FilmX – Muž, který nebyl

Již párkrát vydaný Muž, který nebyl se opět dočká nové podoby. Tentokrát ve čtvrtek 18. prosince 2008 vychází v digipacku za 99,- Kč v edici FilmX. Sice nebyl, ale stále se vrací. Ovšem Coenů není nikdy dost. 

Hlavním hrdinou je Ed Crane (Billy Bob Thornton), holič, který životem prochází bez zbytečných slov a konání. Je to spíše smolař a člověk, který nepatří k šťastným lidem, ale není schopen se svým životem nic udělat. Jednoho dne ale narazí v holičství, kde pracuje, na jistého Creightona Tollivera (Jon Polito), jenž mu nabídne „výhodný" obchod. Stačí sehnat 10 000 dolarů a může se stát jeho partnerem a vytřískat na vynálezu chemického čištění tučný peníz. Ed v této nabídce vidí svojí životní šanci a rozhodne se pro čin, kterým ale spustí záplavu událostí, které nelze zastavit. Jako by to dělal už mockrát, začne vydírat Velkého Davea (James Gandolfini), šéfa své manželky Doris (Frances McDormand), která ho právě s ním podvádí. Jenže jeho zdánlivě rozumné rozhodnutí vede až k vraždě a zatčení Doris. A to je jen začátek bizarních událostí, které se kolem Eda budou dít.

 

Coeni se vyžívají ve všemožných filmových klišé, která pro svou potřebu využijí, aby je v některé další scéně shodili. Za všechny je to například komentář hlavního hrdiny, který nás provází celým filmem. Na konci jen tak mimochodem poznamená, že za každé slovo má slíbeno 5 centů a proto své vyprávění tak natahuje.

Zcela zásadní je pro Coeny výběr herců, kteří budou schopni dát reálnou podobu postavám, které jsou vždy neobyčejné. Ani tentokrát nešlápli vedle a to ani v jediném případě. Naprosto excelentní výkon podává v hlavní roli Billy Bob Thornton. Jeho Ed Crane totiž celý film jen tak postává, kouří jednu cigaretu za druhou a ve své podstatě nedělá nic, jen sleduje dění kolem a podle svého nejlepšího uvážení na něj reaguje.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Jeho výkon se dá nazvat minimalistickým, což na něj ale činilo větší nároky, než by se mohlo zdát. Svým pohledem, způsobem jakým si zapaluje cigaretu i stylem mluvy – tím vším nám divákům dává nahlédnout do nitra postavy s kterou prostě musíme soucítit a která nás zcela strhne. Frances McDormand, kterou si pamatujeme především z její oscarové role těhotné policistky v coenovic Fargu, dostala v tomto dalším filmu svého manžela Joela opět roli, která jí dokonale sedne. V roli majitele holičství se objevil výborný Michael Badalucco (již třetí spolupráce s Coeny) a jako Velký Dave výtečný James Gandolfini (známý především ze seriálu Sopranovi). Zapomenout ale nesmíme ani na ostatní postavy filmu. Každá z nich je totiž dokonale propracovaná, a to i přesto, že nemají mnoho prostoru. Ať už je to Scarlett Johansson (Zaříkávač koní, Přízračný svět) v roli mladé Birdy, se zálibou v hraní na klavír nebo přemoudřelý právník Riedenschneider v podání neodolatelného Tonyho Shalhouba.

Zadní strana 

Žánr: Krimi / Drama 

Země původu: USA / Velká Británie

Rok vzniku: 2001

Délka: 116 minut (1:51:11)

Původní název: The Man Who Wasn’t There

Světová premiéra: 13. května 2001 – Francie (Cannes Film Market)

Kinopremiéra v ČR: 6. června 2002

Režie: Joel Coen, Ethan Coen

Scénář: Joel Coen, Ethan Coen

Produkce: Tim Bevan, John Cameron, Ethan Coen, Eric Fellner, Robert Graf, Joel Coen  

Hudba: Carter Burwell

Kamera: Roger Deakins 

Střih: Roderick Jaynes (Joel Coen, Ethan Coen), Tricia Cooke 

Kostýmy: Mary Zophres 

Společnost: Good Machine / Gramercy Pictures / Mike Zoss Productions / The KL Line / Working Title Films

Natáčeno: Glendale, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / New Deal Studios – 4105 Redwood Avenue, Los Angeles, Kalifornie, USA / Orange Circle – Chapman Ave. & Glassell Street, Orange, Kalifornie, USA / Pasadena, Kalifornie, USA / Santa Rosa, Kalifornie, USA

Hrají: Billy Bob Thornton (Ed Crane), Frances McDormand (Doris Craneová), Michael Badalucco (Frank Raffo), James Gandolfini (David "Big Dave" Brewster), Katherine Borowitz (Ann Nirdlinger-Brewsterová), Jon Polito (Creighton Tolliver), Scarlett Johansson (Rachael Birdy Abundasová), Richard Jenkins (Walter Abundas), Tony Shalhoub (Freddy Riedenschneider), Christopher Kriesa (strážník Persky), Brian Haley (strážník Krebs), Jack McGee (P.I. Burns), Gregg Binkley (nováček), Alan Fudge (Dr. Diedrickson), Lilyan Chauvin (médium), Adam Alexi-Malle (Jacques Carcanogues), Ted Rooney (vyvolávač binga), Abraham Benrubi (muž), Christian Ferratti (dítě), Rhoda Gemignani (Costanza), E. J. Callahan (zákazník), Brooke Smith (plačící vězenkyně), Ron Ross (bankéř), Hallie Singleton (servírka), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky česky

Titulky: české (v zářivé oranžové barvě)

Nastavení zvuku a titulků 

Obraz: černobílý PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: Film o filmu (16:24 anglicky bez titulků), Filmová upoutávka (1:28), TV upoutávka 1 (0:32), TV upoutávka 2 (0:32)  

Bonusy

Film o filmu

Upoutávka