Páteční Aha! – Darkman

Máme možnost poznat dalšího comicsového hrdinu. Aha!-NORTH Video v pátek 16. ledna 2009 nabídnou film Sama Raimiho Darkman za 49,- Kč. Ponurý americký thriller o mstiteli bez tváře, který necítí bolest, nezná slitování a nezastaví se, dokud se nepomstí všem, kteří ho připravili o štěstí. Zločin má nového nepřítele a spravedlnost novou tvář.

V dobách, kdy ještě o zfilmování příběhu chlapce, pokousaného divným pavoukem, neměl tenhle režisér ani tušení, vybral si k adaptaci comics Shadow. Díky problémům s autorskými právy nakonec vznikl jiný hrdina a jiný příběh, který položil základy k několika dalším filmům. První díl je klasický příběh podle šablony idylka – utrpení – pomsta. Jde tedy o comicsový film, ale není podle žádného comicsu. Nebyl by ani nijak zvlášť zajímavý, ale když se tématu chytne Sam Raimi, vždy vznikne něco výjimečného. I přes nižší rozpočet obsahuje věci, které na jeho filmech máme rádi, především totálně divoké kamerové jízdy, prolínačky a dechberoucí akční scény. Darkman je dokonalou ukázkou toho, že když má člověk talent od Boha, nejsou peníze zas až tak důležité.

Vynikající vědec Peyton Westlake horečně pracuje na převratném medicínském objevu umělé kůže, která mohla být využita k léčbě popálenin. Ve chvíli, kdy se ocitne se svým asistentem na prahu úspěchu, přepadne jeho laboratoř gang vedený sadistickým Robertem G. Durantem, jehož pýchou je unikátní sbírka ucvaknutých prstů. Důvodem přepadení je Peytonova přítelkyně Julie, právnička, kterou Peyton kvůli své práci poněkud zanedbává. Ta totiž pracuje pro zločinného podnikatele Stracka a čirou náhodou odhalila jeho plán na ovládnutí celého města. Strack poslal Duranta, aby našel buď kompromitující dokumenty nebo Julii. Protože sadista Julii v laboratoři nenajde, vezme zavděk Peytonem a vyhodí laboratoř i s vědcem do povětří.

Zatímco Julie považuje Peytona za mrtvého, skončí polomrtvý a výbuchem znetvořený vědec jako anonymní pacient v péči svérázné lékařky, která na něm, jako na beznadějném případu vyzkouší novou revoluční metodu tišení bolesti. Jejím výsledkem jsou odpojená centra bolesti a silný adrenalinový dopink, který Peytonovi propůjčí nadlidskou sílu a jako vedlejší efekt také těžko zvladatelné záchvaty vzteku. Adrenalinem nadopovaný vědec z nemocnice uprchne a vrátí se do své zničené laboratoře, kterou chce obnovit. Chce zpět nejen svou tvář a vše co ztratil (tj. především Julii), ale také se chce pomstít. V opuštěné továrně znovu vybuduje svou laboratoř, kde začne vytvářet ze své syntetické kůže masky s tvářemi různých osob a s jejich pomocí rozjede plán pomsty všem, kteří zničili jeho život. Masky však mají jeden závažný nedostatek a to krátkou životnost. Po sto minutách se vlivem světla rozpadnou a v tu chvíli se Peyton mění v Darkmana, děsivého mstitele s černou pelerínou, špinavými obvazy ukrývající zohavenou tvář a ruce, nadlidskou silou a nelidským vztekem.

Žánr: Akční / Horor / Krimi / Sci-fi / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1990

Délka: 96 minut

Původní název: Darkman

Světová premiéra: 24. srpna 1990 – Kanada, USA

Režie: Sam Raimi

Scénář: Chuck Pfarrer, Sam Raimi, Ivan Raimi, Daniel Goldin, Joshua Goldin

Produkce: Daryl Kass, Robert G. Tapert

Hudba: Jonathan Sheffer, Danny Elfman

Kamera: Bill Pope

Společnost: Renaissance Pictures / Universal Pictures

Natáčeno: 3rd Street Tunnel, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / United States Government District Court Building – 312 N. Spring Street, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA

Hrají: Liam Neeson (Peyton Westlake/Darkman), Frances McDormand (Julie Hastingsová), Colin Friels (Louis Strack Jr.), Larry Drake (Robert G. Durant), Nelson Mashita (Yakitito), Jessie Lawrence Ferguson (Eddie Black), Rafael H. Robledo (Rudy Guzman), Dan Hicks (Skip), Ted Raimi (Rick), Dan Bell (Smiley), Nicholas Worth (Pauly), Aaron Lustig (Martin Katz), Bruce Campbell, a další

Údaje o DVD neznámé:

Zvuk:

Titulky:

Obraz:

Bonus:

Videoukázka:

{youtube}L58rdhCfDIU{/youtube}