Blesk – Ghost Dog – Cesta samuraje

Těžba z již vydaných titulů se stává běžnou praxí a Blesk ve středu 10. prosince 2008 opět rabuje v katalogu FilmXu – Ghost Dog: Cesta samuraje, tentokrát za 49,- Kč. O předchozím vydání parodie černé jako noc jsme informovali zde.

Ghost Dog, mystický nájemný vrah, žije na střeše opuštěné budovy ve vlastnoručně vyrobené chatrči na okraji New Yorku, obklopen hejnem holubů. V samurajské terminologii znamená Ghost Dog bojovník, zabiják, který umí splynout s nocí a nikým nezpozorován zasadit smrtící a nečekaný úder. Náš bezejmenný hrdina si s pomocí profesionálního zločineckého vybavení umí poradit se všemi bezpečnostními systémy. Jeho bojové umění a způsob života podle knihy filosofie japonských samurajů z něj činí neúnavného a neprůstřelného zločince.

Každý japonský bojovník potřebuje být někomu zavázán a právě takovou loajální osobou je pro Ghost Doga mafiánský grázlík s italským přízvukem Louie Bonacelli. V jeho službách Ghost Dog postupně zlikviduje tucet pro mafii nepohodlných lidí. Každý, kdo se ale jednou zaplete s podobnou zločineckou strukturou, musí počítat s tím, že se jednou stane „nebezpečně postradatelným“. Mafiánští bossové Ghost Doga po třinácté „zakázce“ odepíšou. Nejprve za oběť vykonavatelů rozhodnutí mafie padnou milovaní druzi – holubi. A pak je to on, kdo se tak ocitá na černé listině. Kodex Ghost Doga je zrazen, hrdina se musí zachovat striktně podle Cesty samuraje…

Četné vraždění se odbývá jakoby mimochodem a je prezentováno jako samozřejmá součást mafiánského světa. Jarmusch ovšem pracuje s nadsázkou a se sofistikovaným černým humorem, přičemž jeho dílo má často blízko až k parodii. Pozoruhodné je „zlidšťování“ gangsterů, kteří mezi střílením se zálibou sledují v televizi staré kreslené grotesky, a kteří už mají svá nejlepší léta dávno za sebou. Ideálního titulního hrdinu našel režisér ve Forestu Whitakerovi. „Zlidšťující“ součástí filmu je také nenápadné přátelství protagonisty s haitským zmrzlinářem Raymondem (který mluví francouzsky) a s malou černošskou holčičkou ze sousedství, která podobně jako Ghost Dog ráda čte. Zdánlivě nenápadný Jarmuschův snímek, v němž se výrazně uplatňuje hiphopová a rapová hudba, je mnohovrstevný a záleží jen na divákovi, kolik vrstev v něm odhalí a „přečte“.

Žánr: Akční / Drama / Krimi / Thriller

Země původu: USA / Francie / Německo / Japonsko

Rok vzniku: 1999

Délka: 111 minut

Původní název: Ghost Dog: The Way of the Samurai / Ghost Dog – Der Weg des Samurai

Světová premiéra: 18. května 1999 – Francie (Cannes Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 7. září 2000

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: Izolovaný soundtrack, Vystřižené scény, Upoutávka