Šíp – Strašidla z vikýře

Šíp v pátek 12. prosince 2008 opět přesedlá do domácí tvorby a nabídne Strašidla z vikýře za 49,- Kč. Veselé pohádkové vyprávění o malé Terezce, Cvikýři a létajícím dědečkovi.

Moderní pohádka o dřevěném strašidýlku Cvikýři, vyřezaným vesnickým všeumělem dědou Malým, které ožije a setká se ve vikýři s druhým strašidýlkem – reálným. Je jím malá Terezka s nakrátko ostříhanými a na černo obarvenými vlasy. Terezku nazývá její kamarád Míša Téra Okudlankou. Ti dva, spolu s ostatními vesnickými dětmi, prožijí nejedno prázdninové dobrodružství a podaří se jim společně napravit místního hrabivce Napakunka. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malá Terezka přijíždí na prázdniny k babičce a dědovi, kteří tvoří svéráznou dvojici. Zatímco děda Malý, vesnický všeuměl, se celý život pokouší, samozřejmě marně, létat na rogalu, jeho žena vše shovívavě pozoruje a v klidu přitom pokuřuje doutníky. Prázdninová pohoda však netrvá dlouho. Místní zbohatlík a nepoctivec Napakunk chce, aby mu děda vyřezal sochu jeho dcery Pepiny v životní velikosti. Děda však odmítne. Pepina je totiž tak tlustá, že nenajde tak silné dřevo. Další den proto Napakunk porazí památnou lípu, pod níž se kdysi děda seznámil s babičkou, a přiveze ji dědovi. Ten ho však vyhodí a rozzlobený lakomec v noci zničí strašidelný park, který děda vyrobil pro Terezku. Té se podaří zachránit jediné dřevěné strašidýlko, Cvikýře. Ten nečekaně obživne a předvede Terezce své zázračné dovednosti. Nemůže sice konat dobré skutky, jen strašit, ale i toho dokáže Terezka využít. Od té chvíle se Napakunk stává obětí soustředěného útoku zlomyslných kouzel.

 

Žánr: Pohádka

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1987

Délka: 80 minut

Premiéra v kinech ČR: 1. ledna 1988

Režie: Radim Cvrček

Scénář: Eduard Pergner, Radim Cvrček

Produkce: Jaromír Úlehla

Hudba: Ondřej Soukup

Kamera: Karel Kopecký

Společnost: Filmové studio Gottwaldov

Hrají: Josef Somr (hrabivec Napakunk), Katarína Šulajová (Terezka), Jana Štěpánková (babička Malá), Rudolf Hrušínský (děda Malý), Petr Žižka (Míša Téra), Michal Dočolomanský (Vilda), Jana Svobodová (Pepina), Růžena Merunková (Napakunková), Volma Jamnická (Koutná), Mária Hájková (sousedka), Jiří Maršálek (výpravčí), Zdeněk Vašek (průvodčí), Jiřina Bohdalová (hlas Cvikáře)

 

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný