Aha! – Četnické humoresky 2

V sobotu 10. ledna 2009 začal v Aha! v edici Český seriál vycházet seriál Četnické humoresky, a každou sobotu se nyní budeme moci těšit na nové DVD s dalšími třemi díly. Jde o nejsledovanější původní český seriál po roce 2000, ověnčený řadou ocenění (např. TýTý, Televizní ceny roku 2002, Český Lev). Druhé DVD vychází 17. ledna 2009 opět za 49,- Kč.  

Seriál začal natáčet režisér Antonín Moskalyk, po jeho smrti jej režijně dokončila jeho dcera, scenáristka Pavlína Moskalyková-Solo, žijící v Los Angeles. Antonín Moskalyk měl již v minulosti pro tento typ tvůrčí práce průpravu, natočil "pokračování" veleúspěšného seriálu Hříšní lidé města pražského: Panoptikum města pražského, ale také třeba koprodukční seriálové eso Dobrodružství kriminalistiky. Právě v posledně jmenovaném seriálu se setkal s představitelem hlavní postavy Četnických humoresek (ČH) Tomášem Töpferem.

Seriál Četnické humoresky se odehrává v období první republiky(kolem poloviny 30. let) a námětově těží z existence četnických pátracích stanic a případů zločinnosti, které stanice řešily. Původně „nenápadný“ seriál se v brněnském studiu ČT točí od roku 1997. Po dobu natáčení tří řad se točilo na pěti stech místech. Seriál v brněnském studiu ČT vyrobila tvůrčí skupina Josefa Souchopa a Dariny Levové.

Četnické humoresky se točí od roku 1997. Tehdy za dnes již zesnulým režisérem Antonínem Moskalykem přišel policejní rada Michal Dlouhý s tím, že píše diplomku o prvorepublikových četnických stanicích: "Moc se mi líbil váš seriál Dobrodružství kriminalistiky, a tak mě napadlo, že by četníci mohli být taky tak atraktivní téma." A tak to začalo. Moskalyk nejdříve nabídl téma České televizi v Praze, když se dlouho nic nedělo, obrátil se na brněnské studio, které na nový seriál okamžitě zareagovalo. Proto je děj seriálu zasazen do Brna a okolí.

Filmaři začali objíždět oblastní divadla a hledat herce, kteří by ztvárnili větší i malé role. Díky tomu se staly Humoresky jakousi výkladní skříní brněnské divadelní scény, pro hlavní role byli ovšem dovezeni herci z Prahy – jak představitel vrchního strážmistra Arazíma Tomáš Töpfer tak i Ivan Trojan, který hraje jeho přítele, zástupce a nakonec i zetě Bedřicha Jarého. To představitelku hlavní ženské role – květinářku Ludmilu Aleny Antalové našli právě v Brně a pomohli jí tak prošlapat cestičku až na Novu k Pojišťovně štěstí.

Četnické humoresky patří k divácky nejúspěšnějším projektům České televize. První třináctidílnou řadu odvysílala v prvním čtvrtletí roku 2001 a v průměru ji sledovalo podle údajů ČT 2,134 milionu dospělých diváků.

Reprízu nabídla televize o dva roky později jako úvod ke druhé řadě seriálu. Opakování první série zhlédlo v průměru 2,06 milionu dospělých. O premiéru druhé řady byl zájem větší, ujít si ji nenechalo 2,315 milionu dospělých; to představuje 57,5 procenta všech diváků v tu dobu u obrazovek.

Když měla velký úspěch i druhá řada, začalo se okamžitě mluvit o třetím pokračování. Jenže v České televizi se začalo šetřit a tehdy nový ředitel Janeček zařadil na seznam škrtů i Četnické humoresky. Když se ČT dostala z krize, mohlo se  začít s přípravou nových dílů. Režisér Moskalyk začal pracovat na třetí řadě a v létě 2005 začal točit. Už v té době u něho naplno propukla rakovina, jíž v lednu roku 2006 ve svých pětasedmdesáti letech podlehl.

Jeho dcera Pavlína Moskalyková Solo mu pomáhala při natáčení již  v době, kdy mu zdravotní potíže nedovolily pracovat na plno. Po jeho smrti dostala celý projekt na starosti ona. Pavlína Moskalyková žije dlouhá léta v Los Angeles ve Spojených státech, kde má rodinu. Tu musela kvůli Humoreskám na čas opustit a přestěhovat se do Čech. 

 

Třetí řada se začala vysílat od 6. dubna 2007. V této sérii se objevila celá řada nových postav a herců (např. Miroslav Donutil, Viktor Preiss a Carmen Mayerová). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DVD obsahuje 3 díly televizního seriálu:

 

4. díl: BEÁTA – 76:27

Mírumilovnou atmosféru ženského kláštera naruší tragická událost. Je smrt sestry Beáty nehoda nebo se stala obětí zločinu?

