Blesk – Jak svět přichází o básníky

Úterní edice Blesku byla nově nazvána Blesk pro radost. Po americké komedii Bridget Jonesová 2 v minulém týdnu to tentokrát bude pro změnu komedie česká: Jak svět přichází o básníky. Vyjde v úterý 9. října 2007. Cena 42,- Kč (s Bleskem 49,-).

Poetickou komedii Jak svět přichází o básníky natočil režisér Dušan Klein podle půvabné knížky Ladislava Pecháčka Amatéři. Hlavními hrdiny jsou dva kamarádi, studenti posledního ročníku gymnázia v malém městě. Štěpán píše básně a jeho přítel Kendy je zhudebňuje. Ředitelce školy však Štěpánova tvorba přijde nemravná, a tak se na její popud chlapci rozhodnou „udělat něco pořádného“. Zhostí se příprav na experimentální divadelní představení, jež by se zapsalo do historie městečka. Volba padne na Tylovu hru Lesní panna aneb Cesta do Ameriky, kterou ale nadšení tvůrci radikálně změní. Právě tak jako vývoj situace okolo příprav divadelní hry je pro film důležitý i citový vztah dospívajícího Štěpána k „Borůvce“. Tato dívka je nakonec příčinou toho, že česká a možná i světová literatura přijde o jednoho začínajícího básníka…

Byla to právě ona románová prvotina Ladislava Pecháčka s původním názvem Amatéři, podle které režisér Dušan Klein natočil první díl dnes již kultovní „básnické“ série. Pro účely filmového scénáře posunul Ladislav Pecháček děj z padesátých let do tehdejší současnosti. Děj románu Jak svět přichází o básníky se od stejnojmenného filmu často odlišuje a už jen pro srovnání jistě stojí za přečtení. Je to půvabné povídání o tom, že básníci mají těžké začátky a konce, zato mezidobí je radostné a plodné. A také tom, že když je to poprvé, není to snadné.

jak_svet_prichazi_blesk_dvd_01

jak_svet_prichazi_blesk_dvd_02

jak_svet_prichazi_blesk_dvd_03

jak_svet_prichazi_blesk_dvd_04

jak_svet_prichazi_blesk_dvd_05

jak_svet_prichazi_blesk_dvd_06

Dušan Klein před natáčením básníků režíroval především kriminální filmy. Možná nebude zcela mimo kontext připomenout, že to byly filmy, které nijak zvlášť neoslnily. Šlo například o filmy jako Sázka na třináctku, Kam nikdo nesmí, Případ mrtvého muže, Město nic neví a další. Ne snad, že by byly vyloženě špatné, ale fenomenální úspěch to také zrovna nebyl. Spíše šlo o dobře odvedenou řemeslnou práci. Snad jen dílem náhody bylo, když mu onehdy někdo položil otázku, proč ještě nezkusil natočit něco z oblasti zábavného žánru. A režisér se nad tím zamyslel a řekl si: proč to vlastně nezkusit? Jediný problém byl v tom, že neměl k dispozici dostatečně nosný námět. Když mu ale byla doporučena novela L. Pecháčka „Amatéři“, bylo rozhodnuto.

Byla to doba, kdy se začaly hodně natáčet filmy o problémových teenagerech, z rozpadlých rodin, s prospěchovými problémy, atd. Zcela proti tomuto trendu natočil Klein příjemný film o středoškolácích, kteří řeší problémy podstatně méně závažné. Docela dobře zvládají svůj život i studium a tak jim zbývá čas ještě na nějakou tu recesi či první lásku. Film je navíc prošpikován svéráznou filosofií a v té době poměrně nekonvenčními pohledy na okolní svět, takže na úspěch bylo zaděláno. A ten se skutečně dostavil. I když film nesměl mít žádnou propagaci v tehdejším tisku, přesto byl mimořádně úspěšný.

jak_svet_prichazi_blesk_back

Žánr: Komedie / Romantický

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1981

Délka: 87 minut (1:26:56)

Kinopremiéra v ČR: 1. listopadu 1982

Režie: Dušan Klein

Asistent režie: Zdeněk Fiala

Pomocná režie: Milan Klacek

Námět: Ladislav Pecháček – novela „Amatéři“

Scénář: Dušan Klein

Dramaturgie: Josef Šilhavý

Produkce: Eliška Nejedlá, Jana Koubová, Jarmila Tomišková

Kamera: Emil Sirotek

Druhá kamera: Bohumil Benoni

Asistent kamery: Milan Kopecký

Střih: Jiří Brožek

Zvuk: Antonín Kravka, Ivo Špalj (mix)

Hudba: Zdeněk Marat

Texty písní: Vladimír Poštulka

Zpívají: Vítězslav Vávra, Lenka Kořínková, František Ringo Čech, Naďa Urbánková

Choreografie: Gustav Voborník

Kostýmy: Eva Martincová, Jana Zbořilová, Hana Mesteková

Masky: František Příhoda

Výtvarná spolupráce a titulky: Stanislav Holý

Animace: Zdena Bártová

Architekt: Vladimír Labský

Hrají: Pavel Kříž (student Štěpán Šafránek), David Matásek (student Marek zvaný Kendy), Miroslava Šafránková (sekretářka Marcela Borůvková zvaná Borůvka), Míla Myslíková (švadlena Šafránková, Štěpánova matka), Josef Somr (profesor chemie Libor Ječmen), Miroslava Hozová (Ječmenová), Oldřich Navrátil (propagační referent Emil Nádeníček), Lenka Kořínková (servírka Vránová), František Filipovský (důchodce Valerián Adolf), Jiří Císler (řezník Čermáček, ochotnický režisér), Adolf Filip (Karel Marek, Kendyho otec), Zdeňka Rosolová (Kendyho matka), Luděk Kopřiva (choreograf Hugo Snowden), František Ringo Čech (lázeňský Bouchal), Zdena Hadrbolcová (profesorka Šindlerová), Jiří Kodet (televizní režisér Pergl), Barbora Štěpánová (Jana Hrdličková, Štěpánova spolužačka), Jiřina Jirásková (ředitelka školy), Jaromír Kučera (sexuolog profesor Vodička), Jiří Hálek (redaktor Hrdlička, Janin otec), Jiří Knot (referent ONV), Jaroslava Kretschmerová (Vnoučková, Nádeníčkova milenka), Lubomír Kostelka (údržbář Šindel), Karel Augusta (houslař Kamil Borůvka, Marcelin otec), Dana Balounová (Borůvčina matka), Milan Klacek (vrchní), Marcela Martínková (sestřička), Zdeněk Srstka (výčepní Karlík), Petra Jindrová (Novotná), Luboš Ocásek (Hanousek), Martin Otava (Stibůrek), Barbora Švejdová (studentka), a další

Menu DVD

Údaje o DVD:

jak_svet_prichazi_blesk_kapitoly1

jak_svet_prichazi_blesk_kapitoly2

jak_svet_prichazi_blesk_kapitoly3

jak_svet_prichazi_blesk_kapitoly4

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky

Nastavení zvuku a titulků

 Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: Biografie, Fotogalerie, Moudra z filmu, Rozhovory (Dušan Klein, Pavel Kříž, David Matásek)

jak_svet_prichazi_blesk_bonusy

jak_svet_prichazi_blesk_bonusy_bio

jak_svet_prichazi_blesk_bonusy_rozhovory