Úterní Aha – Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí

Po zmatcích, kdy nás edice Český kinematograf dlouhodobě připravovala na Dobré světlo, aby ho nakonec nahradila Zapomenutým, by se pod hlavičkou North Video v úterý 20. ledna 2009 měl objevit film s názvem snad nezaměnitelným – Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí za cenu 49,- Kč. Sladkokyselý film z nádraží, kde nádražáci řeší, nebo se spíš snaží, ve velmi humorné nadsázce, řešit své malé "vzájemnosti" na pozadí mizejícího genia loci místa, do něhož byli zasazeni.

Všemi oblíbený, ale vždy problematický posunovač Franta Bláha se "sestřelil" na své rozlučce se svobodou. Měl si brát drážní uklízečku Gábinu Kleinovou. Ve skutečnosti však zemřel Frantův bratr, dvojče, který na tom byl ekonomicky o hodně lépe než on. A neměl před svatbou. Franta neodolal pokušení a v náhlém popudu opilecké mysli si s ním vyměnil doklady. Všichni truchlí nad Frantovou smrtí. Začíná další den na středně velkém českém nádraží uprostřed parného léta…

 

Film vznikl podle velmi úspěšné divadelní hry Reného Levínského "Ještě žiju s věšákem, čepicí a plácačkou" (hru napsal pod pseudonymem Samuel Königsgrätz), určenou původně pro velmi populární soubor "Nejhodnější medvídci" z Hradce Králové. Z ocenění, které získala, stojí rozhodně za zmínku nominace na cenu Alfreda Radoka za nejlepší současnou divadelní inscenaci. Poté inscenaci uvedla i pražské Divadlo v Dlouhé, Městské divadlo v Karlových Varech, Zlínské divadlo a další. Inscenace se dočkaly velmi kladné odezvy u diváků i odborné kritiky.

Velmi podrobně také zde. A jeden ze shovívavějších komentářů: 

V podstatě jde o dobrý námět, který zpracovává i poměrně věrohodným způsobem život na zapadlém maloměstě, avšak činí tak způsobem mnohem více expresívním, než by bylo zdrávo. Ze začátku film sliboval slušnou podívanou, ale pak to sklouzlo k nudnému stereotypnímu opakování rádoby hlášek (vtipné kousky by se ovšem našly), zajímavý absurdní příběh je v tomto případě spíš na škodu, kvůli nikterak oslnivé režii a hodně průměrným hereckým výkonům. 

Žánr: Komedie

Země původu: Česká republika  

Rok vzniku: 2006  

Délka: 90 minut  

Premiéra v kinech ČR: 5. ledna 2006  

Režie: Pavel Göbl, Roman Švejda  

Námět: René Levínský (divadelní hra)  

Scénář: Pavel Göbl, René Levínský, Roman Švejda

Produkce: Jiří Konečný, Ludvík Mareček  

Hudba: Vlastimil Paciorek  

Kamera: Jan Horáček  

Společnost: Endorfilm / Česká televize / Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie 

Natáčeno: Žatec  

Hrají: Jaroslav Dušek (přednosta Antonín Jánský), Jiří Vymětal (výpravčí Petr Dvořák), Igor Chmela (výpravčí Aleš Podzimek), Petra Beoková (signalistka Esmeralda Tóthová – dabing Hana Vagnerová), Milada Jašová (uklizečka Gabriela Kleinová), Roman Slovák (Franta Bláha), David Patrik (Gezider Šulc), Jan Turner (Karel Altrichter), Lucie Nádeníková (Drahoslava Altrichterová), Ryszard Doliński (Evžen Deka – dabing Zdeněk Paluzga), Josef Polievka (Ludvík Pláteník), Vlasta Dušek (Rudolf Kaštan), Miroslav Pikhart (Miroslav Bludný), Iveta Dušková (Dvořáková), Iveta Pavlíková (Iveta Jánská – dcera), Dan Vavřík (mistr Leoš Vavřena), a další

 

Údajeo DVD:

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky  

Titulky: česky  

Obraz: barevný 16:9  

Bonus: žádný