FilmX – Lisabonský příběh

 

Hned dvě DVD premiéry přichystal na 8. ledna 2009 za obvyklých 99,- Kč v exkluzivním digipacku FilmX. Vedle již klasického Almodóvara doplní filmografii Wima Wenderse hojně podporovanou především sítí Levné knihy (8 filmů + jeden chystaný) a Zónou (asi nejznámější Nebe nad Berlínem) disk s filmem Lisabonský příběh.  

 

Zasněná story člověka osudově zasaženého fenoménem filmu. Stárnoucí zvukař (Rudiger Vogler) hledá v portugalské metropoli svého přítele-režiséra, na jehož naléhavou prosbu přijel. Když dorazí, najde pouze nedodělaný film – jeho přítel však nikde. Philipa pulzující metropole velmi rychle pohltí. A tak se rozhodne, fascinován městem i jednou portugalskou zpěvačkou, najít vhodné zvuky do filmu na vlastní pěst, mezitím co stále čeká na svého zmizelého přítele. Neturistická a nekašírovaná vizitka Lisabonu je zprostředkována s akcentem na zvukovou stopu (vyzdvihnout je nutno takřka hypnotickou hudbu skupiny Madredeus). Okouzlující portrét města jako živého organismu, existujícího nezávisle na jeho obyvatelích.

 

Země původu: Německo, Portugalsko
Rok vzniku: 1994
Originální název:  Lisbon Story
Žánr: Drama
Režie: Win Wenders
Hrají: Rüdiger Vogler, Patrick Bauchau, Manoel de Oliveira, Vasco Sequeira, Canto e Castro, Viriato Jose da Silva, João Canijo, Ricardo Colares, Joel Cunha Ferreira, Sofia Bénard da Costa, Vera Cunha Rocha,     Elisabete Cunha Rocha, Teresa Salgueiro, Pedro Ayres Magalhães, Rodrigo Leão, Gabriel Gomes

Námět: Win Wenders
Scénář: Win Wenders

 

ÚDAJE O DVD (nepotvrzené):

Zvuk: 2.0 Cz + Orig.

Titulky: Cz

Obraz: 1,66:1

Videoukázka:
{youtube}u3l04JGYt58{/youtube}