Tři dni na Měsíci

Projekt, jaký nemá na středoškolské úrovni obdoby, mají za sebou studenti zlínského gymnázia. Na motivy knihy, kterou napsali žáci jedné z baťovských pokusných škol, natočili celovečerní film Tři dni na Měsíci, který v premiéře uvede Velké kino ve Zlíně.

Studenti Gymnázia Zlín v Lesní čtvrti díky svému profesorovi objevili knihu Tři dni na Měsíci, kterou v roce 1935 sepsali žáci baťovské pokusné školy. Příběh byl tenkrát otištěn v časopise Mladý Zlín. Tehdejší studenti si v ní představují budoucnost Zlína, konkrétně rok 1950. "Naši žáci se rozhodli této práce chopit a ve svém volném čase vytvořili celovečerní film. Obsah povídky značně přetvořili a soustředili se také na vykreslení Jana Antonína Bati, jehož osoba aktuálně dochází morálního očištění. Snahou studentů bylo vykreslit entusiasmus a futuristické představy předválečných studentů," podotkl ředitel školy Jan Chudárek.

Děj se odehrává roku 1950. Při zkouškách stratosférického letadla vyrobeného v Baťových závodech se celá třída dětí dostane omylem na Měsíc. Žáci objeví na Měsíci pozůstatky civilizace, ale rychle jim dochází zásoba kyslíku. Pomoc v podobě pokusného stratoaera v čele se samotným panem Baťou přijde v pravý čas.
Celovečerní film se gymnazistům podařilo natočit díky dotaci z Kulturního fondu města Zlína i Nadace Tomáše Bati. Techniku jim pak bezplatně zapůjčila Fakulta multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati. Práce na filmu trvaly studentům jeden rok a teď se dočká slavnostní premiéry. Ta je naplánovaná ve Velkém kině na 30. listopad ve 14 hodin.

Videoukázku si můžete prohédnout zde:

{youtube}ZyuC2_5wIzM{/youtube}

 

Údaje o filmu:

 

Scénář: Jan Úšela
Režie, kamera, střih: Michal Matulík
Asistent režie a zbytek štábu: Josef Válek
V hlavních rolích: Roman Slouk, Jindřich Talpa, Jan Úšela, Petr Sunek, Markéta Vystrčilová, Tereza Štěrbová, Zdeněk Slezák

Dále hrají: Miroslav Černý, Ivan Havlíček, Michal Matulík, Josef Válek, … a spousta komparzistů

 

 

Trailer k filmu:

{youtube}i8n_KUlQfTg{/youtube}

 

 

 Zdroje: Region Zlínsko, Legie