North Video – Tři barvy: Modrá

 

Čert aby se v poslední době v těch edicích vyznal. V obálce s nápisem Světový kinematograf se podle upoutávky na minulém takto vydaném titulu v pátek 9. ledna 2009 dočkáme filmu Tři barvy : Modrá za cenu 49,- Kč. Jak už název napovídá, jde o první titul z volné trilogie, jako vydavatelé jsou na obalu uvedeny firmy KM Records a NORTH Video.

 

Hrdinkou filmu je žena známého skladatele evropského formátu, která při autonehodě přijde o manžela Patrice i o malou dcerku Annu. Její dokonalý svět se zhroutí, utrpí psychický šok a ona prožívá neuvěřitelnou prázdnotu, zpřetrhá vazby s minulým světem a chce začít znovu. V sebezáchovné snaze odloučit se od minulosti i od majetku změní Julie radikálně svůj způsob života – chce být sama. Minulost ji stejně dostihne. Její jediný kontakt s bývalým životem představuje Patriceův asistent Olivier, jenž je do Julie už dlouho zamilován. Aby ji vytrhl ze samoty a izolace od vnějšího světa, rozhodne se dokončit Patriceův "Koncert pro Evropu". Ona se postupně osvobozuje od mučivého traumatu a nachází novou vůli žít.

 

Výběr z komentářů:

 

Juliette Binoche umí každým pohybem, výrazem tváře i pouhým pohledem vyjádřit smutek a bolest hlavní hrdinky tohoto příběhu. Nádherné jsou modré detaily: bazén, lustr, lízátko a hudba, prolínající se celým filmem. K dokonalosti chyběl trochu lepší motiv příběhu.

 

Teror diváka… Minimum slov, obrovské duševní strádání hlavní hrdinky, nic a vše říkající zatmívačky uprostřed záběru, těžká, dramatická hudba a žádná vyhlídka šťastného konce. A do toho pořád samá modrá.

 

Podrobně o filmu i jeho režisérovi třeba tady, o celé trilogii zase třeba tady.

 

Žánr: Drama

Země původu: Francie / Polsko / Švýcarsko / Velká Británie

Rok vzniku: 1993

Délka: 100 minut

Původní název: Trois couleurs: Bleu

Světová premiéra: 10. ledna 1993 – Polsko, Varšava

Premiéra v kinech ČR: 1.března 1993

Režie: Krzysztof Kieslowski

Scénář: Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz, Agnieszka Hollandová, Edward Zebrowski, Slawomir Idziak

Produkce: Marin Karmitz

Hudba: Zbigniew Preisner

Kamera: Slawomir Idziak

Společnost: Canal+, Conseil de l’Europe, CAB Productions, CED Productions, Eurimages

France 3 Cinéma, MK2 Productions, Zespol Filmowy "Tor"

Natáčeno: Paříž, Francie

 

Hrají: Juliette Binoche (Julie Vignon de Courcy), Benoît Régent (Olivier), Florence Pernel (Sandrine), Charlotte Véry (Lucille), Hélène Vincent (novinářka), Philippe Volter (obchodník s nemovitostmi), Claude Duneton (doktor), Hugues Quester (Patrice), Emmanuelle Rivaová (matka), Florence Vignonová (kopistka), Daniel Martin (soused zezdola), Jacek Ostaszewski (flétnista), Yann Trégouët (Antoine), Alain Ollivier (právník), Isabelle Sadoyan (služebná), Pierre Forget (zahradník), Zbigniew Zamachowski (Karol Karol), Julie Delpyová (Dominique), Piotr Jaxa (fotograf na pohřbu), Philippe Manesse, Arno Chevrier, Idit Cebula, Stanislas Nordey, Jacques Disses, Michel Lisowski, Yves Penay, Philippe Morier-Genoud, Alain Decaux, Julie Gayet, Catherine Therouenne

 

Údaje o DVD zatím neznámé:

 

Zvuk:

Titulky:

Obraz:

Bonus: