Aha! – Carl Sagan: Cosmos 1. DVD

 

Od pondělka 15. prosince 2008 se prostřednictvím deníku Aha! na pošetková DVD dostává seriál Cosmos, který se na "regulérních" DVD objevil v době zhruba před rokem v prodejnách Levné Knihy. Nyní ho přináší North Video ve spolupráci s KM Records = (právě Levné knihy). Jde o popularizačně vědecký seriál o vesmíru, který vznikl koncem sedmdesátých let. I po čtvrtstoletí je tento seriál vědce Carla Sagana, který se v té době nebál spekulovat, stále aktuální a není třeba ho nijak markantně upravovat. Cena 49,- Kč

 

Když Ann Druyan se svým manželem Carlem Saganem a se Stevenem Soterem psali koncem sedmdesátých let knihu a televizní seriál Cosmos, bylo mnoho věcí jinak. V té době Spojené státy a Sovětský svaz udržovaly celý svět v neustálém napětí zvaném studená válka, která zaměstnávala polovinu vědců na světě a Zemi zaplavila padesáti tisíci jaderných zbraní.

Od té doby se hodně změnilo. Dnes už je studená válka minulostí a vědci zaznamenávají úžasné úspěchy. Když se Cosmos vysílal poprvé, nebyl žádný Internet. Byl to jiný svět …

Cosmos je jak o dějinách vědeckého poznání, tak o radosti se o tajemství podělit s ostatními. Užijte si Cosmos, velkolepou ságu o tom, jak lidské pokolení po 40 tisíc generací hledalo své místo v prostoru a v čase a jak jsme díky úžasným vědeckým metodám schopni zrekonstruovat vývoj vesmíru a najít naši úlohu v jeho předlouhém příběhu.

Vydání které vyšlo v Levných Knihách bylo rozděleno na 12 DVD. Podle předběžné informace (zatím ovšem bez záruky), se nyní bude jednat pravděpodobně o jiný authoring, protože rozdělení dílů na jednotlivé disky by mělo být jiné. Údajně by měl první disk obsahovat tři díly (tedy obsah prvních dvou DVD z vydání v LK):

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

1. Pobřeží vesmírného oceánu (The Shores of the cosmic Ocean) – 59:48

V úvodu úchvatné ságy Cosmos nás průvodce vesmírem Carl Sagan vezme na cestu nekonečným vesmírným oceánem – zavede nás do oblastí galaxií vzdálených až osm miliard světelných let od nás.

Přes souhvězdí Herkula, Pegase, Andromedy a dalších se dostaneme do nádherné Mléčné dráhy a představíme si celou sluneční soustavu. Na Zemi navštívíme slavnou Alexandrijskou knihovnu, v níž se dozvíme, jak řecký astronom Eratosthenés vypočítal délku zemského obvodu.

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

2. Jeden hlas vesmírné fugy (One Voice in the Cosmic Fugue) – 59:30

V druhém dílu se Dr. Sagan věnuje vzniku života na Zemi a existenci života mimo ni. Hlavními tématy jsou evoluce, přirozený výběr a původ nových druhů. V části věnované původu genetického kódu a funkci DNA a RNA budeme svědky vzniku molekul života v labolatorních podmínkách a pak budeme zjišťovat jak by vypadal život jinde ve vesmíru.

Na závěr Dr. Sagan přináší nové poznatky: např. že komety obsahují velké množství organických molekul a jaké následky může mít dopad většího počtu komet na Zemi.

3. Harmonie světů – 58:00

V této epizodě 13dílné ságy cosmos se Dr. Sagan snaží najít souzvuk a harmonii mezi zprůsobem našeho myšlení a funkcí světa. Nejprve na praktických příkladech vysvětluje, jaký je rozdíl mezi astrologií a astronomií. Následuje zajímavý přehlad dějin astronomie od prvních pozorování noční oblohy, pojmenovávání různých souhvězdí a konstrukce primitivních astronomických observatoří.

Zadní strana obalu 

 

Údaje o DVD

 

Délka: 178 minut (cca 3×60)

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky  

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: žádný