Blesk – Kletba zlatého květu

Doba odpočinku, způsobená řadou reedic a několika volnými svátečními dny, pomalu končí a kola se opět rozjíždějí naplno. Blesk v pátek 2. ledna 2009 zahajuje filmem Kletba zlatého květu za 49,- Kč.

20 000 kostýmů, replika Zakázaného města v životní velikosti a miliony zlatých okvětních lístků k dotvoření atmosféry. Zhang Yimou se vrátil do wuxia žánru. Příběh filmu je adaptací divadelní hry, odehrávající se v roce 1933, ale protože my chceme kung-fu a trochu té prvoplánové čínské romantiky, změnilo se prostředí na dynastii Tang a z majitele dolů se stal císař. Ten si spokojeně žije se svou císařovnou, ale dožene ho hřích mládí, díky kterému kdysi vyplodil hned dva nemanželské syny. Jeden ze synů zůstal ve službách dvora, druhý uprchl s matkou, která se později vdala za vůdce rebelů. Oba se jednoho dne setkají na bojišti tváří v tvář a to uvrhne v pohyb kolotoč osudových událostí…

Císař si oblékne zářivou zlatou zbroj, do paláce vtrhnou desítky maskovaných bojovníků a Ching Siu-Tung, zodpovědný už za choreografii Hrdiny a Klanu létajících dýk, to zas jednou rozbalil ve velkém. V hereckém obsazení sice tentokrát není žádná velká hvězda bojových umění, ale stejným syndromem trpěl už Klan… Siu-Tung potřebuje jenom bytost na bázi uhlíku… tu vyhodí do vzduchu, zatahá za pár drátů a veškerá nádhera je na světě. Yimou si navíc za kameru postavil osvědčený štáb, takže vizuální orgie maximální.

Imperátor Ping, hlava dynastie Tang, vládce Číny desátého století, spalován neskonalou láskou i nenávistí vůči své ženě Phoenix, rozehrává tragédii, která zasáhne každého člena královské rodiny. Pronásledován stínem nevěry, panovník pomalu zabijí svou ženu jedem. Panovník totiž ví o jejím skrývaném vztahu se synem z prvního manželství, princem Wanem. V podvečer Festivalu Chong Yang je císařský palác zaplněn zlatými květy. Císař se nečekaně vrátil se svým druhým synem princem Jaiem. Jeho záminkou je oslava svátku v rodinném kruhu.

Wan však miluje dceru císařova lékaře Chan a sní o jejich společném útěku z paláce. Oddaný syn císařovny Jai má starost o zdraví své matky a její posedlost zlatými chryzantémami ho ničí. Císař zatím splétá tajné plány, o nichž ví pouze jeho lékař. Jakmile začne pociťovat rostoucí nebezpečí, stěhuje lékař celou rodinu do odlehlého paláce. Po cestě je však přepadnou záhadní vrazi. Chan a její matka Jiang Shi jsou donuceny vrátit se nazpět do císařského paláce. Jejich návrat odstartuje bouřlivý řetězec událostí. Schyluje se k finálnímu boji. Na jedné straně císař, ovládaný pomstou, na druhé straně císařovna, bojující o holý život. Mezi nimi stojí tři synové, tři princové, kteří se musejí rozhodnout na čí stranu se přiklonit. Bolest a ztráta milovaných však čeká na každého z nich… Během nádherného a velkolepého festivalu začínají na povrch vycházet strašlivá tajemství. Za měsíčního svitu je rozdupáno tisíce chryzantém a krev potřísní celý císařský palác.

Film, nad kterým už se ošívají i jindy "nenároční" Evropané. Kletba zlatého květu je kostýmní drama. V přesném slova smyslu. Zhang Yimou opět skočil do vizuální cukrárny, ale tentokrát si vybral samotné sídlo císaře a nechal se jím fascinovat tolik, že z něj až na jednu hbitou výjimku v podstatě nevystoupí. A není to přímo na škodu, protože se uvnitř jeho komnat odehrává velký příběh plný intrik a zrady. Láska? Ne, tentokrát žádná velká láska. Jen spousta omylů a podrazů ve službách taktiky. Film vychází z velmi, velmi staré čínské knihy a zamotanost vztahů na císařském dvoře by jí mohl závidět snad i Shakespeare.

