Středeční Blesk – Pánská jízda

V první chvíli jsem po přečtení názvu plánovaného titulu znejistěl, abych neupadl do podobné blamáže, jako s titulem Smolař, protože pod uvedeným názvem je filmů několik, třeba i tento. Nicméně podle upoutávek na zadních stranách pošetek nám Blesk ve středu 26. listopadu 2008 dá možnost vysledovat prvotinu autora, s nímž jsme měli tu čest nedávno. Domácí komedie Pánská jízda v ceně 49,- Kč, o které moji rodiče po nedosledování (nevydrželi) při uvedení v TV prohlásili – tak dobří herci a tak strašná kravina…

Hlavní postavou situační komedie je Viktor, ve své profesi schopný a úspěšný muž, který však po nenadálé smrti své manželky zůstane sám se svým devatenáctiletým synem Petrem. Ačkoli jim postarší soused Lupínek, který se stará o čtyři vnoučata, nabízí pomoc, jsou oba sebevědomí muži přesvědčeni, že vše zvládnou sami. V perfektně zařízeném moderním bytě však čeká mnohem víc nástrah, než si kdokoli z nich dokázal představit. Třeba taková konzerva s párky se ukáže stejně nedobytná jako bankovní trezor, a tak se musí k večeři spokojit pouze s chlebem namazaným máslem. A to je teprve začátek.

Další den totiž nezvládnou spořádaný odchod do práce a do školy. Nejenže vyběhnou na poslední chvíli, ale navíc se Petr vypraví do školy v papučích. Před kolegy, spolužáky a kamarády se sice tváří, že vše je v pořádku, ale už další večer se ukáže, že opak je pravdou. Viktor nedokáže uvařit večeři ani s pomocí kuchařky a tak vše končí tradičním chlebem s máslem. Další katastrofa se v bytě odehraje ve chvíli, kdy Petr zjistí, že už nemá co na sebe a rozhodne se vyprat. Jediné co se mu podaří, je obarvit všechno prádlo sobě i otci, který mezitím bezradně bloudí supermarketem, protože chleba už došel. Situace se ještě zhorší, když se pokusí pracovat na své kondici a téměř přitom zdemolují svůj byt.

Katastrofu dovrší Viktorův bratr Artur, kterého vyhodila manželka Věra a který se k Viktorovi na čas nastěhuje. Je ženatý, ví jak to v domácnosti chodí, a nabídne svou pomoc. Výsledkem jeho kutilských snah je dovršení demolice bytu. Je jasné, že v domácnosti chybí ženská ruka. Artur si proto dá seznamovací inzerát, místo uchazečky se však v bytě objeví Věra, která si chce s Arturem promluvit a možná mu i odpustit. Artur ji však nepozná a výsledkem je facka a zřejmě definitivní rozchod. V nouzi nejvyšší se muži obrátí s prosbou o pomoc na pana Lupínka, který své čtyři vnuky i domácnost zvládá s obdivuhodnou lehkostí.

 

Je to proto, že jejich výchovu i péči o domácnost pojímá jako bojovou hru. Než jim však stačí pomoci, dojde k nehodě a trojice musí pana Lupínka, který spolkl svou píšťalku, odvézt do nemocnice. A na krku tak najednou mají nejen svou domácnost, ale také Lupínkovy vnuky včetně jednoho miminka. A ti když vidí, jak ukázkově neschopní jejich noví dočasní opatrovníci jsou, rozhodnou se vzít jejich výchovu pevně do rukou.

 

Mé úvodní poznámce o názoru rodičů odpovídají i dostupné komentáře:

Tohle prostě není film. To je televizní úlet totálních rozměrů.

Nevím, jak se to mohlo stát, ale asi 4x jsem se během sledování této blbosti zasmál. Ne moc nahlas, samozřejmě, to bych se ztrapnil sám před sebou, jelikož tenhle film je humorný asi stejně jako vaše čerstvě zpopelněná babička.

 

A za sebe mohu dodat, že mě během filmu upoutala role dveří, která se vysvětlila v závěrečných titulcích – jedním ze sponzorů filmu byla firma Sapeli

Žánr: Komedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2004

Délka: 75 minut

Premiéra v kinech ČR: 24. června 2004

Režie: Martin Kotík

Scénář: Tomáš Končinský, Petr Nepovím, Martin Kotík

Produkce: Martin Kotík

Hudba: Tomáš Polák

Text písně: Lou Fanánek Hagen

Zpěv: Michal Malátný (Nic není napořád)

Kamera: Miroslav Čvorsjuk

Společnost: Major K International s.r.o. / Ateliéry Bonton Zlín / Studio Virtual

 

Hrají: Martin Dejdar (otec Viktor), Vladimír Škultéty (syn Petr), Ondřej Vetchý (strýc Artur), Josef Abrhám (soused Lupínek), Světlana Nálepková (Mirka), Petra Špalková (Věra), Zuzana Kajnarová (Zuzana), Jitka Kocurová (modelka), MUDr.Ilja Kotík (doktor), Josef Komárek, Tomáš Klouda, Roman Hajlich, Jan Maléř, Zuzana Onufráková

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: anglicky

Obraz: barevný DVD5 PAL 4:3

Bonus: Film o filmu, Vystříhané scény, Fotogalerie, Biografie, Plakáty, mikrokomedie Max Marvel Show