Páteční Aha! – Biloxi blues

Páteční Aha! nabídne 7. listopadu 2008 komedii Biloxi blues za 49,- Kč. Satirický pohled na armádu a dospívání v posledních dnech druhé světové války, natočený podle slavné divadelní hry.

Je jaro roku 1945 a do výcvikového tábora pozemních sil americké armády v Biloxi ve státě Mississippi přijíždí z New Yorku mladík Eugen Jerome. Má se společně s dalšími nováčky připravit na možné nasazení do bojů v Evropě nebo později v Japonsku. V četě, do které je zařazen, se seznamuje s dalšími rekruty charakterů nejen odlišných, ale často zcela protichůdných, ať už je to intelektuál Epstein, hrubiáni Wykowski a Seldridge, hlučný Hennesey nebo sympatický Carney. Jejich postrachem se stává psychicky poněkud nevyrovnaný seržant Toomey, pověřený jejich výcvikem, který je všechny pořádně prohání. Vedro panující v Biloxi je vyčerpává stejně jako Toomeyův nenápadný sadismus, záhadné uvažování oddaného vojáka, které je pro mladíky často zcela nepochopitelné.

 

Výcvik poznamenaný navíc hrůznou blízkostí nástupu do skutečné války tak s sebou nese nejen střety s nadřízenými a postupné nabírání zkušeností, týdny špatného jídla, dlouhé pochody, ponížení ale také ono obvyklé teoretizování o sexuálních dobrodružstvích s minimem praxe, nostalgický stesk po domově a pochopitelně velké plány do budoucna, kdy to skončí. Eugenovi obtížnou situaci sice poněkud prosvětlí setkání s půvabnou Daisy, do které se zamiluje během jednoho z krátkých víkendových "opušťáků", na druhou stranu mu ji však zkomplikují poznámky psané o jednotlivých kamarádech do deníku, který jednoho dne padne do nepravých rukou.

Z mladých zelenáčů se postupně stávají tvrdí chlapi. Vzájemné vztahy mezi hlavním hrdinou příběhu a jeho nadřízeným důstojníkem jsou velmi tíživé. Psychická zátěž, spojená s budoucím nasazením a jeho nejistým koncem, i každodenní šikanování nakonec vyústí v souboj obou mužů…

 

Žánr: Komedie / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1988

Délka: 106 minut

Původní název: Biloxi Blues / Neil Simon’s Biloxi Blues

Světová premiéra: 25. března 1988 – USA

Režie: Mike Nichols

Scénář: Neil Simon

Produkce: Joseph M. Caracciolo, Marykay Powell, Ray Stark

Hudba: Georges Delerue

Kamera: Bill Butler

Společnost: Rastar Pictures

Natáčeno: Fort Chaffee, Arkansas, USA / Fort Smith, Arkansas, USA / Van Buren, Arkansas, USA

 

Hrají: Matthew Broderick (Eugene Morris Jerome), Christopher Walken (seržant Merwin J. Toomey), Matt Mulhern (Joseph Wykowski), Corey Parker (Arnold B. Epstein), Casey Siemaszko (Don Carney), Michael Dolan (James J. Hennesey), Penelope Ann Miller (Daisy), Park Overall (Rowena), Alan Pottinger (Peek), Dave Klenzie (desátník), Mark Evan Jacobs (Pinelli), Matthew Kimbrough (plivající kuchař), Kirby Mitchell(kopáč 1), Allen Turner (kopáč 2), Tom Kagy (kopáč 3), Jeff Bailey (desátník v jídelně), Natalie Canerday (sama sebe), David Schwimmer (voják ve vlaku), a další

Údaje o DVD zatím neznámé:

Zvuk:

Titulky:

Obraz:

Bonus: