FilmX – Ženy na pokraji nervového zhroucení

Další DVD premiéru z filmografie Pedro Almadóvara si může FilmX odškrtnou – ve čtvrtek 18.12. se dostane na komedii Ženy na pokraji nervového zhroucení.

V tomto svém snad nejúspěšnějším filmu se Pedro Almodóvar ponořil do světa kultury, ve které prožil téměř celé své mládí. Zde se projevily všechny vzpomínky na přečtené ženské časopisy a prolistované fotoromány ve stylu červené knihovny. Filmová inspirace je zřejmá – především hollywoodské komedie Cukora, Sirka či Wildera a béčkové španělské filmy 60. let, ve kterých se objevovaly "velké" ženské hrdinky. Ztřeštěná komedie se odehrává v jednom velkoměstském bytě. Pepa (Carmen Maura) opustí Ivana (Fernando Guillén), posledního muže svého života, s nímž se snaží spojit. Její přítelkyně Carmela (María Barranco) se naopak pokouší spojit s ní. Pepa neustále volá k Ivanovi do bytu a nakonec se k němu vydá. Tam se objeví její přítelkyně, která se jí svěří se svou další životní katastrofou. A od této chvíle se začínají postupně objevovat další a další postavy…

 

Tak jak to ve správné crazy komedii má být, vše se komplikuje, abychom mohli být potěšeni závěrečným rozuzlením. Vyprávění je překvapivě lineární a je v něm téměř dokonale zachovaná jednota místa (byt a nejbližší okolí) a jednota času (vše se odehraje během 24 hodin). Obojí nutí autora soustředit děj a zrychlit tempo. Celý film vypadá jako zfilmované divadlo, což není vůbec náhoda, protože Almodóvar se nikdy netajil svým obdivem ke klasickému španělskému dramatu a navíc na konci filmu zazní bolero s názvem Puro teatro (Čisté divadlo).
Kino AERO

 

Černá, tak trochu bláznivá komedie, jejíž předností jsou rychlé, dobře vypointované dialogy, překonala ve Španělsku všechny kasovní rekordy. Přesto jde o film sporný: mnozí kritikové ho milují, řada filmových odborníků ho však pokládá za nehorázně přeceněný.

 

Ocenění a nominace:
Cena Davida di Donatella (1989) – Nejlepší režie: Pedro Almodóvar
Evropská Filmová akademie (1988) – Nejlepší ženský herecký výkon: Carmen Maura
Evropská Filmová akademie (1988) – Nejlepší mladý talent: Pedro Almodóvar
Mezinárodní filmový festival v Benátkách (1988) – Nejlepší scénář: Pedro Almodóvar
Cena BAFTA (1990) – Nejlepší zahraniční filmnominace: Pedro Almodóvar
Oscar (1989) – Nejlepší zahraniční film/nominace: Pedro Almodóvar
Zlatý glóbus (1989) – Nejlepší zahraniční film/nominace: Pedro Almodóvar

 

 

Originální název: Mujeres al borde de un ataque de nervios

ÚDAJE O DVD (nepotvrzené):

Zvuk: Španělské a České 2.0

Titulky: České

Obraz: 1,85:1 (16:9)

Bonusy: ne

Délka: 90 minut