Šíp – Návrat do budoucnosti 3

U některých mnohadílných cyklů si člověk říká, proč vznikl už druhý díl. U některých je mu zase líto, že je to jen trilogie. Šíp v pátek 7. listopadu 2008 přinese poslední Návrat do budoucnosti 3, opět za 49,- Kč. Tentokrát na záchranou misi do roku 1885, kde je třeba zachránit přítele a vyřešit problém, jak se dostat zpátky do budoucnosti.

Píše se rok 1955 a dr. Emmet Brown právě odeslal do budoucnosti Martyho McFlye. Jenže v tentýž okamžik mu poklepe na rameno Marty, který se vrátil pro almanach sportovních výsledků a uvízl v minulosti poté, co úder blesku odeslal stroj času i s Brownem do roku 1885. Podle dopisu, který Marty od Browna dostal, byl stroj času poškozen a v roce 1885 neexistuje možnost jeho opravy, proto ho ukryl v jeskyni, kde by ho Marty měl najít. Vzápětí Marty zjistí, že Doc byl několik dnů po napsání dopisu zastřelen zezadu jakýmsi Bufordem Tannenem. Pustí se do opravy auta, aby se Marty mohl vydat Brownovi na pomoc a zanedlouho už startuje na cestu do roku 1885.

Tady se hned připlete do cesty indiánům, což má za následek palivovou nádrž prostřelenou šípem. Ujme se ho rodina Seamuse McFlye, který byl jedním z jeho předků. Marty se jim představí jako Clint Eastwood a začne v městečku pátrat po Brownovi. Místo toho však narazí na Bufordův gang a málem na to doplatí životem. Naštěstí včas zasáhne Brown, který ho zachrání. Společně pak začnou plánovat návrat do budoucnosti, přičemž musí vyřešit problém s benzínem. Rozhodnou se použít lokomotivu, která by auto tlačila a na potřebnou rychlost 88 mil v hodině, kdy se aktivuje stroj času, by ho dostala jízdou z kopce na rozestavěné odbočce dráhy za městem.

Při přípravách plánu se Brown seznámí s novou učitelkou Clarou Claytonovou a okamžitě se do ní zamiluje. Žena, která je nadšenou čtenářkou románů Julese Vernea, jeho city opětuje a tak vědec dokonce začne uvažovat o tom, že v minulosti zůstane. Martymu se podaří zmařit Bufordův pokus o Brownovu vraždu a sám je nucen přijmout pistolníkovu výzvu k souboji. Podaří se mu domluvit na pondělí, kdy jak doufá, už bude pryč. Jenže situace se poněkud zkomplikuje. Nejprve Brown prozradí Claře, kdo ve skutečnosti je a uražená žena, která si myslí, že jí vysmívá, ho opustí, a pak se ze žalu opije a promešká dohodnutou dobu odjezdu. Marty tak musí nastoupit k souboji s Bufordem. Jediné zkušenosti, které však Marty se střílením má, pocházejí z filmových westernů.

Návrat do budoucnosti 3 završuje jednu z nejoriginálnějších autorských filmových sérií 80. let. Její tvůrce, Robert Zemeckis, natočil poslední díl své komediální sci-fi trilogie ve stejném roce jako druhou část, s níž je i motivicky velmi těsně propojen. Středoškolák Marty McFly uskutečnil předtím prostřednictvím auta času svého přítele, „Doca“ Emmeta Browna, výlety do roku 1955 a do roku 2015. Hrdinovým výchozím časem je stále rok 1985. Vinou propletení časových rovin, způsobeného Martyho předešlými cestami za „opravami“ minulosti a budoucnosti, však Brown zůstal bez možnosti návratu uvězněn v roce 1885. Když Marty zjistí, že jeho příteli hrozí brzká násilná smrt, s pomocí Browna z jiného času se mu vypraví na pomoc. Výlet do dob, kdy se rodily legendy Divokého Západu, se však pro hrdinu záhy změní v boj o život s pistolníkem „Divokým Psem“ Bufordem Tannenem. Doktoru Brownovi zase návrat komplikuje čerstvý milostný cit k sympatické učitelce Claire.

Žánr: Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Sci-fi / Western

Země původu: USA

Rok vzniku: 1990

Délka: 114 minut

Původní název: Back to the Future Part III

Světová premiéra: 25. května 1990

Premiéra v kinech ČR: 1. ledna 1991

Režie: Robert Zemeckis

Scénář: Robert Zemeckis, Bob Gale

Produkce: Neil Canton, Bob Gale, Kathleen Kennedy, Frank Marshall, Steven Spielberg, Steve Starkey

Hudba: Alan Silvestri

Kamera: Dean Cundey

Společnost: Amblin Entertainment / U-Drive Productions / Universal Pictures

Natáčeno: Kalifornie, USA

Hrají: Michael J. Fox (Marty McFly, Seamus McFly), Christopher Lloyd (Dr. Emmett Doc Brown), Mary Steenburgen (Clara Claytonová), Thomas F. Wilson (Buford ‚Mad Dog‘ Tannen, Biff Tannen), Lea Thompson (Maggie McFlyová, Lorraine McFlyová), Elisabeth Shue (Jennifer Jane Parkerová), James Tolkan (šerif Marshall James Strickland), Donovan Scott (Stricklandův zástupce), Matt Clark (barman Chester), Dub Taylor (muž v saloonu), Harry Carey Jr. (muž v saloonu), Pat Buttram (muž v saloonu), Christopher Wynne (člen Bufordova gangu), Sean Gregory Sullivan (člen Bufordova gangu), Mike Watson (člen Bufordova gangu), Marc McClure (Dave McFly), Wendie Jo Sperber (Linda McFlyová), Jeffrey Weissman (George Douglas McFly), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky vypínatelné u českého zvuku, česky napevno u anglického zvuku

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (1,85:1 anamorf)

Bonus: žádný, u plnohodnotného vydání byl Dokument o natáčení trilogie – Kapitola 3, Outtakes (Vynechané scény), Archivy produkce (fotogalerie, snímky z natáčení, návrhy plakátů), Srovnání story boardu s filmem, Hudební video ZZ Top, 2 kinotrailery