Aha! – Adolf Hitler – Vzestup a pád vůdce zla

 

Vydavatelství Ringier zřejmě usoudilo, že jejich DVD přílohy se prodávají tak dobře, že je zbytečné jim dělat jakoukoliv propagaci, a tak nám již delší dobu nezasílají ani to stručné info o filmech, které posílali dřív. Díky tomu nastala situace, že v dnešním Aha! (v pondělí 10. listopadu 2008) ve skutečnosti opět vyšel za 49,- Kč jiný titul než byl očekáván (místo Krysy avizované na předchozím obalu vyšel Adolf Hitler, a navíc ještě jiný Hitler než ten který jsme avizovali my). Nejde tedy o hraný film Hitler – vzestup zla, ale o dokument Adolf Hitler – Vzestup a pád vůdce zla. Názvy jsou sice podobné, ale jde o jiný film. 

 

Jde o dokument a motivy románu "HITLER" Joachima C. Festa. Působivý válečný dokument, ve kterém není žádná ze scén rekonstruována. Všechny jsou z autentického filmu a zvukových materiálů; jedná se o původní obrazové záznamy z nacistického období. Film ukazuje skutečný obraz Hitlerovy éry a zaměřuje se na osobnost samotného "vůdce". Snaží se objasnit to, co se přihodilo a jak je možné, že se některé věci vůbec udály…

Tento dokument již u MIDA vyšel pod názvem Hitlerova kariéra, (který je stále dostupný jako příloha knihy v prodejnách Levných knih) oproti původní verzi však disk obsahuje BONUS v podobě doposud nezveřejněných unikátních filmových týdeníků z Třetí říše.
Když byl tento film v roce 1977 uveden, vyvolal nesouhlasné reakce. Nepokouší se představit historii německé Třetí říše, nýbrž pojednává o vztahu Adolfa Hitlera k německému národu.

Film vypráví o okolnostech, které Hitlera ovlivňovaly a umožnily mu jeho vzestup. Ale vypráví také o poslušnosti, která Hilera obklopovala až do katastrofálního konce. Strašné zločiny způsobily, že celá jedna generace se chtěla k těmto zážitkům otočit zády. Nikdo nechtěl nic slavit, nikdo nic nevěděl, a nikdo se ničeho nezůčastnil. Přesto – jak se Hitler rozhodoval, když neměl žáídný příklad? Z pocitu souhlasu národa? Komu prospívá zamlžovat, že většina Němců s ním souhlasila a vzhlížela k němu, a že s ním byla šťastná. 
 
Tento film ukazuje, s jakými prostředky a k jakému účelu bylo toto osudné štěstí realizovano a kolik zaslepenosti obnášelo.

Cena, kterou si vyžádalo, je známa.

Zadní strana obalu

Rok vzniku: 1981
Zvuk: Willi Schwarkopf
Střih: Fritz Schwaiger, Elisabeth Imholte, Karin Haban
Hudba: Hans Possega
Výroba: Wener Rieb