Čtvrteční Aha! – Moře lásky

Aha! přichází ve čtvrtek 9. října 2008 s titulem Moře lásky v ceně 49,- Kč. Ovšem pozor, s pondělní romantickou kolekcí Blesku tento film nemá nic společného. Když jsem si přečetl obsah poprvé, zdálo se mi, že čtu obsah úplně jiného filmu, což asi nejlépe vystihuje komentář „asi nejerotičtější Pacinův film, takový Základní instinkt v neo-noir stylu“. Vždyť z tohoto nápadu těžila dokonce i Madonna. Jenže překvapivě zrovna Al Pacino si zahrál detektiva, podléhajícího možné vražedkyni, ze všech nejdřív.

Policejní detektiv Keller je workoholik žijící na hraně. Spolu se svým kolegou pátrá po sériovém vrahovi a přitom narazí na krásnou podezřelou. Přesvědčen o její nevině vstupuje do vášnivého vztahu nehledě na přesvědčivé důkazy, že právě ona je vrah.

Hlavními hrdiny napínavého thrilleru, který je současně milostným příběhem i dramatem, jsou newyorští detektivové Frank Keller a Teri Sherman, kteří jsou pověřeni vyšetřováním několika vražd. Všichni zavraždění byli muži, všichni byli zastřeleni, všechny zastihla smrt v posteli za zvuků písně Moře lásky a všichni si podali veršovaný inzerát v seznamovací rubrice časopisu pro svobodné.

Aby našli vražedkyni, vydávají se Frank s Terim za osamělé muže a podají si podobný inzerát v naději, že je přivede na stopu. Ozve se jim několik žen a mezi nimi také blonďatá prodavačka obuvi Helen, vášnivá milenka a obětavá svobodná matka malé holčičky. A Frank Keller, zkušený detektiv s dvacetiletou praxí, který ani ve chvílích volna nepřestává být ve střehu, se do ní zamiluje. Za sebou má jedno zkrachovalé manželství a nevěří, že by Helen mohla být chladnokrevnou vražedkyní. Jenže Helen má doma sbírku starých desek, mezi které patří také Sea of Love (Moře lásky), kterou Keller našel u jedné z obětí a navíc má na ledničce označená jména mužů, kteří se stali obětí neznámého vraha, či spíše vražedkyně. A tak je Frank Keller nucen svádět krutý vnitřní boj, kde na jedné straně stojí láska a na druhé varování sebezáchovného instinktu.

Žánr: Thriller / Drama / Erotický / Krimi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1989

Délka: 108 minut

Původní název: Sea of Love

Světová premiéra: 15. září 1989

Premiéra v kinech ČR: 15. listopadu 2007

Režie: Harold Becker

Scénář: Richard Price

Produkce: Martin Bregman, Michael Bregman, Louis A. Stroller

Hudba: Trevor Jones

Kamera: Ronnie Taylor

Společnost: Universal Pictures

Natáčeno: New York, USA / Toronto, Ontario, Kanada

 

 

Hrají: Al Pacino (detektiv Frank Keller), Ellen Barkin (Helen Crugerová), John Goodman (detektiv Teri Sherman), Michael Rooker (Terry), William Hickey (Frank Keller st.), Richard Jenkins (Gruber), Paul Calderon (Serafino), Gene Canfield (Struk), Larry Joshua (Dargan), John Spencer (poručík), Christine Estabrook (Gina Gallagherová), Barbara Baxley (slečna Allen), Patricia Barry (starší žena), Mark Phelan (zavražděný muž), Michael O’Neill (Raymond Brown), Michael Fischetti (vrátný), Luis Ramos (Omar Maldonado), Rafael Báez (Efram Maldonado), Samuel L. Jackson (černoch), Damien Leake (Ernest Lee), Zachary Michael Simmons (Ernestův syn), John Thaddeus (Tommy), Joshua Nelson (Willie), a další

Údaje o DVD (oproti dostupnému vydání lze očekávat český dabing a úpravu počtu titulků):

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky, anglicky pro neslyšící, maďarsky, turecky, arabsky, řecky

Obraz: PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: Audio komentář režiséra Harolda Beckera, Film o filmu, Vynechané scény, Kinotrailer

 

{youtube}aN8ORQXKG0U{/youtube}