Filmhouse – Domino

Další kousek Filmových návratů společnosti Filmhouse byl přesunut z původního termínu o týden na středu 8. října 2008. Dočkáme se filmu Domino za obvyklých 49,- Kč. Nevšední příběh obyčejného muže s dobrou muškou, který se stává obětí bezohledného spiknutí anonymních politických sil. Po konkurenčním titulu tak máme možnost se opět setkat s akčním Gene Hackmanem. 

 

Roy Tucker má již pět let ze svého dvacetiletého trestu ve vězení za sebou, jeho osobnost však zatím nebyla narušena. V dobách před uvězněním se vyznamenal při válečných akcích ve Vietnamu. Po ukončení služby nastoupil u Berta Riggense, krutého a sadistického muže, který s oblibou týral svou krásnou a mladou ženu Ellie. Tucker se do Ellie zamiloval a když byl Riggens nalezen mrtev, stal se prvým podezřelým. On i Ellie byli odsouzeni pro vraždu Riggense.  

 

 

Ellie je již z vězení venku. Tucker však neodpovídá na její dopisy a odmítá setkání. Věří, že při jeho výšce trestu bude lépe, když na něho Ellie zapomene. V takovéto atmosféře je přiveden do návštěvní místnosti, kde jej čeká překvapení. Setká se tváří v tvář s Taggem – mužem, který ví vše o jeho minulosti a nabízí mu budoucnost neorámovanou mřížemi vězeňské cely. Slíbuje, že mu umožní útěk výměnou za jistou protislužbu. Roy přijme s podmínkou, že útěk bude umožněn také jeho spoluvězni Spiventovi. Útěk se sice zdaří, za branami vězení je však Spiventa zastřelen a Roy se později dozví z televize, že vražda je připisována jemu. Chce se sejít se známým advokátem a domluví si s ním schůzku. Vzápětí je advokát také zavražděn. 

 

 

Roy se setkává s Ellie a vybaven falešnými doklady, pasem a penězi je dopraven do Mexika, kde v nádherné vile na mořském břehu stráví se svou láskou několik dnů. Chvíle štěstí kalí jen fakt, že nikdo nechce Royovi prozradit jakou protislužbu od něj organizace očekává a je hlídán na každém kroku, aby mu byl znemožněn jakýkoli pokus o útěk. Nečeká však dlouho. Přijde účet v podobě zástupců tajné služby. Splátkou má být atentát na prvního muže ve státě. To co po něm jeho "zachránci" chtějí, je vražda.  

 

 

Roy úkol zdánlivě splní, z vrtulníku úmyslně střílí vedle muže u bazénu, ten ale padá a svíjí se v dešti zasahujících kulek. Tucker tak pochopí, že nebyl jediným střelcem. Před prezidentovou ochrankou se mu podaří zmizet, ale před svými zaměstnavateli prchá jen ztěží. Roy napadne jednoho z vedoucích členů organizace a dozví se, že s jeho životem manipulují už dlouho, dokonce i vražda za kterou byl odsouzen, byla jejich dílem. Vynutí si letadlo, které by je dopravilo pryč, přestože tuší, marnost svého pokusu. Organizace za sebou nelítostně zametá stopy a je jen otázkou času, kdy bude zlikvidován i Roy. Ten se však nehodlá vzdát a znovu bere zbraň do ruky.  

 

 

A hlasy diváků:  

 

Přeroubovaný Kafka (přímé citace) v americkém thrilleru s politicko-sociálně-rodinným feelingem, který je tak šíleně pomalý, že se ani nechce věřit.  

 

 

Koukatelný, ale ničím překvapivý a dle mého dost naivní thriller podle novely Adama Kennedyho o americké paranoie 70. let s mrazivou hudbou a výborným Gene Hackmanem. Ve finále, kdy dojde na akci, se ovšem dočkáme nečekaných odhalení, která ale hlavně odhalují obrovské logické díry ve scénáři, příběh tak trochu staví na hlavu a z velké části popírají smysl předchozího děje. A to je škoda, protože natočené to je pěkně. 

 

Realisticky ztvárněný příběh člověka přitlačeného ke zdi až za únosnou mez. Neskutečně hustá paranoidní atmosféra, kdy člověku vytanou na mysl otázky jako můžu opravdu věřit lidem okolo nebo ne? Rozhoduji se o svém dalším kroku sám, nebo mě k tomu někdo navedl?  

