Atypfilm – Speer a Hitler – Vězení Spandau 3

Zítra v pátek 28. listopadu 2008 by podle stránek Atypfilmu měl vyjít třetí díl seriálu Hitler a Speer s podtitulem Vězení Spandau. Schválně píšu měl by, protože na dnešek inzerovali vydání 3 v 1, které ovšem nevyšlo. To ilustruje, nakolik se dá na tyto termíny spoléhat. Takže čert ví, kdy to nakonec vyjde. Cena 49,- Kč

Předchozí díly zde a zde.

Na druhou stranu, kdo si počká (a pravidelně chodí do trafiky) ten se většinou nakonec dočká. Ostatně Atypfilm není jediný vydavatelem, jehož DVD mívají zpoždění. Například třetí DVD série Haló, haló, na který se čeká již 20 dní…  Proti tomu je zdržení v řádu dvou, tří dnů vlastně zanedbatelné. Ale neustálé přepisování plánu a přesouvání titulů někam dopředu je už dnes běžnou každodenní praxí. Ale co, škoda mluvit.
Ve třetím dílu dokudramatu sledujeme osud Alberta Speera ve věznici Spandau až do chvíle, kdy ji mohl po mnoha letech vězení opustit. Speer objevuje ve své izolaci způso komunikace se světem i sebou samým. Tajně posílá ven své ženě a dětem dlouhé dopisy, které se později staly německým bestsellerem….

Válka skončila a poražení vůdcové třetí říše, ti, kteří rozhodovali o životech milionů, se rázem stali vězni a čekal je soud. Definitivní seznam obžalovaných, kteří měli být souzení v hlavním procesu s válečnými zločinci byl zveřejněn teprve 29. srpna 1945. Obsahoval 24 jmen a byli do něho zahrnuti i někteří méně významní nacisté, protože Spojenci potřebovali, aby v soudní síni byli zastoupeni představitelé všech složek hitlerovského systému.

Byl mezi nimi i Albert Speer – ministr zbrojního průmyslu, který dostal s von Schirachem trest 20 let  vězení. Během odpykávání trestu si psal paměti, které se staly (kromě Goebbelsova deníku) jedním z mála takto komplexních dokladů o tajemstvích Třetí říše, a také pramenem pro tento seriál.

Sedm odsouzených k trestu vězení odjelo vykonat své tresty do berlínské věznice Spandau, kde se po měsíci střídali vojáci čtyř mocností ve výkonu dozoru. Od roku 1966, kdy byli po odpykání dvacetiletého trestu propuštěni Albert Speer a Baldur von Schirach, hlídali už jediného vězně – Rudolfa Hesse. Další dva odsouzení k doživotnímu vězení, Erich Raeder a Walter Funk, byli propuštěni ze zdravotních důvodů předčasně – Raeder v roce 1955, Funk v roce 1957. Věznice Spandau byla uzavřena v roce 1987, kdy třiadevadesátiletý Hess, který ve vězení od roku 1941 strávil 46 let spáchal podle oficiální verze sebevraždu, což je mnohými zpochybňováno.

Malé opakování historie – zde si můžete přečíst pár základních údajů o Norimberském procesu.