FilmX – Sloní muž

Velkolepě pojal FilmX vstup do nového roku. Ve čtvrtek 8.1. bude za 99,- Kč na stáncích ke koupi Lynchův Sloní muž. Skutečnými událostmi inspirovaný slavný příběh Johna Merricka.

John Merrick se narodil ošklivě znetvořený a jeho podoba zavdala ke vzniku mýtu o tom, že do jeho matky, když byla těhotná narazil slon a možná, že sám je synem slona. Léta pak žije jako pouťová příšera, zahalená v hadrech, než ho z tohoto otroctví vykoupí lékař Frederick Treves, který jej hodlá zkoumat, léčit a učit žít normální život. Spádem okolností ovšem dojde k tomu, že přes veškerou dobře míněnou snahu z Merricka udělá novou atrakci, a z barbarského stvoření děsícího lůzu vznikne „kultivované monstrum" obdivované společenskou smetánkou.

David Lynch není autor, jehož díla pouštíte či doporučíte svým rodičům anebo prarodičům A přesto i David Lynch má na svém kontě snímek, který získal osm nominací na Oscara a jenž bez obav můžete zapnout v televizi, nebo na něj poslat do kina takřka kohokoli. Ani přímočarý Příběh Alvina Straighta není tak vstřícný a emocionálně jednoznačný jako Sloní muž z roku 1980. Může to znít trochu pohrdavě, ale Sloní muž prostě patří k filmům, které se vlezou hlavně do škatulky „doporučeno s dobrým svědomím, že nejde o pseudoumění ani kýč, ale prostě a jednoduše o silný příběh".

Země původu: USA, Velká Británie
Rok vzniku: 1980
Originální název: The Elephant Man
Žánr: Drama

Režie: David Lynch
Hrají: Anthony Hopkins, John Hurt, Anne Bancroft, John Gielgud, Wendy Hiller, Freddie Jones, Dexter Fletcher, Kathleen Byron

Námět: Sir Frederick Treves, Ashley Montagu
Scénář: Christopher De Vore, Eric Bergren, David Lynch

Kamera:Freddie Francis
Střih:Anne V. Coates
Hudba:John Morris
Produkce: Jonathan Sanger

ÚDAJE O DVD:

Zvuk: 5.1 anglicky

Titulky: české

Obraz: 2,35:1 anamorfní

Bonusy: Filmografie herců a tvůrců a trailer