 

Praporčík Karel Arazim přichází se svými muži do kláštera sester Boromejek, aby prošetřil tragickou smrt mladičké sestry Beáty, dcery jednoho z nejbohatších statkářů v okolí. Co bylo příčinou neobvyklého úmrtí této dívky? Zásah Boha, který nechtěl ztratit svoji již skoro zaslíbenou nevěstu, nebo neovladatelná lidská zloba a nenávist? I když abatyše důtklivě dbá na dodržování klášterního řádu, a tím nepřímo komplikuje vyšetřovací postup, přesto četníci na každém kroku odhalují nějaké tajemství, ale k žádnému jednoznačnému řešení tajemné a nepochopitelné smrti skromné a pokorné Beáty nemohou dospět. Dramatické objasnění této záhady je prosté i šokující zároveň. Souběžně s tímto závažným případem rozluští četníci z pátračky i poněkud banální krádeže při vystoupeních kouzelníka Lagrise, který je shodou okolností válečným spolubojovníkem četníka Jaroše. 

 

Hrají: T. Töpfer, I. Trojan, P. Kostka, J. Grygar, M. Stehlíková, G. Ježková, L. Haverl, P. Halberstadt, J. Fišar, I. Valešová, J. Obermaierová, L. Kolář a další 

 

5. KRKATÁ BÁBA – 78:43 

Řešení případu údajné andělíčkářky přeruší mnohem závažnější případ zmizení nadšeného speleologa. Na první pohled sice vypadá jeho pád do jedné z propastí Moravského krasu jako nešťastní náhoda, ale četníci se jen tak lehce nenechají ošálit.

 

Do řešení delikátního případu údajné andělíčkářky se přes Arazímovo zděšení i nevůli vloží s originálním nápadem jeho půvabná přítelkyně květinářka Ludmila. Mnohem vážnějším problémem je však zmizení doktora Lukašíka z Blanska, nadšeného speleologa, pro kterého se staly, jak se posléze zjistí, jeskyně Moravského krasu osudné.Pád do jedné z propastí vypadá sice jako nešťastná náhoda,ale muži z četnické.pátračky mají podezření, které je nutí k delikátnímu pátrání v okolí mrtvého, který byl nejen váženým blanenským advokátem, ale i obratným bonvivánem, který si za zády manželky dokázal užívat života podle svého. (Četníci sice mají svědka, ale jeho důvěryhodnost soud nemusí uznat).A tak praporčík Arazím pro samé problémy se zločiny nemá ani dostatek času, aby v pohodě vychutnal oslavu svých narozenin, kterou připravili jeho kamarádi z pátrací stanice a slečna Ludmila. S blahopřáním se připomene i vrchní vládní rada – Arazímův dávný kamarád z čs. legií. Pro Arazíma je však nejlepším dárkem vyřešení obou zapeklitých případů.

 

Hrají: T. Töpfer, I. Trojan, P. Kostka, Z. Junák, A. Antalová, D. Syslová, M. Kobrová, V. Cibulková, J. Hlaváčková, I. Gübel, M. Holomčíková a další

 

6. SMĚŠNÝ VRAH – 76:38

Místní podivím, který svým pomateným způsobem obdivuje ženy a vlaky, nepřipadá nikomu nebezpečný. Avšak na železniční trati je nalezena mrtvá žena… 

 

Na železniční trati leží přes jednu z kolejnic bezvládné ženské tělo. Nebožka je asi pětatřicetiletá, sukně kostýmu povytažená nad koleno ukazuje, že jde, vlastně šlo, o dámu nesporně přitažlivou. Není tak velký problém zjistit, že nebohá oběť byla manželkou velkouzenáře Františka Satoranského, přesněji řečeno druhou ženu bohatého muže , který nedávno ovdověl . Mrtvá Evženie byla za svého života obyčejnou tovární dělnicí a ke kultivovanému továrníkovi Satoranskému se nehodila nejen svým původem, ale především způsobem života, který se dal označit jakkoliv, jen ne jako mravně spořádaný. Pátrání Arazímových mužů se rozbíhá na všechny strany, zatímco Arazím sám se snaží rozluštit tajemství rodinných poměrů u Satoranských, kde mimo podezření není ani dospívající dcera, která se ostatně netají tím, že novou macechu upřímně nenáviděla. Vyšetřování navíc četníkům zkomplikuje místní podivín Drbohlav, který svým svérázným, ale především pomateným způsobem obdivuje nejen ženy, ale i projíždějící vlaky.

 

Hrají: T. Töpfer, I. Trojan, E. Pardus, F. Švihlík, J. Schmitzer, A. Vronská, F. Derfler, T. Schottnerová, Z. Fišárková, L. Zavislan, M. Vašinka a další 

 

Žánr: Krimi / TV seriál

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2000  

Délka: 232 minut + bonusy

Režie: Antonín Moskalyk

Asistent režie: Karel Riegel, Jiří Nebenführ

Pomocná režie: Viktor Walter, František Švihlík

Námět: Michal Dlouhý

Scénář: Antonín Moskalyk, Pavlína Moskalyková, Drahoslav Makovička, Jan Otčenášek, Miloš Fedaš

Dramaturgie: Josef Souchop, Miloš Fedaš, Dana Špirková

Kamera: Radomír Řezáč, Josef Víšek  

Údaje o DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné  

Obraz: barevný PAL DVD9 4:3

Bonus: Žurnál Četnických humoresek ("Pátračka" – 5:00, Genius loci aneb výprava – 4:57, Šaty dělaj´ člověka… – 4:57)