FilmX – Srpnová rapsodie

Zní to až neuvěřitelně, ale na DVD se chystá už 19. film Akiry Kurosawi. Do monopolu Levných knih FilmX lehce zasáhl už reedicí snímku Ran, tentokrát dojde na premiéru – ve čtvrtek 22. ledna 2009 se za 99,- Kč začne prodávat Srpnová rapsodie, předposlední film japonského mistra.

Na příběhu staré ženy, která přežila atomový útok na Nagasaki, se Kurosawa vrací k věčnému japonskému tématu. Pomalu rozkrývané vzpomínky staré ženy na několik minut v srpnu roku 1945, které navždy poznamenaly celý její život, které kladou ve společnosti jejích mladičkých vnoučat sugestivním způsobem otázku, je-li člověk schopen se poučit alespoň z těch nejstrašnějších zločinů, které kdy spáchal…

 

FilmX - Srpnová rapsodie

Role babiččina amerického synovce, kterou ve filmu přijal Richard Gere, tu samozřejmě do jisté míry reprezentuje novou generaci "nepřátel", která, osvobozena od konsekvencí doby, je schopna nahlédnout hrůznost tehdejšího aktu. Kurosawův pohled však nahlíží přes hranice vojenských linií. Jeho film je zamyšlením nad základními principy, které lidstvu umožnují přežít – nad respektem člověka k člověku a odpovědnosti za své činy.

 

Režie: Akira Kurosawa

Hrají: Hisashi Igawa, Hidetaka Yoshioka, Richard Gere, Sachiko Murase, Narumi Kayashima

 

 

ÚDAJE O DVD: (nepotvrzené)

Zvuk: 2.0 anglicky, česky

Titulky: české

Obraz: 1,85:1