 

 

A velké překvapení – tomuto filmu byla věnována dokonce celá strana v časopise Kino číslo 7 ročníku XXXIV., které vyšlo 3. dubna 1979. Konkrétně strana 13. Citujme alespoň části textu autora Zdenka Zaorala, které objasní, jak a proč se už tehdy (byť se zpožděním) u nás takové filmy mohly promítat: 

 

Filmografie dnes již šestašedesátiletého Stanleyho Kramera  není příliš bohatá ve srovnání s jinými současnými americkými režiséskými veterány a najdeme v ní jen čtrnáct filmů. Přesto je Kramerovo pokrokové dílo významnější než souhrn filmů některých jeho vrstevníků, jako Roberta Wiseho, Richarda Fleischera či Roberta Aldriche. Kramerova tvorba je u nás poměrně dobře známá; ať již ze slavného Norimberského procesu, z jasně protirasistických snímků Útěk v řetězech a Hádej, kdo přijde na večeři, anebo ze silně společensko-kritických příběhů Kdo seje vítr a Drsná Oklahoma. Nyní můžeme vidět v našich kinech i poslední Kramerův film Domino… 

 

 

…Kramerovou doménou vždy byly dramaticky krajně vyhrocené psychologické studie lidí, postavených do nevšedních nebo zcela výjimečných životních situací, na nichž demonstroval těžký boj jedince, ne-li přímo proti danému společenskému uspořádání, pak alespoň proti stávající formě společenského útlaku. Ústředním motivem Kramerova filmového díla je kritika způsobů, pomocí kterých „vyšší“ společenské organizované kruhy mohou beztrestně manipulovat s morálně jednajícím „outsiderem“… 

 

…Organizace v Kramerově filmu nemá jméno, ale zjevně jde o CIA, protože Domino bylo natočeno právě těsně po řadě otřesných odhalení o podílu CIA na různých politických vraždách. Jde o téma, kterým se zabývají i jiné současné americké filmy : Pohled společnosti Parallax Alana J. Pakuly, Tři dny kondora Sidneyho Pollacka a Maratónec Johna Schlesingera.  

 

A tady bych skončil v skrytu duše doufaje, že třeba ten závěrečný seznam by mohl být vhodnou inspirací pro další budoucí Filmové návraty…  

 

 

Žánr: Drama / Thriller

Země původu: Mexiko / Velká Británie / USA

Rok vzniku: 1976

Délka: 100 minut

Původní název: The Domino Principle

Světová premiéra: 23. března 1977 – New York, USA

Režie: Stanley Kramer

Scénář: Adam Kennedy (podle vlastního stejnojmenného románu)

Produkce: Stanley Kramer, Terry Morse Jr., Martin Starger

Hudba: Billy Goldenberg

Kamera: Fred J. Koenekamp, Ernest Laszlo

Společnost: Associated General Films / Incorporated Television Company

Natáčeno: Los Angeles, Kalifornie, USA / Miramar Hotel, Santa Monica, Kalifornie, USA / Puerto Vallarta, Jalisco, Mexico / San Francisco, Kalifornie, USA / San Quentin State Prison, San Quentin, Kalifornie, USA

Hrají: Gene Hackman (Roy Tucker), Candice Bergen (Ellie Tuckerová), Richard Widmark (Tagge), Mickey Rooney (Spiventa), Edward Albert (Pine), Eli Wallach (generál Reser), Ken Swofford (Ditcher), Neva Patterson (Gaddis), Jay Novello (kapitán Ruiz), Joseph V. Perry (Bowkemp), Ted Gehring (Schnaible), Claire Brennen (Ruby), George Fisher (Horsemyer), Bob Herron (Brookshire), Denver Mattson (Murdock), James W. Gavin (Lenny), Majel Barrett (paní Schnaibleová), Farnesio de Bernal (ředitel banky), Patricia Luke (turistka), Charles Horvath (Harley), Bill Baldwin (hlasatel TV zpráv v hotelu), John Hudkins (řidič náklaďáku), George Sawaya (oběť)  

 

Menu DVD

 

Údaje o DVD:  

 

Výběr kapitol 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky, slovensky 

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3 (1,33:1)

Bonus: žádný