FilmX – Zbytečná krutost

Filmy bratří Coenů se ve světě i u nás těší velké oblibě už řadu let a daly by se, s trochou nadsázky, považovat za kultovní. Vzpomeňme například obrovský divácký i oscarový úspěch jejich snímků Fargo, Big Lebowski, Muž, který nebyl či nedávno uvedeného thrilleru Tahle země není pro starý. V případě DVD Zbytečná krutost, které  vychází v edici FILM X dnes, 25. září 2008, se vypravíme k samému začátku hvězdné kariéry tohoto silného hollywoodského tandemu. Mimořádně vydařený debut z roku 1984 zakoupíme v trafikách za 99 Kč.

Jestli na někoho namíříš pistoli, nezapomeň ho opravdu střelit a jestli ho střelíš, nezapomeň se ujistit, že je mrtvý. protože jestli není, pak vstane a pokusí se zabít on tebe! První vražda je těžká, pak už jde všechno hladce.

Julian Marty (Dan Hedaya), bohatý majitel baru v Texasu, podezřívá svou mladou nespokojenou ženu Abby (Frances McDormandová) z nevěry. Najme si proto na ni soukromého detektiva Lorena Vissera (M. Emmet Walsh), který mu domněnku záhy potvrdí;  Abby se skutečně schází s jiným mužem, a to s Martyho barmanem Rayem (John Getz). Detektiv nejdřív váhá, nakonec ale nabídku přijímá a poradí Martymu, aby na nějaký čas odjel a vyhnul se tak podezření. Podváděný manžel ale netuší, že slizkému Visserovi úplně chybí jakákoliv morálka, že si za všech okolností bude chránit jen svou vlastní kůži a má tedy už v hlavě plán, jak vydělat slíbených deset tisíc dolarů s menším rizikem. Když se Marty vrátí, Emmet pomalu uskutečňuje svoje nekalé záměry, které se mu ale brzy vymykají z rukou. Začíná komplikovaný řetězec událostí, v jehož závěru možná budete tajit dech.

První z řady „úžasně ulítlých“ coenovek se vyznačuje dokonale hustou atmosférou čerpající z klasického filmu noir, komplexním dějem prošpikovaným černým humorem, vynikající režijní invencí, hravostí, ale i syrovosti, surovosti a samozřejmě napětím, které si žánr žádá.

Žánr: Drama / Thriller / Krimi
Rok vzniku: 1984
Země původu: USA
Délka: 92 minut
Původní název: Blood Simple

Světová premiéra: 18. ledna 1985

V kinech ČR: 3. 8. 2000
Přístupnost: od 15 let
Námět a scénář: Ethan Coen, Joel Coen
Režie: Joel Coen
Střih: Roderick Jaynes, Ethan Coen, Joel Coen, Don Wiegmann, Peggy Connolly
Produkce: Ethan Coen
Výkonný producent: Daniel F. Bacaner
Hudba: Carter Burwell
Kamera: Barry Sonnenfeld
Titulky – česká verze: Petr Putna
Natočeno: Texas (USA)
Výroba: River Road Productions
Distribuce v ČR: HCE

Hrají: John Getz (Ray), Frances McDormandová (Abby), Dan Hedaya (Julian Marty), M. Emmet Walsh (soukromý detektiv), Samm-Art Williams (Meurice), Deborah Neumannová (Debra), Raquel Gaviaová (hostinská), Van Brooks (muž z Lubbocku), Señor Marco (pan Garcia), William Creamer (starý suchar), Shannon Sedwicková (striptérka), William Preston Robertson (hlasatel v rádiu), Loren Bivens, Bob McAdams, Nancy Fingerová

Ocenění: Velká cena poroty na festivalu Sundance

Údaje o DVD:
Obraz: 16:9 (widescreen)
Zvuk: DD 5.1 anglicky, 2.0 česky
Titulky: české
Bonusy: žádné