Blesk – Sněhulák Frosty

Když se Sněhulák Frosty objeví ve městě Evergreen, perfektním malém městečku, kde nejvyšším  zákonem je zábava, učí děti co vše se dá dělat se sněhem – sáňkovat, bobovat, koulovat se a lyžovat. Děti si hrají venku a zima jim vůbec nevadí. Staví ze sněhu různé stavby a při tom si užijí spousty legrace. Vyjde v Blesku pro děti v úterý 6. ledna 2009 za 49,- Kč.

Sněhulák Frosty byl populární hit autorské dvojice Walter „Jack“ Rollins a Steve Nelson, který jako první nazpíval americký countrový zpěvák  Orvon Gene Autry se skupinou Cass County Boys v roce 1950. Píseň byla úspěšná, takže byla nesčetněkrát upravována a nazpívána mnoha dalšími interprety především v různých vánočních televizních programech. V roce 1954 pak ve studiu UPA vznikl tříminutový animovaný „klip“ (režie Robert Cannon), který se objevil na televizní stanici „WGN-TV“ jako součást dětskcýh vánočních TV speciálů. Ten se pak stal jakýmsi přechůdcem mnoha dalších animáků se sněhulákem Frostym, který se stal v USA velmi populární vánoční postavou (skoro jako v posledních letech v Česku Santa Claus, bohužel).

V roce 1969 společnost Rankin-Bass vyprodukovala třicetiminutový animovaný pořad pro děti namluvený komiky Jimmy Durantem a Jackie Vernonem v titulních rolích. Pak byly vyprodukovány dvě pokračování – v roce 1976 Frostyho zimní báječná země (Frosty’s Winter Wonderland) založená na hitu Winter Wonderland (zkomponovaná Felixem Bernardem a otextovaná Richardem B. Smithem a nazpívaná postupně řadou interpretů jako Frank Sinatra, Dolly Parton, Elvisem Presleym, Ozzym Osbournem a dalšími) – a o tři roky později, v roce 1979 Rudolf a Frostyho vánoce v červenci (Rudolph and Frosty’s Christmas in July).

Další animovaný vánoční speciál přišel díky stanici CBS v roce 1992 pod názvem „Frostyho návrat“ (Frosty Returns). Není to již přímý následník originálu od Rankin-Bass z roku 1969, tentokrát je producentem společnost Lorne Michaels‘ Broadway Video. Film tedy obsahuje jiné postavy, a je namluven jinými herci (Jonathan Winters a John Goodman). Právě v tomto díle se objevily „politicky nekorektní“ narážky na politiku, změnu klimatu, enviromentalismus a kapitálové společnosti, díky čemuž si získal oblibu i u jiných věkových kategorií než u dětí.

Frosty se vrátil znovu v roce 2005 jako kreslený videofilm Sněhulák Frosty (The Legend Of The Frsty Snowman) produkovaný společností Classic Media (držitelé práv jsou opět Rankin-Bass) a to je právě film, který najdete na úterním DVD z edice Blesk pro děti.

Žánr: dětský, animovaný

Rok vzniku: 2005

Originální název: The Legend of Frosty the Snowman

Produkce: Evan Baily, Kathy Antonsen Rocchio

Hudba: Jared Faber

Animace: Patrick Dufresne, Chad Van De Keere

Střih: Chad Van De Keere

Režie zvuku: Evan Gore

Hrají: Bill Fagerbakke, Burt Reynolds, Jeannie Elias, Evan Gore, Candi Milo, Tom Kenny, Tress MacNeille, Larry Miller, Kath Soucie, Tara Strong, Vernee Watson-Johnson

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný