Filmag zábava – Vlak smrti

Možná má někdo pocit, že katalog společnosti Řitka video ve stylu nomen omen odpovídá svou úrovní onomu místu. Nicméně už dávno není pravda, že by v nabídce byly k nalezení jen pamětnické sovětské filmy a různé rarity jako japonské předlouhé válečné filmy nebo pozoruhodné horory padesátých let. Přesvědčit se můžeme díky Filmagu v pátek 18. prosince 2009 v ediční řadě Zábava za 45,- Kč, kdy vychází původně televizní Vlak smrti. Představitel Jamese Bonda Pierce Brosnan za spolupráce Patricka Stewarta proti teroristům, které vede Christopher Lee.

Slavný představitel agenta 007 si dva roky před svou první bondovkou střihnul roli, která jako by byla vystřižena právě z filmů o Jamesi Bondovi. Bývalý ruský generál Benin touží po tom vzkřísit bývalý Sovětský svaz. Spojí se s německým vědcem Leitzigem, který zkonstruuje dvě atomové bomby. Benin je naloží do amerických vlaků mířících do Iráku. Jediný, kdo může zabránit jeho šílenému plánu, je Mike Graham, člen mezinárodní organizace proti kriminalitě. Společně se svou atraktivní kolegyní Sabrinou nastupují do vlaku… Vlaku smrti.

UNACO, speciální policejní složka OSN, je pověřena vyšetřováním dvou nebezpečných případů, které mají víc společného, než zpočátku zdálo. Nejprve bylo z německé vojenské laboratoře ukradeno plutonium a poté teroristé přepadli vlak. Ke své hrůze šéf UNACO Malcolm Philpott zjistí, že teroristé pod vedením žoldáka Alexe Tierneye, bývalého příslušníka amerických speciálních sil, se ve vlaku řítí přes Evropu a mají u sebe jednu ze dvou jaderných bomb vyrobených z ukradeného plutonia dr. Carlem Lietzigem, německým vědcem, který nyní umírá na nemoc z ozáření v americké nemocnici.

Philpottův nejlepší agent Michael Graham společně se svou kolegyní Sabrinou Carver odhalí šílené spiknutí Tierneyova zaměstnavatele, ruského generála Konstantina Benina, který objednal loupež plutonia i bomb, aby mohl v Iráku vyvolat mezinárodní incident a umožnil tak zastáncům tvrdé linie v Moskvě návrat k moci a rozpoutání druhé studené války.

Zatímco Benin samotný si hraje s UNACO na honěnou a přitom nepřestává krmit světová média různými zprávami, Michael a Sabrina se pokouší zastavit Tierneye dřív než zlikviduje všechna rukojmí. Ani plynový útok, ani pokus o sabotáž v tunelu však nevyjde a skupinu teroristů na cestě do Iráku nezpomalí.

Co je horší, Benin zjistí, že se mu Tierney začíná vymykat z rukou a jedná stále více na vlastní pěst. Pošle proto majora Rodenka, aby žoldáka odstranil. Mezitím Philpottův agent Whitlock zmaří pokus o vraždu dr. Lietziga, který nyní spolupracuje s UNACO a je připraven poskytnout informace nezbytné k deaktivaci jeho bomb.

Ke zlomu dojde poté, kdy Tierney požádá o televizní štáby, které by zachytily poslední etapu jeho cesty. Sabrina se v přestrojení za kameramanku dostane do uneseného vlaku a zatímco se chystá zlikvidovat Tierneye, Michal se pokouší s Lietzigovými radami zneškodnit bombu.

I když se jim to podaří, stále je tu megalomanský Benin a v jeho rukou druhá jaderná bomba.

Diváci ale v hodnocení příliš optimističtí nejsou:

Brosnanova televizní rozcvička na bondovky podle stejnojmenné novely Alistaira MacLeana (Děla z Navarone, Oddíl 10 z Navarone) následovaná volným pokračováním Noční hlídka (bude dle plánu Filmagu následovat) a první z řady devadesátkových a pozdějších akčních béček o únosech vlaků.

Vlak smrti je laciný a směšný pokus o zábavné béčko, vedle kterého vypadá například i Seagalovo Přepadení 2 jako inteligentní megafilm. Taková herecké obsazení a tak nudný a směšný film, režie Davida Jacksona je amatérská a příšerná a to i na televizní poměry.

vlak_smrti_back

Žánr: Akční / Thriller

Země původu: USA / Velká Británie / Chorvatsko

Rok vzniku: 1993

Délka: 93 minut

Původní název: Death Train / Alistair MacLean’s Death Train / Detonator

Světová premiéra: 14. dubna 1993 – USA

Režie: David Jackson

Scénář: David Jackson

Produkce: Peter Snell

Hudba: Trevor Jones

Kamera: Timothy Eaton

Střih: Eric Boyd-Perkins, Peter Musgrave

Společnost: Yorkshire International Films Ltd. / J&M Entertainment / British Lion Film Corporation / Jadran Film / USA Pictures

Natáčeno: Slovinsko / Chorvatsko

Hrají: Pierce Brosnan (Michael ‚Mike‘ Graham), Patrick Stewart (Malcolm Philpot U.N.A.C.O.), Alexandra Paul (Sabrina Carverová), Ted Levine (Alex Tierney), Christopher Lee (generál Konstantin Benin), John Abineri (doktor Karl Leitzig), Nic D’Avirro (major Gennadij Rodenko), Clarke Peters (C. W. Whitlock, Ph.D.), Andreas Jung Sportelli (poručík Sergej Kolčinskij), Ron Berglas (Roger Flint), Vili Matula (Sigi), Lorrie Marlow (Yolanda Sanchezová), Terrence Hardiman (německý velitel – kapitán Wolf), Bill Leadbitter (Rosie), Daniel Stewart (Treťjak), Scott Garrison (Brent), Helen Miya (Camille Yamamuraová), Zvonimir Zoricic (výpravčí), Jay Benedict (Halloran), Darko Milas (seržant Kuzněcov), Borut Veselko (inženýr), Jozef Roposa (Ernest), Matzaj Turk (italský doktor), Vida Jerman (německý doktor), Niko Gorsic (superintendant), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 4:3

Bonus: ?