Pondělní Aha! – Tak už dost, Frede!

Bombastická oznámení a cenová válka nějak prozatím vyšuměly, takže v pondělí 20. října 2008 vyjde v Aha! namísto Columba film Tak už dost, Frede! za 49,- Kč. Problémy v manželství či v zaměstnání může mít každý. Ale jen Elizabeth má na jejich řešení mocného spojence – kouzelného, neviditelného a občas zlomyslného.

Elizabeth si zoufá, protože ji opustil manžel Charles kvůli atraktivní milence. Vrací se tedy domů k matce. Musí se vyrovnat s traumatickým rozvodem a ztrátou zaměstnání. V kritické situaci se jí zjeví pohádkový mužíček Fred, který jí byl v dětství oporou. I dnes jí nabízí pomocnou ruku, ale okamžitě obrátí její život vzhůru nohama. Elizabeth se náhodou setkává s kamarádem z dětství Mickem, který o ni projeví zájem. Ona je však stále zamilovaná do Charlese a snaží se manželství zachránit. Fred ji krůček za krůčkem z tohoto přetrvávajícího vlivu osvobozuje, zbavuje ji strachu z matky a zinscenuje přechodný Charlesův návrat domů, aby si Elizabeth konečně uvědomila jeho proradnost… Podaří se Elizabeth své blokace překonat v komickém chaosu a zmatku, který Fred kolem ní neustále vytváří a vrátit svůj život zpátky do normálu?

 

 

Jeden z nemnoha dostupných komentářů příliš optimismu nedává:

Totální úchylárna o škaredým Fredovi, kterej kazí život dvacetiletý kočce. Ideálně absurdní zábava pro videoparty s přebytkem trávy a tvrdých lihovin.

Žánr: Komedie / Pohádka

Země původu: USA / Velká Británie

Rok vzniku: 1991

Délka: 103 minut

Původní název: Drop Dead Fred

Světová premiéra: 19. dubna 1991

Režie: Ate de Jong

Scénář: Elizabeth Livingston, Carlos Davis, Anthony Fingleton

Produkce: Tim Bevan, Carlos Davis, Anthony Fingleton, Paul Webster

Hudba: Randy Edelman

Kamera: Peter Deming

Společnost: New Line Cinema / PolyGram Filmed Entertainment / Working Title Films

Natáčeno: Gaviidae Commons, Nicollet Mall – 555 Nicollet Avenue, Minneapolis, Minnesota, USA / Harriet Island, St. Paul, Minnesota, USA / Lowry Hill, Minneapolis, Minnesota, USA / Paisley Park, Chanhassen, Minnesota, USA / St. Paul, Minnesota, USA / Walker Art Center – 725 Vineland Place, Minneapolis, Minnesota, USA / Wells Fargo Tower – 55 East 5th Street, St. Paul, Minnesota, USA

 

 

 

Hrají: Phoebe Cates (Elizabeth ‚Lizzie‘ Croninová), Rik Mayall (Drop Dead Fred), Marsha Mason (Polly Croninová), Tim Matheson (Charles), Carrie Fisher (Janie), Keith Charles (Murray), Ashley Peldon (mladá Elizabeth), Daniel Gerroll (Nigel Cronin), Ron Eldard (Mickey Bunce), Eleanor Mondale (atraktivní zákaznice), Bob Reid (soudce Dubben), Peter Thoemke (žhář), Paul Holmes (muž v rychlé lodi), Steve Cochran (číšník #1), Robert Meyzen (číšník #2), Daniel Buchen (dokotr Ryland), Marie Mathay (starostlivá matka), Peter Breitmayer (Herman jdoucí do pekla), Clark Niederjohn (zipová hlava), Tom Bethke (Graggy), Elizabeth Gray (Namby Pamby), Cheryl Hawker (zdravotní sestra), Michael Welker (číšník), Kelly Benson (Natalie Bunceová), Cathy Lind Hayes (Fuzzoková), Bridget Fonda (Annabella), Rod Pitman (stráž), Andrei Sterling (číšník)

Údaje o DVD dle dostupných vydání:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, francouzsky, německy, rusky

Titulky: česky, anglicky, dánsky, finsky, francouzsky, holandsky, maďarsky, německy, polsky, švédsky, anglicky pro neslyšící

Obraz: PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný