Páteční Aha! s DVD – Fantom opery

Fantom opery se stal klasickou postavou světové literatury díky románu Gastona Lerouxe, což je směsice romantického, trochu sentimentálního čtení, a přitom je v tom také ironie a nadhled, zároveň je to trochu i horor a napínavá detektivka. Podle románu vznikl i známý muzikál Andrewa Loyda Webera a podle obou pak tento film. Vychází v Aha! v pátek 5. 10. 2007 za cenu 38,– Kč.

Proslulý román francouzského prozaika Gastona Lerouxe „Fantom opery“ vyšel roku 1910. Nesmírně úspěšné dílo se dočkalo nesčetných reedic a řady překladů do cizích jazyků (první český překlad je z roku 1919) a bylo několikrát zfilmováno.

Gaston Leroux byl v roce 1910 již známým autorem: měl za sebou Dvojí život Theofrasta Longueta (1903) a slavné detektivní příběhy Záhada žlutého pokoje (1907) a Parfém dámy v černém(1908). Fantom opery se jeví jako projev čiré a nespoutané fantazie. Děsivá a výjimečná bytost vzešlá z pekelné imaginace vnáší do samého středu Paříže hrůzu a nejistotu. Budova opery, jejíž dokonalou znalost autor předvádí, je dějištěm zdánlivě autentického příběhu.

Tajemný Peršan zná veškerá tajemství divadelního světa, postava zpěvačky vystupující v románu pod jménem Christina Daaé má podle autora předlohu v reálném světě. Ďábelský netvor Erik je vlastně vášnivý člověk, který chce utvářet svět podle svých tužeb.

Svou revoltu zakládá na opovrhování společností, která jej zavrhuje jen pro jeho ošklivost. Erik nemůže nic stvořit, protože nemůže být milován. Svůj vtah ke světu a lidem tudíž zakládá na nelítostném poměřování sil. Slavnou scénou románu je maskovaný bál, kde Erik vystupuje se svým skutečným obličejem, jejž povrchní okolí považuje za zdařilé nalíčení. Erika nechce jeho milovaná žena, která dá přednost obyčejnému člověku, takže odvržený nešťastník žije svůj život jako neustálou výzvu, jako nekončící hledání nemožného završení.
Leroux v tomto románu stvořil jedno z mytických vyprávění přelomu 19. a 20. století, ale přitom vlastně jen využil archetypů daného žánru – a tyto archetypy modernizoval a rozvinul, obnovil – dodal jim svého mystifikačního humoru a zasadil je do každodenní reality.

Režie: Joel Schumacher
Scénář: Joel Schumacher, Andrew Lloyd Webber
Námět:: Gaston Leroux
Hudba: Andrew Lloyd Webber
Kamera: John Mathieson
Střih: Terry Rawlings
Texty písní: Charles Hart, Richar Stilgoe
Kostýmy: Alexandra Byrne
Hudební režie: Harold Prince
Výroba: Anthony Pratt
Hrají: Gerard Butler, Emmy Rossum, Simon Callow,
Miranda Richardson, Minnie Driver, James Fleet,
Paul Brooke, Ciarán Hinds, Patrick Wilson

Pozadí na plochu k filmu „Fantom opery“ si můžete stáhnout v sekci Ke stažení – wallpapery
Příbuzné texty:
• Překvapení s DVD – Fantom opery
• Co vychází na DVD v říjnu 2007
• Kde sehnat starší DVD z novin a časopisů?