Úterní Šíp – To je vražda, napsala

Úterní Šíp překvapí milovníky poklidnějších konverzačních detektivek. To je vražda, napsala je titul známý z vyslání v televizi a na DVD nyní vyjde v úterý 7. října 2008. Cena 49,- Kč.

Hlavní roli v tomto seriálu ztvárnila herečka Angela Lansbury. Jessicu Fletcherovou si zahrála v seriálu, který se na českých obrazovkách vysílal pod názvem To je vražda, napsala. Originální americké pojmenování je v podstatě totožně Murder, She Wrote. Zajímavý je ale německý název. Když seriál v roce 1988 uváděla ARD (vysílala pouze 23 dílů), použila název Immer wenn sie Krimis schrieb – Vždy když psala detektivku. V letech 1990 až 2001 běžel seriál s úplně novým dabingem na RTL a Super RTL. To už se používal název Mord ist ihr Hobby – Vražda je její koníček. Rozdílné názvy se objevují i ve španělštině. Ve Španělsku se seriál vysílal na TVE a Callle 13 jako Se ha escrito un crimen – Zločin byl napsán. Stejný je i překlad katalánského S´ha escrit un crim vysílaný s katalánským dabingem na TV3 a galicijského Escribeuse un crimen vysílaného s galicijským dabingem na TVG. V Jižní Americe se tento seriál vysílal ve španělštině jako La reportera del crimen – Krimireportérka. Italský  název je La signora in giallo – Dáma ve žlutém. Připojím ještě finský název seriálu Murhasta tuli totta – Vražda se stala pravdou. Vysílalo YLE TV1. A pro zajímavost také japonský název: Jessica obasan no jikenbo – Složka případů tety Jessicy.

Premiéru měl seriál Murder, She Wrote 30. září 1984 na kanále CBS. Poslední se vysílal 19. května 1996. Za těch 12 let vzniklo 264 dílů. To je vražda, napsala je nejdelším mystery seriálem. Nevznikl by, kdyby producenti Richard Levinson a William Link nechtěly zopakovat svůj úspěch se seriálem Ellery Queen z roku 1975. Ten byl o spisovateli detektivek, kterého nahradili Jessicou Fletcherovou. Duo Levinson a Link se podílelo i na dalších úspěšných seriálech. Asi nejznámějším je svérázný detektiv Columbo.

Jessica Beatrice MacGill Fletcher jak zní celé jméno hlavní hrdinky, je americkou odpovědí na britskou Miss Marple od Agathy Christie. První čtyři britské detektivky s Miss Marple se vysílali pod názvem Murder, she said. V úvodu byl totiž záběr na psací stroj, stejně jako v případu To je vražda, napsala.

Natáčení probíhalo zčásti v kalifornském Mendocinu. Tam se nachází dům Jessicy Fletcherové a bed&breakfast-hotel. Pobřeží a hlavní ulice jsou jen kulisami postavenými v prostorách společnosti Universal Studios. V onom bed&breakfast-hotelu  je nyní vystavena kopie kola, na kterém spisovatelka jezdila.

Celkem se natočilo 264 dílů, které se vysílaly v týdenním intervalu. Jako hostující hvězda si tady zahrála řada osobností. Ačkoliv je Jessica Fletcher hlavní postavou celého seriálu, bylo každý rok několik dílů věnovaných jejím přátelům, kteří také řešili různé případy. Jessica Fletcher se v takových dílech objevovala jen sporadicky ale přesto, jako jediná postava nechyběla ani v jednom z 264 dílů 12 odvysílaných sezon. Epizody, kde se neobjevovala tolik byly zařazeny proto, aby si mohla od natáčení dát pauzu. Jedním z těchto přátel, kteří se tady pravidelně objevovali byl soukromý detektiv Hary McGraw, kterého hrál Jerry Orbach. Ten byl tak oblíbený, že v roce 1987 dostal vlastní seriál. Ten ale nevydržel příliš dlouho.

Angela Lansbury se objevila i ve čtyřech televizních filmech, které se na motivy seriálu natočily v letech 1997 až 2003 po jeho skončení. To je vražda, napsala se v jednom díle zkřížil i s dalším úspěšným seriálem osmdesátých let Magnum. V jednom díle tohoto seriálu (Novel Collection) si zahrála právě Jessica Fletcher. Příběh této epizody pak pokračoval v díle Magnum on Ice, který už byl ale součástí seriálu To je vražda, napsala. DVD se všemi díly třetí sezóny mělo jako bonus obsahovat jeden díl ze čtvrté sezóny. Nakonec se sem jako bonusový materiál dostala právě tato speciální epizoda seriálu Magnum.

Angela Lansbury je držitelkou rekordu v počtu nominací. Za svoji roli Jessicy Fletcher byla v každé z dvanácti sezón nominována na Emmy. 12 nominací a ani jednou nevyhrála. To se nepodařilo nikomu jinému. Seriál se ale může chlubit dvěma oceněními Emmy a šesti Zlatými glóby.

Originální název: Murder, She Wrote
Režie: Anthony Pullen Shaw, Walter Grauman, Vincent McEveety, Jerry Jameson, John Llewellyn Moxey, Arthur Allan Seidelman, Nick Havinga, Chuck Bowman, Don Mischer, Paul Lazarus
Hrají: Angela Lansbury, William Windom, Ron Masak, Tom Bosley, Michael Horton, Ken Swofford, Gregg Henry, Richard Paul, George DiCenzo, Ken Howard, Jerry Orbach, John Astin, Ian Ogilvy, Martin Milner, Wayne Rogers, Allan Miller, Ed Nelson, Robert Pine, Claude Akins, Mary Wickes, Daphne Ashbrook, Andrea Roth, Mark Lindsay Chapman, Dana Barron, Keri Johnson, Charles Cyphers, Floyd ‚Red Crow‘ Westerman, Meadow Williams, Barry Van Dyke, Leon Russom, Van Johnson, Duane Whitaker, Dakin Matthews, Yvette Nipar, Robert Clohessy, Gwynyth Walsh, Michael Chieffo, Pat Crawford Brown, Rosalind Chao, Eric Allan Kramer, Anthony De Longis, Grand L. Bush, Lewis Smith, John Hillerman, Joseph Cortese, Robert Knepper, Renée Jones, Clive Revill, Barry Nelson, Kay Tong Lim, Wallace Langham, Anne Lockhart, Carrie Hamilton, Sally Struthers, Shirley Anne Field, Ned Romero, Edita Brychta, Gary Grubbs, Will Lyman, Melora Hardin, Patrick Fabian, Ernie Lively, Mark Adair-Rios, Evelyn Keyes , John Enos III 
Zdroj: RadioTV.cz