Čtvrteční Aha! – Ed

Aha! nabídne ve čtvrtek 30. října 2008 sportovně zvířecí komedii s názvem Ed v ceně 49,- Kč. Se šimpanzem na hřišti i na pokoji v americké baseballové komedii pro celou rodinu.

Hlavním hrdinou komedie ze sportovního prostředí je venkovský mladík Jack Cooper, který se ukáže jako velmi talentovaný nadhazovač, a kterého získají do svých řad Rakety, malý druholigový klub s neobvyklým maskotem. Do své první baseballové sezóny však Jack nastoupí se dvěma poněkud neobvyklými problémy. Jednak trpí na hřišti nepřekonatelnou trémou, a navíc ke své hrůze zjistí, že maskotem klubu je šimpanz jménem Ed Sullivan, který umí hrát baseball tak dobře, že ho trenér obvykle staví na třetí metu. A hádejte komu trenér šimpanze přidělí na pokoj jako spolubydlícího. Pochopitelně Jackovi. Ten má pocit, že starat se o šimpanze je pro něj trochu nedůstojné, navíc zjistí, že Ed je nejen na štíru s hygienou, ale navíc trpí chronickou plynatostí. Ti dva k sobě musí najít cestu a společně překonat mnohé překážky, které je během sezóny potkají. Ať už je to Jackova tréma nebo šimpanzův únos.

Americká komedie vznikla v roce 1996, kdy ji natočil režisér Bill Couturié (Vietnamské requiem, Drahá Ameriko: Dopisy z Vietnamu) podle námětu Kena Richardse a scénáře Januse Cerconea. Postava Jacka Coopera byla první hlavní rolí na filmovém plátně pro Matta LeBlanca, který se proslavil díky televiznímu seriálu Přátelé a kterého jste mohli vidět také ve filmech Ztraceni ve vesmíru nebo Charlieho andílci. V roli Eda neuvidíte skutečného šimpanze, ale herečku Denise Cheshire, která se střídala s hercem Jayem Caputem. Animatronická maska, kterou měli nasazenou, byla vybavena tuctem servomechanismů, které vytvářely mimiku opičí tváře (což se prý podle škodolibých kritiků nedalo říci o Mattu LeBlancovi).

A hlas lidu:

Maximálně klišovitá komedie s opravdu neuvěřitelně odporným opičákem…

Žánr: Komedie / Rodinný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1996

Délka: 94 minut

Původní název: Ed

Světová premiéra: 15. března 1996

Režie: Bill Couturié

Scénář: Ken Richards, Janus Cercone, David M. Evans

Produkce: Bill Couturié, Brad Epstein, Bill Finnegan, Rosalie Swedlin

Hudba: Stephen Endelman

Kamera: Alan Caso

Společnost: Longview Entertainment / Universal Pictures

 

Hrají: Matt LeBlanc (Jack Duece Cooper), Gene Ross (Red), Paul Hewitt (Bucky), Sage Allen (Cooperová matka), Stan Ivar (Cooperův otec), Jim O’Heir (umělec), Rick Johnson (Kurt Crush Bunyon), Valente Rodriguez (Jesus Rodriquez), Jack Warden (Chubb), Bill Cobbs (Tipton), Leonard Kelly-Young (zákazník Joe), Jayne Brook (Lydia), Patrick Kerr (Kirby), James Caviezel (Dizzy Anderson), Troy Evans (řidič autobusu), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky, anglicky (jiné vydání obsahovalo i 5.1 francouzsky, 2.0 německy, italsky, kastilsky a rusky + celou sadu titulků)

Titulky: česky

Obraz: barevný 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný (výše zmíněné vydání obsahovalo alespoň Trailer a Sportovní výkony)