Filmag Extra – Dementia 13

 

Ve čtvrtek 23. října 2008 bychom se měli po čase opět dočkat vydání dalšího čísla časopisu Filmag Extra s číslem 11. Tato řada je věnována hororovým titulům a aktuální říjnové vydání obsahuje za cenu 76,- Kč kromě tištěné přílohy i tři DVD – Mistr loutkář, Hlasy ze záhrobí, Dementia 13. Jak jsme si již zvykli, jde o reedice, premiérovým titulem je (aspoň) jeden z uvedených titulů, o kterém si můžeme povědět něco málo bližšího (je označován jako Coppolova odpověď na Hitchcockovo Psycho).  

 

Souvisí maniakovo řádění se strašlivým rodinným tajemstvím? Starobylý zámek Haloranů hluboko v deštivém Irsku jako každý rok hostí setkání celé rodiny u příležitosti vzpomínky na nešťastnou nehodu, při které zemřela mladá dívka Kathleen. Příležitost jistě neveselá, ve hře jsou navíc složité vztahy mezi jednotlivými členy rodiny a otázka dědictví. Tentokrát nedorazil John Haloran. Rodina si kvůli zprávám jeho ženy Louisy myslí, že je obchodně v New Yorku. Ale jen ona sama zná hrozivou pravdu o Johnově smrti. Pravé peklo nastává ve chvíli, kdy se mezi návštěvníky rodinného sídla objeví děsivý psychopatický vrah se sekerou, který se pokouší jednotlivé členy Haloranova rodu vyvraždit.

 

Hříchy mládí. První oficiální položka ve filmografii klasika světové kinematografie. Žánrově nevyhraněný hybrid kombinující tradiční gotický horor s prvky slasheru (film bývá také označován za spojovací článek mezi Psychem a Pátkem třináctého). Tehdy čtyřiadvacetiletý Coppola dostal od gurua začínajících filmařů Rogera Cormana příležitost ke své první plnohodnotné filmové režii. Corman požadoval snímek, který by těžil z popularity Hitchcockova přelomového filmu Psycho (1960). Coppola dle vlastního scénáře natočil nečekaně vyzrálý debut – talent se zkrátka nezapře. Z minima dokázal vytěžit maximum a vtiskl snímku svébytný styl, povyšující jej nad běžnou béčkovou produkci. Černobílý materiál, pečlivá práce se světlem, trpělivé budování atmosféry, decentní erotika, strašidelná hudba. Zvláštní pozornost zaslouží originální scény snímané pod vodou.

 

 

 

Z hereckého ansámblu nejvíce zaujme Luana Anders v roli chamtivé Louise, zejména pak ve scéně nočního koupání v rozkošném prádélku, a Patrick Magee, později známý například jako vyšinutý pan Alexander z Kubrickova Mechanického pomeranče (1971), coby nevyzpytatelný doktor Caleb.

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD 

 

A proti sobě postavme dva názory:

 

Coppola kradl inspiraci kde mohl, ale výsledek je dle mého názoru hodně strašidelný horor, který je natočený opravdu stylově.

 

Ani nechtěná vtipnost se nekoná. Abych tak řek, je to takové nijaké.

Žánr: Horor / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1963

Délka: 75 minut

Původní název: Dementia 13

Světová premiéra: 25. září 1963 – USA, Los Angeles

Režie: Francis Ford Coppola

Scénář: Francis Ford Coppola, Jack Hill

Produkce: Roger Corman, Marianne Wood

Hudba: Ronald Stein, Les Baxter

Kamera: Charles Hannawalt

Společnost: Filmgroup Productions

Natáčeno: Ardmore Studios – Herbert Road, Bray, County Wicklow, Irsko

Hrají: William Campbell (Richard Haloran), Luana Anders (Louise Haloranová), Bart Patton (Billy Haloran), Mary Mitchel (Kane), Patrick Magee (Justin Caleb), Eithne Dunne (Lady Haloranová), Peter Read (John Haloran), Karl Schanzer (Simon), Ron Perry (Arthur), Derry O’Donavan (Lillian)

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD:

 

Výběr kapitol 

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvukové stopy 

 

Obraz: černobílý 4:3 (1,66:1)

Bonus: z naší nabídky