Aha! – Kondomedie

Pokud minulou středu byl tahákem filmu Gérard Depardieu, situace se opakuje i ve čtvrtek 27. listopadu 2008, i když tentokrát nehraje hlavní roli. Opět pod hlavičkou Aha!, opět kousek z katalogu MIDO Filmu Brno, vydává North Video – Kondomedie v ceně 49,- Kč. K dostání byl tento film i v časopise Svět DVD.

François Pignon je nudný suchar, ušlápnutý a nezajímavý chlapík, který strávil polovinu života v účtárně továrny na prezervativy. Manželka, kterou stále miluje, ho už dávno opustila a jeho šestnáctiletý syn Franck s ním nechce mít nic společného, protože ho považuje za nejnudnějšího patrona pod sluncem.

Při podnikovém fotografování se nevejde do záběru, nemá však odvahu se ozvat nebo do záběru protlačit. Shodou náhod pak vyslechne jak personální ředitel Santini říká fotografovi, že to vůbec nevadí, protože má být Pignon stejně během pár dnů propuštěn.

Před sebevraždou ho zachrání jeho nový soused, důchodce Jean-Pierre Belone, který kdysi pracoval jako psycholog velké společnosti. Ten přesně ví, že firma se v dnešní společenském klimatu neodváží pošramotit svou pověst propuštěním homosexuála a navrhne Pignonovi, aby předstíral, že je homosexuál. Ten se sice brání, že je přece normální, ale nakonec souhlasí, když ho psycholog ujistí, že nebude muset nijak měnit své chování, že stačí, když se informace o jeho sexuální orientaci rozšíří a to, co se změní, bude pohled ostatních. Psycholog sám vyrobí odvážné fotomontáže z gay klubu a ty pak anonymně pošle sekretářce ředitele. Zanedlouho už ví o Pignonově homosexualitě celý podnik, prozrazené tajemství pořádně rozčeří poklidnou firemní hladinu a zamotá hlavu jeho nafoukaným šéfům. Ředitel se, přesně jak Belone předpokládal, bojí toho, že vyhození homosexuála bude považováno za diskriminaci. Zruší výpověď a Santinimu vynadá.

 

Šéf oddělení komunikace Guillaume se s kolegou rozhodnou pro malý žertík a vyvolají v Santinim dojem, že on sám má být propuštěn a měl by si tedy Pignona předcházet. Pignon se chová stále stejně, všichni však najednou vidí v jeho chování jasné známky homosexuality. Jediný, kdo v jeho homosexualitu nevěří je hlavní účetní, slečna Bertrandová, která ho zná už dlouho a pamatuje si jak moc ho vzal rozvod. Snaží se dokázat, že snímky jsou podvrhem, její pokusy však končí řadou trapasů. Santini se natolik snaží Pignonovi zavděčit, že se mu z toho začne hroutit vlastní manželství. Podlézat homosexuálnímu účetnímu kvůli obavám z vyhazovu je podle jeho manželky horší než mít milenku, z čehož ho podezírala zpočátku.

Když se pak zmatený Santini dozví, že jeho vyhazov byl jen žert, zhroutí se a skončí kvůli depresím na psychiatrii. Belone přemluví Pignona, aby se v rámci propagace podniku zúčastnil na alegorickém voze průvodu homosexuálů. Tím si získá nejen pozornost svého syna, který na něj změní názor, ale také pozornost bývalé manželky a dokonce i povýšení. Z Pignona se pomalu stává úspěšný a sebevědomý muž. Jenže i to sebou nese potíže a nečekaná úskalí. Ty však dokáže s pomocí nově nabyté sebejistoty hravě zvládnout. Nebo ne?

Zadní strana obalu 

Žánr: Komedie

Země původu: Francie

Rok vzniku: 2001

Délka: 84 minut

Původní název: Le Placard / The Closet

Světová premiéra: 17. ledna 2001 – Francie, Belgie, Švýcarsko

Režie: Francis Veber (z jeho dílny jsme ochutnali nedávno)

Scénář: Francis Veber

Produkce: Patrice Ledoux, Alain Poiré

Hudba: Vladimir Cosma

Kamera: Luciano Tovoli

Společnost: Gaumont / EFVE / TF1 Films Productions / Canal+

Natáčeno: Chaville, Hauts-de-Seine, Francie / Clamart, Hauts-de-Seine, Francie / Hôpital Lariboisière – 2 rue Ambroise Paré, Paris 10, Francie / Paříž, Francie / Studios Eclair, Epinay-sur-Seine, Seine-Saint-Denis, Francie / Suresnes, Hauts-de-Seine, Francie

Hrají: Daniel Auteuil (François Pignon), Gérard Depardieu (Félix Santini), Thierry Lhermitte (Guillaume), Michèle Laroque (slečna Bertrandová), Jean Rochefort (ředitel Kopel), Alexandra Vandernoot (Christine), Stanislas Crevillén (Franck), Michel Aumont (soused Belone), Edgar Givry (Mathieu), Thierry René Ashanti (Victor), Armelle Deutsch (Ariane), Michèle Garcia (madam Santini), Laurent Gamelon (Alba), Vincent Moscato (Ponce), Irina Ninova (Martine), Marianne Groves (Suzanne), Philippe Vieux (policista), Luq Hamet (Moreau), Philippe Brigaud (Lambert), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 francouzsky (?anglicky), 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný DVD5 PAL 16:9

Bonus: Fotogalerie Trailery