Šíp – Červený drak

Pokud jsem nedávno uvedl, že Anthony Hopkinse máme spojeného především s jednou rolí, v pátek 17. října 2008 nám Šíp nabídne další díl do skládačky osudů geniálního kanibala v jeho podání. Dočkáme se filmu Červený drak za 49,- Kč.

 

První a nejděsivější kapitola trilogie o Hannibalu Lecterovi. Návrat ke kořenům zla.

Will Graham, agent FBI, je sice muž středního věku a přece je již třetím rokem v penzi. Do důchodu odešel po vyšetřování série mimořádně brutálních vražd, kdy se seznámil i s doktorem Lecterem. Ten mu tehdy pomáhal. Will ovšem netušil, že mu pomáhá právě ten, po kom pátrá.

Někdejší kolega Jack Crawford má nyní na krku neméně hrozivý případ. Masakr dvou rodin, vždy za úplňku. Do plného měsíce nyní zbývají tři týdny, když Jack požádá Willa o pomoc při pátrání po muži, který s největší pravděpodobností je geniálním šílencem nebo ztělesněním zla. Agent ve výslužbě musí znovu nasadit vlastní život a riskovat bezpečnost své rodiny. Jen tak má šanci Červeného draka vypátrat.

 

 

V roce 1980 agent FBI Will Graham pracoval na případu sériového vraha, kanibala, který pojídal části svých obětí. Na profilu zločince spolupracoval s uznávaným soudním psychiatrem dr. Hannibalem Lecterem. Jednoho dne však z náhodně odložené knihy Will Graham pochopil, že hledaným zločincem je sám Lecter. Zatímco Hannibal je posléze odsouzen na doživotí, Will Graham opustil FBI a žije se svou rodinou na Floridě. Věnuje se lodím, manželce Molly a malému synkovi Joshovi. O několik let později ho navštíví bývalý kolega Jack Crawford a požádá ho o pomoc při pátrání po brutálním vrahovi, který už vyvraždil dvě celé rodiny včetně několika malých dětí. Zabíjí vždy při úplňku a do dalšího zločinu tedy zbývají tři týdny. Will, který má schopnost vcítit se poměrně přesně do hledaných zločinců, zprvu váhá, ale nakonec souhlasí, že s pátráním pomůže.

Prohlédne si místo činu posledního zločinu a dozví se hrůzné podrobnosti. Po delší úvaze si on i Jack uvědomí, že jediný, kdo by jim mohl pomoci pátrání urychlit, je Hannibal Lecter, který je držen v prosklené podzemní cele v baltimorské věznici. Lecter ví proč za ním Will přišel a vezme si od něj spis o zločinech vraha, kterému policisté prozatím říkají "Zuboun" podle otisků po kousnutí, jež byly nalezeny u některých obětí. Pátrání poněkud komplikuje slizký novinář Freddy Lounds, který zveřejní, že Will navštívil ve vězení Lectera. Will se vrátí na místo činu a snaží se odhalit nějakou stopu. Podaří se mu najít strom, kde vrah číhal a také objeví v kůře vyrytý jeho znak. S radou Lectera se dostane ke knize Williama Blakea nazvané „Velký červený drak a žena oděná sluncem". Vrah, který si vede deník nazvaný Skutky Velkého červeného draka, pracuje ve firmě zpracovávající videokazety s domácími nahrávkami.

 

 

Právě z videokazet si vybral své oběti. Také ho zaujme slepá kolegyně Reba McClaneová. Nabídne jí svezení a ona ho pozve domů, protože v něm vycítí spřízněnou duši, danou jejich odlišností. Ta je u vraha vytvořena nejen tím, že má operovaný rozštěp horního rtu, ale také traumatickým dětstvím, kdy ho psychicky týrala babička, majitelka domova důchodců. Will zjistí, že Lecter je s vrahem ve spojení. Dokonce mu sdělí Willovu adresu s tím, že má zabít Willovu manželku a malého Joshe. Will to zjistí v poslední chvíli a podaří se mu dostat manželku a syna do bezpečí. Další obětí se stane novinář Freddy Lounds. Vrah je posedlý Červeným drakem, za jehož převtělení se považuje, nedokáže však zabít Rebu a proto zničí obraz Blakeova draka v brooklynském muzeu. Mezitím se mu agenti FBI dostali na stopu, když si Will uvědomí, že znal rodiny a jejich domácnost z videokazet. Majitel firmy pak podle popisů označí za vraha svého zaměstnance Francise Dolarhydea. Když si to vrah uvědomí, rozhodne se k brutálnímu kroku…

