bezkonkurenčně Žena za pultem. Je tak trochu ironií osudu, že nakonec toto DVD v původně plánovaném termínu nevyšlo (jak se ukazuje z prvních ohlasů čtenářů). Po všech původních nejasnostech ohledně vydání a odkladech působí skutečnost, že Žena dnes není za pultem ani na pultech (a nejspíš ani pod pultem) tak trochu jako špatný vtip. Kdyby člověk měl bujnou fantazii, mohl by se domýšlet, že jde o psychologický marketingový tah na podporu větší prodejnosti. Vytvořit v zákaznících pocit žádaného a současně nedostupného titulu, tak aby v momentě, až se jednou skutečně objeví, koupili i váhající s vědomím, že jde o příležitost, která se nemusí opakovat.

Ale skutečnost bude zřejmě mnohem prostší. I když seriál původně avizovalo Aha! a psalo o něm v tištěném vydání, na obalu je tento deník uveden pouze jako jeden z mediálních partnerů. Prague Promotion vydává seriál pod vlastní edicí Seriály Jaroslava Dietla. A právě možná skutečnost, že DVD není distribuováno s celostátním deníkem je příčinou dalšího zpoždění. Ale neřešme dohady a počkejme na to, zda se disk neobjeví v nejbližších dnech.

Na druhém místě se umístila třetí série Jistě, pane ministře, což se dalo vcelku očekávat. Tato série se těší velké popularitě a zájmu a doufejme, že se brzy dočkáme pokračování v podobě DVD Jistě, pane premiére.

Na třetím místě se umístil film Pianista. Jde o hodnotný,  divácky ceněný film navíc za velmi příznivou cenu, a tak není divu, že "bronz" získal právě on.

Čtvrté místo obsadil film Roming. České filmy obsazené známými hereckými jmény si jistě dokáží získat zájem. Sám patřím k lidem, kteří se snaží aspoň rámcově udržet si přehled o tom, co se děje v současné české kinematografii (i když řadu filmů z poslední doby bych zařadil do kategorie "Mnoho povyku pro nic"). Času na chození do kina však není nazbyt, a tak když se některá z domácí produkcí objeví v relativně krátkém čase po uvedení do kin v podobě levného DVD, je to jistě kandidát na místo v domácí filmotéce. I když právě na tomto filmu se ukazuje že William Shakespeare by mohl jméno své hry uplatnit jako obecný název pro většinou nových českých filmů.

Italská crazy komedie Jestli se rozzlobíme, budeme zlí svým pátým místem dokazuje, že tento film nestárne. Oddechová zábava bez velkých ambicí se dá dělat i tak, že z toho nevznikne ubohost po které za pár let neštěkne ani pes. Ale musí se to umět. I když kouzlo tohoto filmu je asi tak trochu shodou více okolností – standardní výkony hlavních protagonistů z doby kdy byli v nejlepší formě, odsýpající děj, originální nápady, spousta vtipných gagů, super hudba – to vše má zásluhu na vzniku jednoho ze stylotvorných opusů daného žánru.

Řidič Slečny Daisy je roztomilý příběh o stáří a o sblížení mezi lidmi různého původu a společenského postavení a to že skončil až na šestém místě je možná ovlivněno i tím, že mnoho zájemců o tento film si jej na DVD zakoupilo již před časem, kdy vyšel v Levných knihách.

Sedmé místo obsadil film Byl jednou jeden polda III.. I když bych očekával umístění tohoto filmu spíš někde na úplně spodním konci žebříčku, je vidět, že tento žánr má své četné příznivce a opět se potvrzuje známá zkušenost, že kvalita filmu ještě nemusí nutně korespondovat s jeho tržním potenciálem. Ekologie má dnes zelenou a s recyklací odpadů je třeba počítat.

Naopak Mach a Šebestová až na osmém místě – podle mého mínění by si zasloužili lepší umístění, vždyť tenhle animák je už dnes klasika a pobaví nejen děti, ale i dospělé.

Zbylé 4 filmy, které získaly jen po pár hlasech jsou většinou méně známé, ale právě výpravy do méně známých krajin filmu a filmové návraty nemusí být někdy nezajímavé. Osobně jsem volil Nakládačku, přestože se jedná o "vykopávku", jak se zklamaným povzdechem napsal jeden z čtenářů. Ale dosud jsem tento film neznal, tak proč si nedopřát vidět Paula Newmana v roli hokejisty?  O tom, že tento film není moc známý svědčí i fakt, že podrobnosti o něm si přečetlo v minulém týdnu čtyři tisíce čtenářů. Spoustu dalších fandů filmu jistě oslovilo Bouřlivé pondělí.

Do ankety se nedostala řada dalších filmů, které by jistě také bodovaly. K zajímavým titulům uplynulého týdne patřili Lovec jelenů, Rytíři nebes , Téměř dokonalý zločin; ze starších československých filmů to byly Svatby pana Voka a Vážení přátelé, ano a pro příznivce akčního žánru bylo událostí týdne vydání pilotního filmu Kobra 11 – Bomby na 92. kilometru.

V tuto chvíli je připravena nová anketa, a vy můžete hlasovat pro nejočekávanější DVD 37. týdne. Myslím, že i v následujícím týdnu bude z čeho vybírat.