Legendy českého filmu – Vzorný kinematograf Haška Jaroslava

V zítřejším vydání Legend českého filmu Filmexport Home Video přináší komedii z roku 1955 Vzorný kinematograf Haška Jaroslava. Vzorná škola mocnářství, Vzorné rodinné štěstí, Otec chudých, Vzorná láska lepších lidí. Kolem roku 1900 promítá v jarmareční boudě Jaroslav Hašek čtyři filmové příběhy. Veselosti ze života c. a k. monarchie s komentářem Jana Wericha. Cena jako vždy 49,- Kč. Vychází v sobotu 22. listopadu 2008.

Jaroslav Hašek promítá v jarmareční boudě někdy kolem roku 1900 čtyři filmové příběhy. V obecenstvu jsou představitelé jednotlivých příběhů.

Po dobových reklamních diapositivech a „žurnálu“ uvidíme „první část sensačního, vzorného, parfosního, salonního programu snímek ze života dítek školou povinných, pořízený za velmi obtížných okolností“. Děj tohoto snímku se totiž odehrává z malé části ve školní třídě a z valné části pak na gymnasijním záchodku, kam se primán Chocholka uchýlil před latinskou komposicí. Druhý film zavede diváka do rodiny magistrátního úředníka Honzátka, v níž došlo k mnoha bouřlivým scénám, když se křeček, opatřený Honzátkem ml., nastěhoval do kanape, svatebního daru sestry Emy. Stejně překvapující jsou i další dvě povídky, z nichž jedna vypraví o „otci chudých“, majiteli firmy na nedobytné pokladny a proslulém mecenáši, a druhá o osudných následcích společného výletu starého mládence pana Hanzlíčka s jeho sousedy.

Vzorná škola mocnářství: Primán Chocholka má strach z latinské kompozice. Uteče na záchod a přes naléhání spolužáků, profesora i ředitele školy odmítá místnost opustit. Podaří se mu uniknout přes sousední kabinu, vrátit se do třídy a kompozici opsat.

Vzorné rodinné štěstí: Primán Honzátko si koupí křečka. Zvíře se zabydlí v čalouněné pohovce, kterou nechce opustit. Rodina požádá o pomoc obchodníka se zvířaty Bukla. Ten přinese fretky, které mají křečka vypudit. Plán však selže i poté, co jsou do pohovky vypuštěna další zvířata. Nakonec zasáhne energická Buklova manželka a celý zvěřinec uteče.

Vzorný mecenáš: Továrník Kauble se nechtěně stane adresátem četných žádostí o finanční výpomoc. Před davem prosebníků se schová do svého bytu. Vynálezce Langhalter mu tam dopraví svůj vynález, který posléze exploduje a Kaubleho příbytek se ocitne v troskách.

Vzorná láska lepších lidí: Starého mládence Hanzlíčka chce jeho bytná oženit se svojí dcerou Annou. Donutí ho zúčastnit se nedělního výletu, ale Hanzlíček odolá. Téměř uštvaný, pokusí se zabít kokem do Vltavy. Bytná mu zachrání život a zesláblého muže přinutí podepsat slib, že se s Annou do tří měsíců ožení.

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1955

Délka: 96 minut

Kinopremiéra v ČR: 1. června 1956

Předloha: Jaroslav Hašek (povídky Vzorná škola mocnářství, Vzorné rodinné štěstí, Vzorná láska lepších lidí a Otec chudých)

Režie: Oldřich Lipský

Asistent režie: Bohumil Svoboda, Milada Řeháková, Alena Nová

Scénář: Oldřich Lipský, J. A. Novotný

Vedoucí výroby: Josef Ouzký

Kamera: Vladimír Novotný

Asistent kamery: Jiří Šafář, Bohumil Paris

Hudba: Emil Ludvík

Architekt: Karel Škvor

Výtvarník: Kamil Lhoták

Kostýmy: Pavla Stahlová

Masky: Gustav Hrdlička, Josef Mann

Střih: Antonín Zelenka

Zvuk: Emil Poledník

Odborný poradce: Jindřich Brichta

Společnost: Studio uměleckého filmu

Hrají: Jan Werich (komentář), Vladimír Pucholt (žák Chocholka), František Filipovský (třídní profesor Florentin), Vladimír Řepa (ředitel gymnázia), Vladimír Bejval (žák Čtrnáctý, Chocholkův spolužák), Eman Fiala (obchodník se zvířaty Bukl), Helena Kotoučová (Klára, Buklova žena), Jaroslav Marvan (úředník Václav Honzátko), Meda Valentová (Honzátkova žena), Václav Postránecký (Bohoušek, syn Honzátkových), Alena Kreuzmannová (Ema, dcera Honzátkových), Jiří Sovák (Jaroušek, Emin ženich), Viktor Očásek (majitel křečka), Milka Balek-Brodská (manželka majitele křečka), Miloš Kopecký (chemik inženýr Krix), Josef Vošalík (ředitel gymnázia), Bohuš Záhorský (mecenáš Antonín Kauble), Stella Zázvorková (slečna na vdávání), Vydra Václav ml. (ochotník), Karel Effa (vynálezce Antonín Langhalter), Bedřich Veverka (arcivévoda), Štěpán Bulejko (pobočník arcivévody), Rudolf Princ (poddůstojník v.v. Jan Veselý), Gustav Hrdlička (číšník v restauraci/školník), Václav Trégl (vrchní inspektor Braun), Jan Maška (žadatel u Kaubleho), Antonín Jedlička (žadatel u Kaubleho), J. O. Martin (žadatel u Kaubleho), František Černý (starosta), Josef Hlinomaz (tajný v kině/hlas fotografa), Josef Příhoda (žadatel s dítětem), Josef Kemr (Josef Hanzlíček), Světla Svozilová (Engelmüllerová, Hanzlíčkova bytná), Ludmila Píchová (Anna, dcera Engelmüllerové), Josef Semecký (rada Ondřej Mackovík/lékař ve snu), Darja Hajská (radová Mackovíková), Jaroslav Vojta (správce škol Vilím, Annin poručník), Oldřich Musil (hotelový sluha Šutil), Stella Májová (slečna Irma), Lubomír Lipský (adjunkt Roztočil), Antonín Soukup (muž na výletě), Nina Jiránková (Vilímova dcera), Vladimír Klemens, Marie Nademlejnská, Miroslav Homola, Vlastimil Brodský, Marie Landová, J. Vacek, V. Rosignol

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný