Blesk – Poslední legie

 

Blesk v sobotu 24. ledna 2009 sáhne do šuplíku historických témat a na pultech se objeví Poslední legie za 49,- Kč. Konec impéria, začátek legendy. Excalibur tu byl dávno před králem Artušem… 

 

Výpravný historický velkofilm z období pádu Římské říše, který se natáčel mimo jiné i na Slovensku (Spišský hrad, Červený kámen), líčí útěk mladého caesara Romula Augusta z vězení na Capri zpět do Říma. Jeho návrat má zachránit celou říši. Na cestě mu pomáhá několik posledních věrných bojovníků poslední legie. Jeden z nich však zradí…, a ostatní proto čeká velmi nebezpečné dobrodružství!

Řím, 476 př.n.l. Římská říše je ohrožena. Mocná síla, která za téměř 500 let posunula hranice své země od Mezopotámie na východě po Iberský poloostrov na západě, od Rýna a Dunaje na severu po Egypt na jihu, upadá.

V předvečer korunovace dvanáctiletého Romula Augusta přijíždí do Říma barbarský generál Odoaker, aby uzavřel dohodu s Orestem. Odoaker požaduje Římskou říši výměnou za svou dlouhodobou podporu římských legií na východě. Ale Orestes odmítá.

V den korunovace, kdy se celý Řím chystá zhlédnout slavnostní obřad, předpovídá Ambrosinus, Romulův rádce a učitel, nebezpečí. Orestes se právem obává o svého syna, a tak jmenuje Aurelia ze čtvrté legie jeho osobním strážcem. Té noci se Aurelius a jeho legionáři utkají s nepřítelem – Odoaker a jeho armáda se vrátili do Říma.

S ohlušujícím řevem útočí barbarské armády na město. Propuká bitva, brutální útočníci nemají slitování a krev teče ulicemi. Orestes je zabit, Romulus je společně s Ambrosinem zajat a odvezen na ostrovní pevnost Capri. Zde Romulus najde mýtický Césarův meč, který nese proroctví „jedno ostří k obraně, druhé ostří k vítězství; …padne do ruky tomu …kdo je předurčen vládnout."

Země je zubožena, vojáci pobiti. Ale ne všichni římští legionáři jsou mrtví. Aurelius je naživu a když zjistí, že Byzantská říše poskytne Romulovi útočiště, vydá se v doprovodu malé skupiny mužů a záhadné byzantské válečnice Miry na cestu – najít a zachránit Romula.

Díky Ambrosinově promyšlené strategii a bojovým dovednostem Aurelia a Miry je Romulus osvobozen. Když však všichni společně dorazí na pobřeží, zjistí, že se obyvatelé Byzantské říše přidali k Odoakerově armádě Gótů. Tváří tvář této zradě musí najít v Británii poslední válečnou jednotku, která zůstala věrná Římu – devátou, poslední legii.

Z komentářů jen heslovitě:

Průměrná šermovačka – pohádka odtržená od reality.

Co čekat od režiséra, který se podílel na takových seriálech jako například Xena nebo Hercules…

Hvězdička za závěrečnou pointu, kterou doufám alespoň nějaký čas nikdo neprokecne…

Pokud přistoupíte na hru: Nestálo to moc peněz a je to hloupé, solidně se pobavíte.

Žánr: Akční / Dobrodružný / Válečný / Historický

Země původu: USA / Velká Británie / Francie / Slovensko / Itálie

Rok vzniku: 2007

Délka: 110 minut (podle dostupného obalu DVD 98 minut)

Původní název: The Last Legion

Světová premiéra: 19. dubna 2007

Premiéra v kinech ČR: 8. listopadu 2007

Režie: Doug Lefler

Scénář: Jez Butterworth, Tom Butterworth, Carlo Carlei, Peter Rader, Valerio Manfredi

Produkce: Tarak Ben Ammar, James Clayton, Chris Curling, Dino De Laurentiis, Martha De Laurentiis, Raffaella De Laurentiis, Lorenzo De Maio, Hester Hargett, Salvatore Morello, Duncan Reid, Phil Robertson, Lucio Trentini, Harvey Weinstein

Hudba: Patrick Doyle

Kamera: Marco Pontecorvo

Společnost: Dino De Laurentiis Company / Ingenious Film Partners / Quinta Communications / Zephyr Films

Natáčeno: Slovensko / Tunis / Velká Británie

Hrají: Colin Firth (Aurelius), Ben Kingsley (Ambrosinus/Merlin), Aishwarya Rai (Mira), Peter Mullan (Odoacer), Kevin McKidd (Wulfila), John Hannah (Nestor), Iain Glen (Orestes),

Thomas Sangster (Romulus Augustus), Rupert Friend (Demetrius), Nonso Anozie (Batiatus), Owen Teale (Vatrenus), Alexander Siddig (Theodorus Andronikos), Robert Pugh (Kustennin), James Cosmo (Hrothgar), Harry Van Gorkum (Vortgyn), Beata Ben Ammar (Flavia), Murray McArthur (Tertius), Ferdinand Kingsley (mladý druid), Rory James (mladý Artur), Lee Ingleby (Germanus),Andrew Westfield (Marcallis), Alexandra Thomas-Davies (Ygraine), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky, slovensky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)

Bonus: film o filmu, vystřižené scény, zkoušky bojových scén, upoutávka