Lidové noviny – Control

Do řady vydávajících se opět zařadí i Lidové noviny. Ve čtvrtek 30. října 2008 to bude filmem Control v ceně 50,- Kč. Další netuctový životopisně hudební film, který vystihuje komentář „Film, který nemohl být lepší. Film, díky kterému jsem začal mít rád hudbu Joy Division. Film, který říká spoustu věci, pro které sám nedokážu najít slova."

 

Příběh posledních sedmi let života Iana Curtise, zpěváka legendárních britských Joy Division, kteří na konci sedmdesátých let spolu s ostatními kapelami z Manchesteru definovali nový směr populární hudby. Černobílá kamera sleduje Curtise od jeho prvních experimentů s drogami, založení Joy Division a seznámení se s manželkou Debbie, aby se posléze stala němým svědkem jeho nejniternějších vnitřních bojů, epileptických záchvatů, rozpadu manželství a v závěru i Curtisovy sebevraždy v květnu 1980.

 

Před očima diváků se Curtis postupně proměňuje z energického básníka v unaveného zpěváka populární skupiny, který si čím dál víc uvědomuje, že v životě se dostal přesně tam, kam se dostat nikdy nechtěl. Film je natočen podle vzpomínkové knihy Curtisovy manželky a je celovečerním režijním debutem Antona Corbijna, známého fotografa a režiséra videoklipů např. pro U2 a Depeche Mode.

 

Podrobněji o tomto poměrně novém filmu tady .

 

Žánr: Drama / Hudební

Země původu: Velká Británie / USA

Rok vzniku: 2007

Délka: 107 minut

Původní název: Control

Světová premiéra: 17. května 2007 – Francie (Cannes Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 13. března 2008 s titulky

Režie: Anton Corbijn

Scénář: Deborah Curtis (autobiografie "Touching from a Distance"), Matt Greenhalgh

Produkce: Iain Canning, Anton Corbijn, Deborah Curtis, Todd Eckert, Lizzie Francke, Megumi Fukasawa, Peter Heslop, Satoru Iseki, Akira Ishii, Korda Marshall, Orian William, Tony Wilson

Hudba: Joy Division, New Order

Kamera: Martin Ruhe

Střih: Andrew Hulme 

Společnost: 3 Dogs and a Pony / Becker Films / Claraflora / EM Media / NorthSee / Warner Music

Natáčeno: Macclesfield, Cheshire, Velká Británie / Nottingham, Nottinghamshire, Velká Británie

 

Hrají: Sam Riley (Ian Curtis), Samantha Morton (Deborah Curtisová), Alexandra Maria Lara (Annik Honoréová), Joe Anderson (Peter Hook), Toby Kebbell (Rob Gretton), Craig Parkinson (Tony Wilson), James Anthony Pearson (Bernard Sumner), Harry Treadaway (Stephen Morris), Andrew Sheridan (Terry Mason), Robert Shelly (Twinny), Richard Bremmer (Ianův otec), Tanya Myers (Ianova matka), Martha Myers Lowe (Ianova sestra), Matthew McNulty (Nick Jackson), David Whittington (učitel chemie), Margaret Jackman (Bradyová), Mary Jo Randle (Debbiina matka), Ben Naylor (Martin Hannett), a další

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital DTS, 5.1, 2.0 anglicky

Titulky: česky (on/off)

Obraz: PAL

Bonus: Trailer, Galerie, Pop corn free spot, Adoptuj si sedačku, Rozhovor na Radiu 1 (na obalu nejsou uvedeny položky Fotogalerie, Plakát k filmu, Rozhovory, Také vyšlo, Znělka AeroFilms, Terryho ponožky)