V roce 1981 publikoval Thomas Harris Červeného draka, první díl volné trilogie o skvělém psychiatrovi, který své znalosti dal do služeb krvavých zločinů. Muže, který je esencí zla, si většina z nás spojuje s mistrovským hereckým výkonem britského herce Anthony Hopkinse v "oskarovém" Mlčení jehňátek a jeho pokračování Hannibal. Obě filmové adaptace doslova eskalovaly popularitu lidského monstra jménem Hannibal (kanibal). Na rozdíl od časové posloupnosti literárních předloh se na plátnech kin objevila první část až jako poslední. Režisér Brett Rattner držel v ruce scénář Teda Tallyho a povolal před kameru Dante Spinottiho skutečně mimořádné obsazení v čele s Hopkinsem. Co jméno, to silná herecká osobnost. Poté, co Anthony Hopkins ukončil kariéru kanibala, dočkali jsme se ještě vysvětlujícího prequelu.

 

 

Žánr: Horor / Thriller / Krimi / Mysteriozní

Země původu: USA / Německo

Rok vzniku: 2002

Délka: 123 minut

Původní název: Red Dragon

Světová premiéra: 30. září 2002 – USA

Premiéra v kinech ČR: 31. října 2002 s titulky

Režie: Brett Ratner

Námět: Thomas Harris (román "Red Dragon")

Scénář: Ted Tally

Produkce: Andrew Z. Davis, Dino De Laurentiis, Martha De Alurentiis, James M. Freitag, Terry Needham

Hudba: Danny Elfman

Kamera: Dante Spinotti

Společnost: Dino De Laurentiis Company / Metro-Goldwyn-Mayer / Mikona Productions GmbH & Co. KG / Scott Free Productions / Universal Pictures

Natáčeno: 4160 Country Club Drive, Long Beach, Kalifornie, USA / Baltimore Sun – 501 N. Calvert Street, Baltimore, Maryland, USA / Central Library – 285 E. Walnut Street, Pasadena, Kalifornie, USA / Golden Oak Ranch – 19802 Placerita Canyon Road, Newhall, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Marathon, Florida, USA / Pasadena Civic Auditorium – 300 E. Green Street, Pasadena, Kalifornie, USA / San Pedro, Los Angeles, Kalifornie, USA / Santa Clarita, Kalifornie, USA / Sykesville, Maryland, USA / Universal Studios – 100 Universal City Plaza, Universal City, Kalifornie, USA / Washington, District of Columbia, USA

 

 

 

Hrají: Anthony Hopkins (Dr. Hannibal Lecter), Edward Norton (agent FBI Will Graham), Ralph Fiennes (Francis Dolarhyde), Harvey Keitel (Jack Crawford), Emily Watson (Reba McClaneová), Mary-Louise Parker (Molly Grahamová), Philip Seymour Hoffman (Freddy Lounds), Anthony Heald (Dr. Frederick Chilton), Ken Leung (Lloyd Bowman), Frankie Faison (Barney Matthews), Tyler Patrick Jones (Josh Graham), Lalo Schifrin (průvodčí), Tim Wheater (flétnista), a další

Předpokládané údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1 anglicky, 5.1 česky

Titulky: česky, norsky, dánsky, švédsky, nizozemsky, islandsky, finsky, hebrejsky, anglicky pro neslyšící

Obraz: PAL DVD9 barevný 16:9

Bonus: Komentář k filmu, Komentář k soundtracku, DVD-ROM

Ke koupi byla plnohodnotná dvoudisková edice s poněkud lepší výbavou