Yimou se tak zdržel opulentních akčních scén a prostovlasých hrdinů se srdcem na tom správném místě. Místo toho nám nabízí narušenou císařskou rodinu, ve které má každý člen své ambice a vlastní armádu poskoků, kteří jsou za něj ochotni položit život. Stačí chvilku sledovat, co všechno se tu semele a začnete přemýšlet o tom, jestli Chow Yun-Fatovi jako císařovi mocné Číny dělá větší problém udržet si pořádek mezi miliardou svých poddaných nebo kvartetem rodinných příslušníků. Tři zdánlivě oddaní synové a manželka, která tiše trpí. Císař Ping ví, že nebezpečí může přijít odkudkoliv a tak se za hradbou každodenních rituálů postupně budují zlověstné plány, které mají vyvrcholit během největší každoroční slavnosti.

A něco z diváckých ohlasů:

Květ tohohle filmu je z levné sádry, která se tříští při letmém doteku. Klidně ho přeskočte nebo podlezte, ale prostě se mu vyhněte, pokud si chcete zachovat dobré povědomí o čínských výpravných pohádkách. Kletba možná zazářila, ale za pár měsíců ji vrstva prachu ukryje před každou slušně vychovanou učebnicí filmového dějepisu. Takže proč se namáhat, když je kolem tolik lepších filmů?

Megalomanie největší! Čínská šperkovnice posázená blyštivými drahokamy a napěchována zlatem. Neuvěřitelně lákavý zevnějšek, neuvěřitelně lákavý obsah, ale co z toho? Zlato pro další zlato? Můžete jej obdivovat, můžete jej závidět, ale domů si z něj mnoho neodnesete.

Chow Yun-Fat a Gong Li snaží seč mohou, jednoduše to nestačí – ostatní herci a Yimouova vize, opajející se v duhovém paláci sama sebou, jim podráží nohy. Na papíře má ten příběh všechny aspekty osudové podívané, ale cestou na plátno přišel o veškeré hrany a v jeho závěru se i přes veškerou snahu o gradaci neubráníte pocitu, že vlastně žádný pocit nemáte. Je to vyumělkovaná skořápka dokonale vyfouknutého vejce, která se rozpadne, když na ní zatlačíte, při snaze vymáčknout z ní jakoukoliv emoci. Smutná ukázka režisérova megalomanství.

Každý mistr jednou narazí a muselo se to stát. Už minulý film Klan letajících dýk pro mě znamenal od božského Hrdiny sestup dolů a poetika, příběhu přehlušila vše ostatní. V Curse of the Golden Flower zachází Yimou Zhang ještě dál a snaží se vystavět obrovské drama jedné dynastie na postavě manželky Imperátora. Což ve výsledku znamená obrovskou chybu a neúspěch. Výtvarný styl je nezaměnitelný, i když neskutečně barevný vnitřek paláce působí spíše kýčovitě, nevkusně a abstraktně.

A oficiální recenze tady a tady a tady.

Žánr: Akční / Dobrodružný / Drama / Romantický

Země původu: Hong Kong / Čína

Rok vzniku: 2006

Délka: 110 minut

Původní název: Man cheng jin dai huang jin jia / Autumn Remembrance / Curse of the Golden Flower / The City of Golden Armor

Světová premiéra: 21. prosince 2006 – Hong Kong, Indonesie, Malajsie, Singapur, USA

Premiéra v kinech ČR: 21. června 2007

Režie: Yimou Zhang

Scénář: Yu Cao, Yimou Zhang

Produkce: William Kong, Weiping Zhang, Yimou Zhang, Zhenyan Zhang

Hudba: Shigeru Umebayashi

Kamera: Xiaoding Zhao

Společnost: Beijing New Picture Film Co. / EDKO Film / Elite Group Enterprises / Film Partner International / Standard Chartered Bank

Natáčeno: Čína

Hrají: Yun-Fat Chow (císař Ping), Jay Chou (princ Jai), Li Gong (císařovna Phoenix), Qin Junjie (princ Yu), Man Li (Jiang Chan), Ye Liu (korunní princ Xiang), Dahong Ni (císařský lékař), Jin Chen (Jiang), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 mandarínsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: film o filmu, císař, císařovna, upoutávka

Videoukázka:

{youtube}tyVv8qSTLRQ{/youtube}