Aha! – 12 opic

Pokud jste filmy s „drsňákem“ Willisem a „hezounem“ Pittem unaveni natolik, že nezamýšlíte shlédnout jakýkoliv další film s nimi, v tomto případě byste přeci jen mohli udělat výjimku a dát jim ještě šanci. Oba hlavní hrdinové výtečného Gilliamova thrilleru 12 opic totiž „předvádějí“ úplně jiné herectví než na které jste možná byli u nich zvyklí. Přesvědčit se o tom můžete zítra, 3. října 2008, kdy s Aha! konečně vychází už dříve avizovaný, leč odložený film. Cena 49,- Kč.

BUDOUCNOST JE MINULOSTÍ

James Cole (Bruce Willis) prožil převážnou většinu svého života v podzemí. Nyní, v roce 2025, žije v ponuré, tmavé, zasněžené přítomnosti. Začalo to už na konci dvacátého století, kdy během dvou let (1996 a 1997) zemřelo přičiněním neznámého bídáka, který vypustil do ovzduší nebezpečný vir, pět miliard obyvatel zeměkoule. Zůstalo jen jedno procento lidí, kteří se teď krčí jako krtci pod zemí. Hrstka lidí se s tím ale nehodlá jenom tak smířit, a proto vysílá do minulosti prostřednictvím stroje času „nedobrovolné dobrovolníky“ z řad vězňů. Jejich úkolem v podstatě není spasit svět a odvrátit neštěstí – co se stalo, nejde odestát. Mají jen pozorovat, sbírat vzorky a odhalit zdroj nákazy, původ všeho zla. Vědci už pak zajistí vše ostatní, vyvinou protilátku a zařídí, aby se lidstvo jednadvacátého století mohlo vrátit zpátky na povrch zemský…

Tento nejednoznačný sci-fi snímek natočil někdejší člen britského recesistického seskupení Monty Python Terry Gilliam podle výtečného, do detailů propracovaného scénáře manželů Davida W. (Blade Runner) a Janet Peoplesových, který napsali na motivy krátkého filmu Rampa (La Jetée, režie Chris Marker, 1962). Celý příběh je zasazen do nehostinného, studeného světa naplněného několika zvláštními a tajemnými postavami. Nejdokonalejší z nich vytvořil Brad Pitt, který odhodil svou dosavadní image mužného sexidolu a dokázal se převtělit do slizkého a duševně vyšinutého Jeffa Goinese, neustále rozhazujícího rukama a trpícího všemi možnými i nemožnými tiky. Za svého dokonale rozvrkočeného šílence s každým okem jiným obdržel Zlatý glóbus a nominaci na Oscara®. Ani Bruce Willis tentokrát nepředvádí dalšího ze svých tradičních akčních hrdinů (i když se místy přece jen neubránil oblíbeným drsňáckým výrazům), ale hraje svého Jamese Colea naopak jako citlivého a zmateného zoufalce, jenž občas neví, která bije. Jedinou výraznější ženskou postavu doktorky Kathryn Raillyové přesvědčivě ztělesnila půvabná Madeleine Stoweová, v menší roli doktora Goinese se blýskl Chritopher Plummer. Za kamerou stál ostřílený Roger Pratt (Srazil, Mona Lisa), nevtíravě přesně působivou hudbu složil Paul Buckmaster.

S flmem se pojí rozličné zajímavosti – například:

  • Terry Gilliam chtěl původně znovu točit s Jeffem Bridgesem (spolupracovali na filmu Král rybář), nakonec se rozhodl pro velké jméno. Obsadil prý Willise mj. i proto, že byl uchvácen scénou ze Smrtonosné pasti, kdy Willis mluví o své ženě a přitom si vytahuje střepy z chodidel. Před natáčením dostal Willis seznam všech jeho hereckých klišé, kterým by se měl při natáčení vyhnout.
  • Bruce Willis tento snímek natočil za výrazně nižší honorář, než by si mohl normálně říct, a to z toho důvodu, že chtěl pracovat s Terry Gilliamem. Willis vlastně točil zadarmo, honorář dostal až po nasazení filmu do kin.

