Aha! – Přednosta stanice

Vlasta Burian a Jaroslav Marvan vytvořili společně spoustu komických hereckých duelů v mnoha filmech, ze kterých se staly klenoty v pokladnici starých českých filmů. Film Přednosta stanice je jedním z nich. Vychází v Aha! v neděli 14. října 2007. Cena 38,- Kč.

Tento film je jedním z několika filmům s Vlastou Burianem, který už tradičně bývá vysílán nad ránem vždy na Silvestra. Díky tomu ho už vlastně skoro znají nazpaměť. Ale je to jeden z těch filmů, na které se dá koukat stále dokola. A pokud by jste dostali chuť se na něj podívat i častěji nebo jindy než zrovna před novým rokem, určitě si pořiďte toto DVD.

Vlasta Burian jako černý pasažér rozvrátí disciplinovaný chod jednoho nádraží. Pan Ťopka působí dojmem gentlemana trochu chaplinovského typu. Živí se příležitostnou prací, za níž jezdí výhradně jako černý pasažér vlakem. Při jedné jízdě se setká s obávaným generálním inspektorem drah Kokrhelem. Na jedné malé stanici se mu podaří vystoupit a převléknout se do uniformy přednosty stanice. Setkání s inspektorem Kokrhelem se však nevyhne…

Notoricky známé rčení, že „šaty dělaj člověka“, dojde vrcholného naplnění u svérázného nosiče reklam Ťopky, který se ve vleku událostí ocitá v uniformě přednosty stanice a statečně čelí nejen generální inspekci drah, ale dokonce aspiruje na povýšení a pro skutečného přednostu získá vytoužený souhlas k přeložení.

A ještě jedna verze:

Svérázný nosič reklam Ťopka se dokáže přizpůsobit každé situaci. Odstavený vagon, ve kterém přespává, je jednoho dne připojen k vlaku, se kterým odjíždí generální inspektor drah Kokrhel na okružní kontrolní cestu. Objevení černého pasažéra způsobí neplánovanou zastávku na nádraží v Mokrém nad Soupravou. Ťopka uprchne, ale Kokrhel trvá na jeho nalezení a potrestání. Místní přednosta Jelen odešel mezitím naneštěstí na zkoušku pěveckého sboru. Půvabná paní Jelenová proto téměř uvítá, když se objeví Ťopka, převlečený do uniformy jejího muže, a vydává se za přednostu stanice. Kokrhelovi se mladá žena velmi líbí a ve světle jejího úsměvu přehlíží totální přednostovu neschopnost. Rozhodne se vyhovět Jelenově žádosti o přeložení blíže k hlavnímu městu. Když se objeví skutečný přednosta stanice, začne být Kokrhel komisní. Ťopka mu však připomene, jak pro flirt zapomněl na své povinnosti, a Kokrhel musí svému slibu dostát.

Žánr: komedie

Rok vzniku: 1941

Země původu: Československo

Délka: 89 minut

Kinopremiéra v ČR: 12. dubna 1941

H:  Fo: 35 mm Ve: česká D: Brom Pr: 12.04.1941

Režie: Jan Sviták

Asistent režie: Ivo Novák

Námět: Václav Wasserman

Scénář: Václav Wasserman

Vedoucí výroby: Otakar Sedláček

Kamera: Jaroslav Tuzar

Architekt: Bohumil Heš

Hudba: Jára Beneš

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: Antonín Rambousek

Odborný poradce: vrchní rada Zdeněk Martínek

Společnost: Brom

Hrají: Vlasta Burian (Ťopka), Antonín Zacpal (přednosta stanice Anatol Jelen), Zita Kabátová (přednostova žena Julie), Jaroslav Marvan (generální inspektor drah Jiří Kokrhel), Čeněk Šlégl (statkář Arnošt Pěnkava), Růžena Šlemrová (Olga Pěnkavová, statkářova žena), Václav Trégl (skladník na nádraží Pivoda), Theodor Pištěk (restauratér Hejhal), Marie Norrová (služka v restauraci Pepička), Darja Hajská (kuchařka Růženka, Pivodova snoubenka), František Černý (tlustý strážník), Karel Postranecký (revizor Šajn), J. Hradčanský (vlakvedoucí Kanár), Bolek Prchal (městský zřízenec), Emanuel Kovařík (posunovač Franta), Ada Dohnal (řidič u Pěnkavy Karel), Martínek Zdeněk ml. (telegrafista), Lída Borovcová (modistka), Miloslav Svoboda (posunovač), Karel Veverka (zpěvák), Dalibor Pták (zpěvák), Vojta Merten (zpěvák), Alois Dvorský (zpěvák), F. X. Mlejnek (zpěvák), Václav Švec (zpěvák), Milan Sviták (kluk na kole pod chůdami)

Údaje o DVD:

Jazyk: český

Zvuk: DD 2.0

Obraz: 4:3, černobílý, PAL

Formát disku: DVD5

Titulky: české titulky pro neslyšící