Filmag horor 21 – Dům hrůzy

Filmag postupně obsazuje téměř všechny dny týdne. Ve středu 24. září 2008 je na řadě další titul hororové řady Dům hrůzy v ceně 45,- Kč.

Vítej, milý návštěvníku, jmenuji se Frederick Loren a vybral jsem tě, abys se mnou strávil jednu noc v Domě na strašidelném návrší. Jistě jsi o něm už slyšel. Před lety se zde odehrála série příšerných vražd. A dnes, dnes jsi tu ty a tví kolegové, abyste dokázali, že pověsti o strašidlech a duších nebohých obětí jsou pouhou báchorkou. Za to, že přečkáš noc v Domě, získáš rovných 10 000 dolarů. Pro svou vlastní ochranu přijmi, prosím, tuto zbraň. Máme ji tu všichni. Je nabitá. Neboj se ji použít…

William Castle, průkopník interaktivního kina, specialista na nízkorozpočtové béčkové horory a strašidelné filmy, ale především proslulý showman a mistr prezentace. Jít na Castlův film představovalo komplexní zážitek. Návštěvníci museli povinně uzavřít pojistku pro případ náhlé smrti hrůzou, vítaly je uvaděčky oblečené jako zdravotní sestry, před kinem čekala sanitka s blikajícími světly. Jindy zase vybraná sedadla překvapila diváka v nejvypjatější chvíli slabým elektrickým šokem. Dalším jeho vynálezem byl takzvaný koutek srabů (yellow corner), do kterého mohl v průběhu projekce po žlutých šipkách zamířit vyděšený divák a vysloužit si tak nárok na vrácení vstupného, vykoupený ovšem pobytem na hanbě a opovržením zbytku publika. U některých filmů rozhodovali diváci o dalším vývoji děje.

Dům na strašidelném návrší patří ke Castlovým nejúspěšnějším a také nejkvalitnějším snímkům. Výstřední milionář Frederick Loren pořádá večírek v domě, který byl v minulosti dějištěm sedmi vražd. Pozve pětici hostů, kterým za strávení noci ve strašidelném domě slíbí odměnu 10 000 dolarů. O půlnoci služebnictvo zamkne dům a hrůza může začít. V roli milionáře hororová ikona Vincent Price (velký oblíbenec dalšího temného génia Tima Burtona), v roli strašidelného domu slavný Ennis House architekta Franka Lloyda Wrighta. A tak pozor! Nikdy nevíte, co na vás může z temnoty kinosálu vybafnout!

A opět komentáře:

Jedná se o typické béčko z 50.let. Málo peněz, laciné dekorace a špatné herecké výkony. Tedy, až na Vincenta Price, který je tu skutečným zosobněním záludnosti. Pohledy, které ve filmu vrhá na bavícího se diváka, jsou kouzelné, neopakovatelné. Kdo neviděl, nepochopí. Ke cti tvůrců se musí připočítat také několik velice zdařilých lekacích scén. Je těžké dnes hodnotit podobný film. V padesátých letech to byl asi těžký průměr, ale dnes nejen že s sebou nese neopakovatelný nádech dob dávno minulých, ale v mnoha bizarnostech, které nabízí (například chodící kostra na konci) se dnešnímu divákovi může jevit velmi vtipným. Jako by tyto filmy s věkem získávaly novou, dříve netušenou kvalitu.

Spíše směšné než strašidelné a spíše detektivka než horor.

Žánr: Drama / Horor / Thriller
Země původu: USA
Rok vzniku: 1959
Délka: 75 minut
Původní název: The House on Haunted Hill
Světová premiéra: 17. února 1959 – USA
Režie: William Castle
Scénář: Robb White
Produkce: William Castle, Robb White

Hudba: Richard Kayne, Richard Loring, původní – Von Dexter
Kamera: Carl E. Guthrie
Společnost: William Castle Productions
Natáčeno: Ennis-Brown House – 2655 Glendower Avenue, Los Feliz, Los Angeles, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA  

Hrají: Vincent Price (Frederick Loren), Carolyn Craig (Nora Manningová), Richard Long (Lance Schroeder), Elisha Cook Jr. (Watson Pritchard), Carol Ohmart (Annabelle Lorenová), Alan Marshal (Dr. David Trent), Julie Mitchum (Ruth Bridgersová), Leona Anderson (paní Slydesová), Howard Hoffman (Jonas Slydes)

Údaje o DVD:

a schválně se podívejte, jestli se i vaše DVD jmenuje Dementia_13
Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky
Titulky: česky napevno s anglickým zvukem
Obraz: černobílý 4:3
Bonus: z naší nabídky