Blesk – Dvojčata

Pamatujete si moment, kdy „rozmrazený“ policista v podání Syvestra Stallona v Demolition Manovi kroutí hlavou nad tím, po kom se jmenuje knihovna, okolo níž prochází? Těžko usuzovat, jestli ti dva opravdu soupeřili. Nicméně aktuálně se potkají na pultech našich trafik. Zatímco v pátek to byl Sly v podobě dramatické, Blesk v sobotu 17. ledna 2009 nabídne toho druhého ve filmu Dvojčata za cenu 49,- Kč.

Jen vlastní matka je dokáže rozeznat. Spojením hollywoodských hvězd Arnolda Schwarzeneggera a Dannyho DeVita vznikla rozjařená komedie s dvojnásobnou dávkou humoru.

Na počátku všeho jsou pětatřicáté narozeniny Julia Benedicta, dokonalého muže, který je výsledkem úspěšného genetického experimentu a teprve nyní se dozvídá, že má bratra, dvojče, které nebylo v plánu. Kvůli chybě se narodila fyzicky naprosto odlišná dvojčata, která jsou následně od sebe oddělena. Julius, vysoce vzdělaný, leč trochu přecitlivělý obr s velkým srdcem, se rozhodne bratra najít. Okamžitě se vydá na cestu a skutečně ho zanedlouho najde. Ve vězení. Z Vincenta, který vyrůstal v sirotčinci (odkud však utekl, když mu bylo dvanáct, poté co zneuctil jeptišku a ukradl peníze) je totiž vitální podvodníček, který je neustále na štíru se zákonem. V poslední době se mu příliš nedaří, sedí za mřížemi, protože dluží za téměř dvě stovky nezaplacených pokut, venku na něj čekají bratři Kleinovi, kterým dluží dvacet tisíc. Ačkoli Vincent Juliovi příliš nevěří, není divu, vždyť se na ně stačí podívat, nechá se přesvědčit, aby se společně vydali hledat jejich matku, která nezemřela při porodu, jak Juliovi celý život tvrdili.

V patách však mají zabijáka Webstera, protože cestují kradeným Cadillacem, ukrývajícím kontraband v hodnotě pěti milionů dolarů, které měl inkasovat po doručení právě on. A protože Webster nemá žádné zábrany a každého svědka, který by ho mohl prozradit pro jistotu zabije, začne jít velmi brzy do tuhého.

Americká komedie, ve které se hvězda akčních filmů Arnold Schwarzenegger poprvé pokusil o komediální roli a uniknout tak ze stereotypu nepřemožitelných bojovníků, vznikla v roce 1988, kdy ji natočil známý hollywoodský producent a režisér Ivan Reitman, z jehož tvorby u nás patří k nejznámějším například hororová duchařská komedie Krotitelé duchů, komedie o dvojníkovi prezidenta Dave nebo druhý Schwarzeneggerův pokus o komedii Policajt ze školky. Vedle bývalého rakouského kulturisty Arnolda Schwarzeneggera, známého z filmů jako Barbar Conan, Terminátor, Total Recall či Komando, který si zahrál roli Julia Benedicta, uvidíte v roli jeho dvojčete Vincenta neméně známého Dannyho De Vita, známého z filmů jako Honba za diamantem, Válka Roseových nebo Vyvolávač deště.

Žánr: Komedie / Sci-fi

Země původu: USA

Rok vzniku: 1988

Délka: 105 minut

Původní název: Twins

Světová premiéra: 8. prosince 1988 – Los Angeles, Kalifornie, USA

Režie: Ivan Reitman

Scénář: William Davies, William Osborne, Timothy Harris, Herschel Weingrod

Produkce: Michael C. Gross, Sheldon Kahn, Joe Medjuck, Ivan Reitman, Gordon A. Webb

Hudba: Georges Delerue, Randy Edelman

Kamera: Andrzej Bartkowiak

Společnost: Universal Pictures

Natáčeno: Grauman’s Chinese Theater – 6925 Hollywood Blvd., Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Hollywood, Los Angeles, Kalifornie, USA / Houston, Texas, USA / Los Alamos, New Mexico, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Rio Grande Gorge Bridge, Taos, New Mexico, USA / The Plaza, Santa Fe, New Mexico, USA

Hrají: Arnold Schwarzenegger (Julius Benedict), Danny DeVito (Vincent Benedict), Kelly Preston (Marnie Masonová), Chloe Webb (Linda Masonová), Bonnie Bartlett (Mary Ann Benedictová), Trey Wilson (Beetroot McKinley), Marshall Bell (Webster), David Caruso (Al Greco), Hugh O’Brian (Granger), Nehemiah Persoff (Mitchell Traven), Maury Chaykin (Burt Klane), Tony Jay (Werner), Tom McCleister (Bob Klane), David Efron (Morris Klane), Peter Dvorsky (Peter Garfield), Robert Harper (Gilbert Larsen), Rosemary Dunsmore (slečna Busby), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby digital 2.0 anglicky, česky

Titulky: česky napevno s anglickým zvukem

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný (původní vydání kinotrailer, poznámky produkce, biografie tvůrců)