DVD Hit+ – Den po zítřku

Edice DVD HIT+ přinesla dnes, v úterý 13. ledna 2009 sci-fi film Den po zítřku. Nikdy jsem zcela nepochopil, v čem se liší edice DVD HIT a DVD HIT+. Že by to plus bylo upozorněním na zvlášť těžko stravitelné filmy? Typické nízkorozpočtové sci-fi, které vzniklo pravděpodobně za účelem vyplnění vysílacího času na specializovaných sci-fi kanálech. Cena 49,- Kč.

18. října 2012 dopadne na Zem meteorit a způsobí nečekaně silné zemětřesení. Mraky prachu postupně zasahují severní polokouli a celou Evropu v krátké době pokryje vrstva sněhu. Katastrofa navždy změní vzhled Země. Dopad meteoritu bude znamenat konec civilizace v podobě, jak ji známe dnes. Někteří lidé ale zázrakem přežijí a své úkryty najdou v podzemních dráhách. Jejich jedinou záchranou je satelit schopný zahřát atmosféru. Najít ho musí Tom Parker, šéf ochranky americké ambasády v Berlíně…

Téma je silně ohrané a zápletka nudná. Z takového materiálu by se dalo něco vytřískat možná ještě v padesátých letech, i když přiznejme, že hollywoodští katastofobici se k němu vracejí neustále znovu a znovu.

Je zajímavé, že právě v žánru sci-fi vzniká tolik odpadního materiálu. Zřejmě je to dáno jeho charakteristikou, kdy divák musí počítat prakticky se vším. To si však někteří tvůrci vysvětlují tak, že konzument spolkne cokoliv, co se mu předhodí. Přitom levný fantastický film by se dal natočit i bez laciných efektů. Představte si třeba scénář, kdy konflikty mezi státy Evropské Unie a Ruska způsobené plynovou krizí přerostou v ozbrojený konflikt. Vývoj tohoto konfliktu by se nemusel nijak složitě vymýšlet, daly by se použít záběry z každodenního zpravodajství těchto dní. Státy, jejichž infrastruktura a průmysl se postupně rozpadá díky neustále se zvyšujícímu tlaku globální ekonomické krize nedokáží udržet na uzdě tlaky různých extrémistických skupin, které přispějí k vypuknutí ozbrojených provokací.  Pak by došlo k nějaké zápletce – dejme tomu havárie v elektrárně Jaslovské Bohunice, kterou v důsledku energetické krize zprovozní Slováci. Jaderný výbuch se taky nemusí filmovat, stačí si pomoci záběry z archivu, jako to učinila tvůrčí skupina Ztohoven, která s jaderným hřibem před několika lety nabourala veřejný prostor veřejnoprávního televizního vysílání. Takový film by jistě byl zajímavější, ovšem jen do té míry, pokud by se katastrofické vize náhodou nezačaly naplňovat i ve skutečnosti. Pak už by se totiž už nemuselo jednat o sci-fi.

Také hlavní star Dean Caine už bezesporu měl možnost hrát v lepších kusech než je tento, a pokud jste již film viděli, nenechte si názor na tohoto herce zkazit právě tímto filmem. A pokud jste ještě neměli tu čest, doporučuji namísto jeho zhlédnutí věnovat se nějaké mnohem užtečnější činnosti, jako je například stříhání nehtů. Bude to možná i zábavnější.
Země původu: USA
Rok vzniku: 2004
Originální název: Post Impact
Žánr: Sci-Fi, Akční
Režie: Christoph Schrewe
Hrají: Dean Cain, Bettina Zimmermann, Nigel Bennett, Hanns Zischler, Joanna Taylor, John Keogh

Námět: Christoph Schrewe
Scénář: Torsten Dewi