Aha! – Jízda

I na nadcházející úterý 23. prosince 2008 přichystalo North Video ve spolupráci s MagixBoxem další český film, tentokrát je to Jízda s hlavním protagonistou ostravské skupiny Buty Radkem Pastrňákem v jedné z hlavních rolí. Cena 49,- Kč. Film vychází v ediční řadě Moderní kinematograf.

Nízkorozpočtová road-movie Jana Svěráka, postavená na jednoduché zápletce automobilového vyletu dvou kamarádů po jihočeských vesnicích a setkání se stopařkou, pronásledovanou žárlivým milencem. Letní atmosféru podporuje kamera F. A. Brabce a uvolněné herecké vykony. Film doprovází hudba skupiny Buty se zpěvákem Radkem Pastrňákem.

Jízda – letní výlet, který se stal legendou … Dva kamarádi koupí ojetou Mazdu, uříznou jí střechu a v nově zrozeném kabrioletu vyrazí na prázdninovou cestu bez cíle po jižních Čechách. Do jejich cestování zasáhne dívka Aňa, stopařka, které je v patách její žárlivý přítel. Přátelům se dívka líbí a tak pro ni uspořádají hru na americký road movie.

Jan Svěrák vás v kultovní česká road movie zve na výlet do krajiny letně zjitřených smyslů … vůně mraveniště, krev z rozkousaného rtu, struktura rybničního bahna, chmýříčko v povětří, rozteklá zmrzlina v dívčím klíně … Můžete cítit téměř drásavou závist k těm, kteří se vydali na cestu s nevypočitatelným koncem. Tváří v tvář tomuto „malému“ filmu je sedící a přihlížející divák nucen uvažovat, nakolik on sám je v pohybu.

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém Opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec.

Zadní strana obalu

Ocenění: Český lev 1994 – nejlepší kamera (F.A. Brabec), nejlepší hudba (Radek Pasterňák a Buty), MFF Karlovy Vary 1995 – Velká cena, Cena diváků

Žánr: komedie, drama, romantický, hraný

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 1994

Délka: 90 minut

Premiéra ČR: 13.5.2004

Režie: Jan Svěrák

Scenář: Martin Dostál, Jan Svěrák

Námět:: Martin Dostál, Jan Svěrák

Producent: Klára Bukovská, Markéta Hájková, Přemysl Pražský

Kamera: F. A. Brabec

Střih: Alois Fišárek

Zvuk: Zbyněk Mikulík

Hrají: Anna Geislerová, Radek Pastrňák, Jakub Špalek, Filip Renč

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 1.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (1,66:1)

Bonus: žádný