Blesk – Světáci

Ve čtvrtek 25. října 2007 vychází na DVD z edice „Blesk nostalgie“ oblíbená česká komedie Světáci. Výborné herecké obsazení, vtipné dialogy a celkově vzato jedna z nejlepších českých komedií vůbec. Cena 42,- Kč (s Bleskem 49,–).

Komedie Světáci je bujným a trochu nostalgickým příběhem tří venkovských fasádníků, jejichž snem bylo strávit aspoň jednu noc ve víru velkoměsta jako skuteční světáci. Tento pygmalionovský motiv rozvedli autoři filmu ve zcela nezvyklé šíři a nechali vyústit v bujný mumraj vtipných nápadů slovní i situační komiky. Trojici světáků Brodský-Sovák-Libíček doplňuje trojice lehkých slečen Bohdalová-Jirásková-Janžurová, z nichž se stará kuplířka, v podání Jiřiny Šejbalové, snaží udělat „dámy“.

Skopec, Prouza, Petrtýl – tři venkovští fasádníci, kteří pracují v Praze na obnově domů. Láká je pražský noční život, ale jejich první návštěva luxusního podniku Diplomat Grill se příliš nevydaří a nakonec musí utéci. Nevzdávají se však. Dají si ušít kvalitní obleky a najmou si na výuku společenské výchovy bývalého učitele tance Dvorského. Když Dvorský uzná, že jsou již sdostatek vzděláni, vypraví se muži opět do Diplomat Grillu. Tady se seznámí s třemi mladými ženami. Netuší, že jsou to dívky poněkud lehčího ražení, které hledají v Diplomat Grillu bohaté pány, aby je mohly patřičně oškubat. Byt jim za úplatu poskytuje šatnářka z Diplomat Grillu, která se snaží udělat z nich „dámy“. V určený čas se šatnářka vrací domů a dívky vždy přinutí zákazníky, aby uprchli po lešení. Fasádníkům se slečny líbí a po veselém večírku odejdou do šatnářčina bytu. Tentokrát však osvědčený trik nevyjde. Když je zábava v plném proudu, vynutí si přístup do bytu předchozí potrefený zákazník i s Veřejnou bezpečností. Fasádníci chtějí skočit na lešení, ale v ten den byla oprava domu dokončena, a tak muži dopadnou na zem. S polámanými údy a dalšími zraněními je sanitka odveze domů k manželkám.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1969

Délka: 102 minut

Kinopremiéra: 10. října 1969

Režie: Zdeněk Podskalský

Pomocná režie: Jan Mimra

Asistent režie: Irena Vachatová

Scénář: Vratislav Blažek, Zdeněk Podskalský

Dramaturgie: Milena Honzíková

Produkce: Josef Ouzký

Hudba: Evžen Illín, Vlastimil Hála

Kamera: František Valert

Druhá kamera: Ladislav Chroust

Asistent kamery: Jiří Zavřel

Architekt: Boris Moravec

Kostýmy: Irena Greifová, Helena Vondrušková, Eva Máslová

Masky: Otakar Košťál, Jiřina Bissingerová, Eva Feiferová

Střih: Zdeněk Stehlík

Zvuk: Josef Vlček

Společnost:  Filmové studio Barrandov, skupina Feix – Brož

Hrají: Jiří Sovák (fasádník Antonín Skopec), Vlastimil Brodský (fasádník Gustav Prouza), Jan Libíček (fasádník Petrtýl), Jiřina Bohdalová (Božka), Jiřina Jirásková (Marcela), Iva Janžurová (Zuzana), Jiřina Šejbalová (šatnářka Marie Trčková), Oldřich Nový (knihovník Dvorský, emeritní profes), Ilja Prachař (kapitán VB Jaroslav Kraus), Vladimír Menšík (Jaroušek Novák z Hodonína), Otto Šimánek (opilý muž s Marcelou), Jaroslav Moučka (zednický mistr Hovorka), Jiří Lír (prodavač u Adama), Viktor Maurer (vrchní v Diplomat Grillu), Ladislav Křiváček (praporčík VB), Jaroslav Štercl (kabaretní komik), Rudolf Kalina (mistr na stavbě), Karel Hovorka (mistr na stavbě), Josef Bek (elegán ve slamáku), Karel Hála (pianista a zpěvák), Václav Halama (lešenář), Jana Andresíková (slečna za pultem), Jiřina Bílá (mzdová účetní), Josef Borovian (barman), Otto Budín (novinář), Zdeněk Dítě (ředitel Diplomat Grillu), Oldřich Hoblík (funkcionář), Darja Hajská (maltařka Bártová), Běla Jurdová (návštěvnice v Diplomat Grillu), Josef Chval (číšník s padajícím tácem), Václav Konvička (číšník v Diplomat Grillu), Bohuslav Kupšovský (číšník v Diplomat Grillu), Josef Maršík (číšník v Diplomat Grillu), Josef Žák (číšník v Diplomat Grillu), Milan Neděla (vrátný v Jaltě), Olga Jungová (tanečnice), Jiřina Machalická (tanečnice), L. Smejkalová (tanečnice), Táňa Zavřelová (tanečnice), Karel Pavlík (příslušník VB), Ela Šilarová (sousedka na schodech), Marta Richterová (servírka/slečna s kravatami u Adam), Helena Růžičková (návštěvnice na recepci), Jana Sedlmajerová (servírka v Diplomat Grillu), Iva Šašková (servírka v Diplomat Grillu), Hana Talpová (servírka v Diplomat Grillu), Dana Balounová (dáma s Petrtýlem), Bohumil Zoula (houslista), J. Škabradová (harfenistka), V. Handschuhová (dáma v pokladně), Boleslava Svobodová (manželka), M. Štolcová (studentka), L. Široká (studentka), B. Bláha (student), J. Reichelt (student), J. Ryba (student), O. Březina (zedník)

Údaje o DVD:

Zvuk: Doby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky, anglicky

Obraz: černobílý 16:9

Bonus: fotogalerie, rozhovory (Karel Hála, Jiřina Jirásková, Iva Janžurová), biografie (Jiřina Bohdalová, Iva Janžurová, Jiřina Jirásková, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Jan Libíčk, Zdeněk Podskalský)