Sherlock Holmes 20 – Šplhající muž

Zítřejší vydání případů Sherlocka Holmese je jubilejní – dvacáté. Obsahuje pátý příběh z šesté řady televizního seriálu The Casebook of Sherlock Holmes. Příběh se jmenuje Šplhající muž.

Dívku Edith v noci vzbudí podezřelý hluk – za oknem spatří stín podivného monstra. Více si nepamatuje, protože omdlela. Ráno jí nevěří ani její otec, profesor Presburry, ani její snoubenec Jack Bennett, nicméně ten na její přání nakonec pozve Sherlocka Holmese. Detektiv zjistí, že okno je příliš vysoko, aby na něj vyšplhala třeba jen kočka, ale všimne si, že břečťan na zdi je na několika místech odtržený. Noční návštěvník musel být obdařen mimořádnou silou, pokud vyšplhal až nahoru. A ještě jedna věc je podezřelá: v novinách se začíná psát o množících se krádežích v zoologických zahradách. Cílem lupičů jsou výhradně opice…
 
A ještě malý dodatek týkající se vztahu SH k naší zemi ze zajímavých stránek věnujících se (mimo jiné) holmesovské tématice Bezejmenná :
 
Poslední z českých příběhů Sherlocka Holmese je také druhým, v němž hraje naše země – v tomto případě konrétně Praha – podstatnou a dějotvornou roli.
 
Pochází odtud jednak dodavatel Dorak a poté především tvůrce zázračného séra, jehož pomocí se poblázněný profesor Presbury pokusil vrátit si nějaký ten rok života.

Ano, následovník ctihodného rabbiho Löwa či méně ctihodného doktora Fausta, poslední ze slavných českých alchymistů, jakoby vystoupil z příběhů Gustava Meyrinka, nebo přišel časem od dvora císaře Rudolfa, postava hodná Prahy tajemné a inspirující. V žádném jiném městě by Dorak sérum nesehnal. A v žádném jiném městě by spisovatel námět pro svůj případ nenašel. Pravděpodobně také jinde nehledal.
Originální název: The Creeping Man
Rok vzniku: 1991

Údaje o DVD:
Délka: 52 minut

Zvuk: stereo 2.0 anglicky, polsky (lektor)
Titulky: polské, české
Obraz: barevný, 4:3, full frame, PAL
Regiony: 2,4
Formát disku: DVD 5