  • Režisér Gilliam měl jinou představu o konci filmu, než producent Charles Roven. Ten trval na závěrečné scéně na letišti, takže si Terry Gilliam navymýšlel velmi specifický interiér letiště a nákladné kulisy. Doufal, že Roven vycouve kvůli velkým nákladům, ale bylo tomu naopak. Nakonec závěr filmu nadchnul i režiséra a byl do filmu umístěn.
  • Scéna, ve které si Cole omývá krev, by se normálně točila 5 minut, ale zabrala celý den. A to kvůli stínu křečka, který měl běhat v kole, ale usmyslel si, že nechce. I když by mohl být tento detail vypuštěn, perfekcionista Gilliam trval na původním provedení. Od té doby se na place říkalo jeho smyslu pro detail „křečkův efekt“.
  • I když byl film výrazně inspirován snímkem La Jetée (1962), údajně ho Terry Gilliam před natočením svého snímku neviděl.

  • Gilliam měl obavy, že Brad Pitt nezahraje roli blázna, jak si představuje a tak ho poslal k učiteli, který ho měl naučit rychle, ale souvisle mluvit. Nakonec stačilo Pittovi vzít cigarety a roli zahrál přesně, jak si režisér představoval.
  • Při testovacím promítání nebyl film přijat moc vřele a studio požadovalo několik zásadních úprav, ale Gilliam trval na filmu v podobě, jaké ho natočil a trval na uvedení. Vyplatilo se.
  • Brad Pitt byl obsazen jako ještě relativně neznámý herec za nízký honorář, nicméně do nasazení filmu do kina stihl natočit tři základní filmy, které z něj udělaly hvězdu první kategorie. Mimo jiné to byl i film Sedm (1995).

  • Snímek, který na konci filmu 12 opic James s Kathryn shlédnou v kině, je Vertigo od Alfreda Hitchcocka. Je vidět scéna, ve které Scottie (James Stewart) a Madeleine (Kim Novak) stojí v parku, Madeleine se dívá na letokruhy padlého stromu a rozvzpomíná se na události z minulého života: „Tady jsem se narodila… A tady jsem zemřela.“

Žánr: Drama / Thriller / Sci-Fi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1995

Délka: 124 minut

Původní název: Twelve Monkeys

Světová premiéra: 27. prosince 1995 (USA), v kinech ČR od 23. května 1996

Režie: Terry Gilliam

Námět: Chris Marker (film La Jetée)

Scénář: David Webb Peoples & Janet Peoples

Produkce: Charles Roven

Hudba: Paul Buckmaster

Kamera: Roger Pratt

Střih: Mick Audsley

Titulky – česká verze: Ivan Malý

Společnost: Atlas Entertainment / Classico / Universal Pictures

Natáčeno: Pensylvánie, Maryland (USA), Montreal, Quebec (Kanada)

Distribuce: Bontonfilm

Hrají: Bruce Willis (James Cole), Madeleine Stoweová (Dr. Kathryn Raillyová), Brad Pitt (Jeffrey Goines), Christopher Plummer (Dr. Goines), Joseph Melito (mladý Cole), Jon Seda Jose (Michael Chance Scarface), Vernon Campbell Tiny (H. Michael Walls Botanist), Bob Adrian Geolog (Simon Jones Zoolog), Carol Florenceová (astrofyzička), Bill Raymond (mikrobiolog), Ernest Abuba, Irma St. Pauleová (básník), Joey Perillo (detektiv Franki), Bruce Kirkpatrick (policista), Wilfred Williams (policista), Rozwill (Young Billings), Nell Johnsonová, Frederick Strother (L.J. Washington) a další

Údaje o DVD:

Obraz: PAL 16:9

Zvuk: DD 5.1 CZ/EN

Titulky: české

Bonus: žádný