DVD HIT+ – Boj o Excalibur

Od dob, kdy jsem v osmdesátých letech spatřil film Johna Boormana Excalibur, kdykoliv se ve světě objeví reminiscence na Artušovskou legendu, jsem ve střehu. Ovšem vcelku zbytečně – toto dílo je nejspíš nepřekonatelné. Dokazuje to  dnešní příspěvek edice DVD-HIT+, která přináší další variace na vděčné téma: film Boj o Excalibur. Cena 49,- Kč, vyšlo ve středu 14. ledna 2009.

V odlehlé arktické zemi přikáže zlá čarodějka Morgan Le Fey – sestra krále Artuše, vikingským vojákům, aby otevřeli Merlinovu rakev, kde je uložena slavná kniha kouzel. K absolutní moci nad Camelotem potřebuje ještě získat bájný meč Excalibur… Mezitím se v Camelotu koná výroční turnaj rytířů kulatého stolu, kde Sir Gawain z Orkney vyzve k souboji prince Arna z Ordu. Když je Gawain sražen z koně a jasně poražen, jeho sluha Valiant chce zachránit pánovu čest. Dřív než dojde k novému boji, roznese se hrozná zpráva: vikingští bojovníci ukořistili posvátný Excalibur. Do hry vstupuje chrabrý Valiant a začíná souboj mezi silami dobra a zla…

Jak již bylo řečeno hned na začátku, variací na excaliburovské téma existuje bezpočet a vznikají stále nové. Boormanův film Excalibur byl ale tak dobrý, že žádná adaptace z posledních let mu nesahá ani po paty. To platí i například o filmu První rytíř, který má ale na rozdíl od dnešního titulu aspoň slušné herecké obsazení a na nic si nehraje. Ale problém je v tom, že pohádky mají rádi i dospělí, a na rozdíl od tvorby zaměřené pro děti, je jich zkrátka málo. Vyplnit prostor se pak daří i dílkům průměrným a podprůměrným.

To však neznamená, že bych prastaré legendy o rytířích kulatého stolu chtěl nějak snižovat. Ano, tak jest, jak jsem děl již výše, ve zmínce o filmu Johna Boormana, který mě v mém mladém věku uchvátil a tak způsobil, že tato tématika je mi dodnes blízká. Tak již jsem svrchu vyjevil a tak tomu jest, že chválím to obé – legendy o hradu Kamelot i jeho rytíře. Ale nechválím těch, ježto učení neb umění zle užívají. Příkladně dím: Chválíme víno, a chválíme pití neb užívání vína, ale opilství  a opilých nechválíme. Jak praví Jan řečený Blahoslav ve svém spisku Corrolarium addutum: a summau nechválíme zlého užívání dobrých, od Boha daných věcí, abusus non tollit rem. Dobrý jest meč; však nekomu dobře, jinému velmi zle posloužiti může.

Tvůrce filmu Princ Valiant: Boj o Excalibur však lze označit jako Mimosumy, čili nepřátele múz. Pro své účely "zmermocnili" hned dvě legendy, ale ani jejich mixem si nedopomohli k dobrému scénáři. Celkový výsledek je v důsledku slabý jak levný čaj. Má-li film nějaké klady, pak je možno je spatřovat snad jen ve scénách s herečkou Katherine Heigl, která alespoň vylepšuje vizuální stránku filmu, když už děj kulhá.

Země původu: Německo, Velká Británie, Irsko

Rok vzniku: 1997

Originální název: Prince Valiant

 

Režie: Anthony Hickox

Hrají: Stephen Moyer, Katherine Heigl, Thomas Kretschmann, Edward Fox, Udo Kier, Joanna Lumley, Warwick Davis, Ron Perlman, Walter Gotell, Anthony Hickox, Zach Galligan, Marcus Schenkenberg, Ben Pullen a další